Udruga općina u RH nezadovoljna smjerom reforme lokalne samouprave Foto: Udruga općina u RH

Udruga općina u RH nezadovoljna smjerom reforme lokalne samouprave

I.D./Varaždinske vijesti | 5.6.2016. u 09:17h | Objavljeno u Aktualno

Prezentacija "Smjer promjena Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi" s kojom su predstavnici Udruge općina u Republici Hrvatskoj upoznati u petak 3. lipnja u Ministarstvu uprave, i koja je dostavljena svim općinama u državi, ocijenjena je na sjednici Upravnog odbora ove udruge parcijalnim i površnim, nedovoljno stručno obrazloženim, čak i neozbiljnim dokumentom.

- Udruga općina mišljenja je da je reforma lokalne samouprave složen, dugotrajan i nadasve ozbiljan proces kojem treba pristupiti studiozno – baš kao što su tri nacionalne udruge lokalne samouprave prošle godine pristupile izradi Strategije regionalnog razvoja koja bi se se trebala inkorporirati i u izmjene ovog zakona. Jednoglasni otpor načinu na koji je nadležno ministarstvo pristupilo reformama sažet je u jednu upitnu rečenicu: „Kako je moguće cijeli život ljudi u lokalnim zajednicama smjestiti na desetak stranica power point prezentacije?“ - priopćeno je iz Udruge općina.

Nakon brojnih primjedbi na gotovo svaku stavku teksta prijedloga, predsjednik Udruge općina Đuro Bukvić pozvao je na hitne zajedničke konzultacije Hrvatske zajednice županija, Udruge gradova i Udruge općina s namjerom traženja široke javne rasprave o svim problemima koji dotiču lokalnu samoupravu u statusnom, financijskom i političkom pogledu.

Upravni odbor podržao je implementaciju programa EDIP prema kojemu će svaka općina koja potpiše ugovor s Poreznom upravom moći koristiti aplikacije za pristup poreznim podacima, a imenovan je i predstavnik udruge u  Kongresu Vijeća Europe – bit će to Mirko Mališ, načelnik općine Čačinci, dok mu je zamjenica Glorija Paliska Bolterstein, načelnica Raše.