Stričak: Dobrodošao je svaki korak prema podizanju standarda u zaštiti osobnih podataka

Hrvatski je sabor pred konačnim donošenjem Zakona o zaštiti fizičkih osoba u vezi s obradom i razmjenom osobnih podataka s ciljem sprečavanja, istraživanja, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija.

O pozitivnim stranama donošenja novog Zakona, kojim se hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s Europskom direktivom, u utorak je u Saboru u ime Kluba Hrvatske demokratske zajednice progovorio saborski zastupnik i predsjednik varaždinske Županijske organizacije stranke, Anđelko Stričak.

U svom je izlaganju za saborskom govornicom ponovio da je zaštita i tajnost osobnih podataka jedna od osobnih sloboda i prava svakog pojedinca zajamčena Ustavom.

– Zbog brzog tehnološkog razvoja, globalizacije i digitalizacije kojima je posljedica olakšanje kretanja osoba, robe i kapitala i sve veća i brža razmjena informacija pojavili su se novi izazovi u zaštiti osobnih podataka te se opseg prikupljanja i razmjene osobnih podataka značajno povećava – izjavio je Stričak.

Dodao je da bi se slobodna razmjena osobnih podataka među nadležnim tijelima u svrhu sprječavanja, istraživanja, otkrivanja ili progona kaznenih djela ili izvršavanja kaznenih sankcija, uključujući zaštitu od prijetnji javnoj sigurnosti i njihovo sprječavanje unutar Europske unije, te prijenos takvih osobnih podataka u treće zemlje i međunarodne organizacije trebala olakšati uz istodobno osiguranje visoke razine zaštite osobnih podataka.

– Te promjene zahtijevaju izgradnju učinkovitog i usklađenijeg pravnog okvira za zaštitu osobnih podataka Europske unije koji je potrebno dosljedno provoditi – smatra Stričak.

Nadalje, visoka razina zaštite podataka i olakšana njihova razmjena, među nadležnim tijelima država članica, ključna je kako bi se osigurala učinkovita pravosudna i policijska suradnja u kaznenim stvarima. Dodao je da svaka obrada osobnih podataka mora biti zakonita, poštena i transparentna u odnosu na fizičke osobe na koje se odnosi.

Posebno je naglasio da je zabranjena obrada osobnih podataka koji se odnose na rasno ili etničko podrijetlo, politička stajališta, religijska ili filozofska uvjerenja ili sindikalno članstvo. Također, zabranjena je i obrada genetskih podataka, biometrijskih podataka u svrhu jedinstvene identifikacije ispitanika ili podataka koji se odnose na zdravlje, spolni život ili seksualnu orijentaciju ispitanika. Izuzetak se jedino odnosi, ako je obrada nužna radi zaštite života ili tjelesnog integriteta ispitanika ili druge osobe.

U svom izlaganju u Hrvatskom saboru Stričak je zaključio da je svaki korak prema podizanju standarda u zaštiti osobnih podataka dobrodošao te je najavio da će Klub zastupnika HDZ-a podržati konačni prijedlog Zakona.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.