VIDEO S. Glavak: Cijepljenje je najuspješnija javnozdravstvena mjera modernog doba

VV | 20.1.2021. u 09:30h | Objavljeno u Aktualno

Zastupnica Sunčana Glavak poručila je da je potrebno građanima pružiti relevantne informacije o cijepljenju i podržati ih u zaštiti zdravlja, ali i pomoći trećim zemljama u pravednom pristupu cjepivu.

Jučer je na plenarnoj sjednici održana rasprava s Europskom komisijom i Vijećem Europske unije o globalnoj strategiji Europske unije za cijepljenje protiv bolesti COVID-19, u kojoj je sudjelovala Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI). Zastupnici su u raspravi pozdravili nastojanja Europske komisije u osiguravanju dovoljne količine cjepiva za europske građane i pozvali na jačanje globalnih napora kako bi se veliki dio svjetske populacije što prije cijepio.

- Cijepljenje je najuspješnija javnozdravstvena mjera modernog doba. Cjepivo protiv COVD-19 u ovom je trenutku prvi prioritet cijelog svijeta. Pogledamo li u prošlost, cjepivo je učinilo Europu kontinentom bez dječje paralize i eliminirane su brojne druge bolesti. Cijepljenjem se sprječava oko 2.5 milijuna smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta. Nejednak pristup cjepivima i slabljenje povjerenja javnosti u cijepljenje razlog su za zabrinutost i glavni izazov s kojima se danas suočavamo - rekla je u svom obraćanju zastupnica Sunčana Glavak.

Zastupnica Glavak je pozvala na jačanje ulaganja kroz koaliciju COVAX, istaknuvši kako je potrebno osigurati sredstva kako bi se cijepilo što više populacije u trećim zemljama u skladu s akcijskim planom Europske komisije i Svjetske zdravstvene organizacije. COVAX je multilateralna inicijativa koja za cilj ima osigurati globalni pošteni pristup cjepivu i ubrzati ulaganja neophodnih za isporuku doza čim postanu dostupne. Pravedan pristup uspješnom cjepivu protiv COVID-19 za milijune ljudi širom Afrike, Azije, Kariba i Tihog oceana te u istočnom i južnom susjedstvu Europe glavni je cilj globalne strategije Europske unije za cijepljenje. Države članice i Europska komisija uložile su do sada više od 850 milijuna eura u cjepiva za treće zemlje.

- Suočeni s dozom nepovjerenja i infodemijom, naša je dužnost građanima pružiti relevantne informacije i podržati ih u cilju zaštite zdravlja. Propitkivanje ulaganja da, ali ne smijemo licitirati s cijenom ljudskog života. To je neprihvatljivo! Cijepite se – naš život, naša gospodarstva i naša budućnost ovise o našoj odgovornosti - zaključila je Glavak.

Europska komisija intenzivno pregovara o stvaranju raznolikog portfelja cjepiva za građane Europske unije po poštenim cijenama. Sklopljeni su ugovori s AstraZenecom (400 milijuna doza), Sanofi-GSK (300 milijuna doza), Johnson i Johnson (400 milijuna doza), BioNTech-Pfizerom (600 milijuna doza), CureVacom (405 milijuna doza) i Modernom (160 milijuna doza) . Zaključeni su istraživački razgovori s farmaceutskom tvrtkom Novavax s ciljem kupnje do 200 milijuna doza. Europska agencija za lijekove (EMA) do sada je odobrila Zastupnica u Europskom parlamentu

Povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides u svom je obraćanju istaknula kako je COVID-19 globalna pandemija koja zahtijeva globalna rješenja kako bi se osiguralo da nitko ne ostane sam u borbi protiv virusa. ,,EU je u srcu COVAX-a. I dalje ćemo pružati punu podršku ovom instrumentu i zajedno raditi na isporuci cjepiva svima kojima je ono potrebno'', zaključila je povjerenica Kyriakides.

Označeno u