Sunčana Glavak na virtualnoj konferenciji CCFG-a o potporama sektoru kulture

Napisao/la: VV -
Sunčana Glavak na virtualnoj konferenciji CCFG-a o potporama sektoru kulture Foto: Ilustracija

Sektor kulturne i kreativne industrije jedan je od najpogođenijih pandemijom koronavirusa. Brojnim mjerama nastoji se zaposlenima u tim sektorima pomoći u oporavku.

O situaciji u kulturnoj i kreativnoj industriji koju čini približno 7,8 milijuna radnih mjesta i 4 % europskog BDP-a danas se raspravljalo na virtualnoj konferenciji u organizaciji Grupe prijateljstva kulturnih stvaratelja (Cultural Creators Friendship Group – CCFG), zastupnika u Europskom parlamentu, čija je članica zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak. Na konferenciji je u razmjeni mišljenja sudjelovala i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel.

Sektor kulturne i kreativne industrije spada među najpogođenije krizom uzrokovanom bolesti COVID-19. Zastupnica Glavak u svom je obraćanju istaknula da je od iznimne važnosti pronaći rješenja i koristiti instrumente kojima će se dodatno podržati taj sektor i pomoći mu u oporavku.

- Europski parlament snažno je podržao sektor kulturne i kreativne industrije u svojoj Rezoluciji o kulturnom oporavku Europe, zalažući se da tom sektoru bude namijenjeno 2 posto Mehanizma za oporavak i otpornost - naglasila je zastupnica Sunčana Glavak. Podsjetila je da je Grupa prijateljstva kulturnih stvaratelja predstavila deklaraciju o novom Višegodišnjem financijskom okviru u kojoj je još jednom naglašena važnost kulturnog i kreativnog sektora te zatražen veći proračun.

- Program Kreativna Europa ključan za sljedeće sedmogodišnje razdoblje povećan je za 600 milijuna eura i sada iznosi 2,2 milijarde eura. Sada se moramo usredotočiti na budućnost. Plan oporavka uključuje kulturu i aktivirat će cijeli sektor oživljavanjem gospodarskih aktivnosti - izjavila je zastupnica Glavak, poručivši da će svojim radom u CCFG-u nastaviti inzistirati na daljnjem poboljšanju i pozitivnim promjenama za kulturnu i kreativnu industriju.

Više sredstava i instrumenata za oporavak kulturne i kreativne industrijePovjerenica Mariya Gabriel govorila je o sredstvima koja je Europska unija u svojim programima namijenila sektoru kulturne i kreativne industrije, te tako ojačati konkurentnost i pružiti im dodatnu potporu.

- Kultura je središte našega života. Uz programe Kreativna Europa, Horizon Europe, Erasmus+, kultura može biti uključena u instrumente ReactEU, InvestEU, Digitalnu Europu i kohezijske fondove. Kriza je pokazala da trebamo ponovno razmisliti o našoj interakciji sa sektorom i poduprijeti ga na inovativne načine - zaključila je povjerenica Gabriel.
Virtualnoj konferenciji su se priključili i brojni stakeholderi, kao i oni iz Republike Hrvatske.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.