Stričak u Saboru o obrambenoj suradnji s Poljskom i Marokom

- Suradnja na području obrane između Hrvatske te prijateljskih zemalja Poljske i Kraljevine Maroko važna je zbog daljnjeg razvoja suradnje i prijateljskih odnosa na bilateralnoj razini, ali i zbog zajedničkih napora na izgradnji mira i uzajamnog povjerenja. Nadalje, ova je suradnja bitna za Hrvatsku na gospodarskom planu jer Hrvatska ima jaku izvozno orijentiranu vojnu industriju - istaknuo je to u danas saborski zastupnik i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak u ime Kluba HDZ-a govoreći o prijedlogu Zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma između Vlade RH-a i Vlade Republike Poljske o uzajamnoj obrambenoj suradnji te prijedloga Zakona o potvrđivanju okvirnog sporazuma između Vlade RH-a i Vlade Kraljevine Maroka o suradnji u području obrane.

Govoreći o dosadašnjoj suradnji u području obrane s Poljskom Stričak je naglasio da se ona ostvarivala temelju Sporazuma o vojnoj suradnji između ministarstava obrane dviju država iz listopada 1998., no, nakon ulaska Republike Hrvatske u članstvo NATO-a i Europske unije aktivnosti iziskuju sklapanje međunarodnog ugovora o uzajamnoj obrambenoj suradnji.

- Tim zakonom utvrdit će se područja suradnje, a odnosit će se na primjenu vojnih komunikacijskih i informacijskih sustava kao i primjenu znanstvenog istraživanja za potrebe oružanih snaga. Suradnja će se odnositi i na borbeno traganje i spašavanje, obrambenu politiku i planiranje, logističku potporu oružanim snagama kao i vojno šifriranje te vojnu izobrazbu. Dio suradnje odnosi se i na vojno inženjerstvo, vojnu policiju, vojnu povijest i vojne muzeje, vojnu infrastrukturu te vojno zdravstvo i zdravstvenu potporu – pojasnio je Stričak.

Nadalje, suradnja podrazumijeva i vojnu normizaciju, kontrolu kvalitete i kodifikaciju, vojne operacije u inozemstvu, vojno novinarstvo i odnose s javnošću kao i vojne operacije. Između ostalog tu je i skrb o vojnom osoblju, vojna obuka i vojne vježbe, vojni prijevoz na svim razinama, zaštita od kemijskog, biološkog i nuklearnog oružja te zaštita prirodnog okoliša u vezi s onečišćenjem koje je posljedica vojnih operacija. Dio suradnje biti će i istraživanje, razvoj, proizvodnja i nabava vojne opreme, obrambena industrijska suradnja, operacije specijalnih snaga, vojno obavještajno djelovanje kao i elektroničko ratovanje. Tijela nadležna za provedbu ovoga Okvirnog sporazuma su Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, u ime Vlade Republike Hrvatske, i ministar nacionalne obrane Republike Poljske i ministar za ekonomski razvoj Republike Poljske, u ime Vlade Republike Poljske.

- Za provedbu ovoga Zakona nije potrebno osigurati dodatna financijska sredstva iz Državnog proračuna budući da će se suradnja odvijati kroz redovne aktivnosti Ministarstva obrane – zaključio je Stričak pozdravljajući skoro donošenje ovog Zakona. U nastavku je Stričak govorio o sličnom Zakonu koji predviđa suradnju u području obrane između Hrvatske i Kraljevine Maroko. Prema prijedlogu Zakona vojno-tehnička suradnja Hrvatske i Maroka odvijala bi se kroz izobrazbu i vojnu obuku, obrambenu industriju te održavanje vojne opreme. Suradnje bi bilo i na području vojnog zdravstva, mirovnih operacija, upravljanja kriznim situacijama te u vojnoj povijesti, arhivu i muzeologiji.

- Smatramo da će oba zakona doprinijeti unapređenju daljnje suradnje na svim područjima, a naročito po pitanju uzajamne obrambene suradnje stoga će ih Klub zastupnika HDZ-a podržati – najavio je na kraju rasprave Stričak.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.