Slučaj Kišić-Bajsić posljedica je sukoba unutar - SDP-a!?

| 21.1.2017. u 18:36h | Objavljeno u Aktualno

Trebao je to biti kraj slučaj Kišić-Bajsić, barem su se neki tome nadali.  Međutim, današnje obraćanje javnosti Alena Kišića, varaždinskog dožupana i predsjednika varaždinskog SDP-a, kao i Gorana Bajsića, oca maloljetnog srednjoškolca, samo je otvorilo nove, puno ozbiljnije dvojbe koja će uskoro trebati razjasniti, prvenstveno radi dobrobiti spomenutog učenika, ali i SDP-a, želi li ta stranka izaći pred izbore uistinu čistog obraza, kako što često naglašavaju neki njezini čelnici.

Na početku svog obraćanja novinarima okupljenima u prostorijama varaždinskog SDP-a, Kišić je ustvrdio da je ovih dana prvi put u životu vidio kako je to kada se netko tko nije kriv mora braniti  od optužbi za nešto sa čime nema veze.

-Hvala vam što ste se u tolikom broju i u tako kratkom vremenu okupili u vezi slučaja u kojem sam ja slučajan čovjek, a bio sam zapravo ciljana meta. U ovom trenutku osjećam se dvojako, sretno i tužno. Naime, iskreno sam sretan jer sam čovjek koji je uspio dokazati da mu se smješta nešto sa čime apsolutno nemam veze, kao što sam tvrdio od prvog trenutka ovog slučaja, kao i zbog toga što sam uspio dokazati da nikada u životu nisam telefonski razgovarao s F. Bajsićem, ali kojeg poznajem i mislim da je dobar dječak, ali ga je netko, nažalost, izmanipulirao. Taj netko nisam bio ja, već  netko tko je htio upravo mene ocrniti. Budući da se to razotkrilo, sretan sam i mogu reći da se sada osjećam kao nevin čovjek koji je dokaza svoju nevinost i prije suda na kojem sam jučer podnio tužbu, i to prvi put u životu,  rekao je dožupan.

Kišića su, podsjetimo, učenik i njegov otac bili prozvali zbog obmanjivanja, vjerujući da je upravo čelnik SDP-a potaknuo učenika na nedavni istup protiv ravnateljice Opće bolnice Varaždin koji su objavile Varaždinske vijesti. Međutim, kako su sada uvjereni,  to je učinio zapravo netko drugi koji se učeniku lažno predstavio pod imenom i prezimenom dožupana.

- Još nije počela ni predkampanja, a mogu si samo misliti što će biti u kampanji jer znam da sam prvi favorit za gradonačelnika Varaždin. No, nisam ni u snu mogao zamisliti da se jedno maloljetno dijete, jedan dobar dječak, iskorištava na ovakav vrlo vrlo ružan način.  Ja sam mu u svom srcu, međutim, sve oprostio jer znam da je jedan dobar dečko, naglasio je Kišić, dodavši da je tužan jer mu se dogodilo „nešto najniže što se može dogoditi u politici“.

S učenikom, kako ja napomenuo, nije razgovarao najmanje zadnjih šest mjeseci, a nikad u životu telefonom, izuzev jutros kada mu se ispričao telefonom svog oca dok su oni razgovarali.

- Sada se vidi kako sam žrtva klasičnog podmetanja, što će javnost, siguran sam, također uvidjeti. No, da budem iskren, apsolutno nisam previše zainteresiran da se vidi tko stoji iza toga jer su mi bitne dvije stvari: da nema veze s ovim klasičnim podmetanjem i da su mi se ispričali - učenik putem društvene mreže i jutros, kao i njegov otac Goran. Opraštam ocu koji je vjerovao svom sinu, kao i Filipu kojem smo želim da ga ostave na miru, a nadam se da će jednog dana reći ocu tko stoji iza ovoga. Hoće li s time izaći u javnost ili neće, to je njihova stvar,  ustvrdio je Kišić, dodavši da je bio gađan teškim blatom, ali ne samo da je umio, nego da to blato nikada nije trebalo ni doći do njega.

Naglasivši da se i ljudski i politički osjeća teško, Kišić je poručio onima koji stoje iza slučaja neka se pogledaju u zrcalo i zapitaju je li politika ovoga vrijedna, odnosno je li pozicija gradonačelnika Varaždina vrijedna takvog nečeg.

- Ja dalje o ovom slučaju nema što reći jer sam pokazao da se ne bavim takvim stvarima. Kao što sam napisao, dajte mi jedan dokaz za optužbe i ja ću se isti čas povući. No, naravno da dokaza nema jer ja se nečasnim stvarima ne bavim, što su potvrdili Filip i njegov otac, poručio je Kišić.

Posebno je naglasio da su mu potpora u danima "medijske harange" bili građani Varaždina od kojih je, iako ga nisu poznavali, dobio iznimno puno podrške jer su prepoznali o čemu se radi.

-Zahvaljujem svima na podršci, osobito trima osobama. Novinaru Goranu Štimcu koji je dobio nekakve navodne ispise mojih elektronskih poruka, ali sam mu uspio dokazati da ja nema veze s time, što je i on zatim priznao nakon što sam mu dao sve svoje ispise telefonskih razgovora  i SMS poruka zadnjih četiri mjeseca. Nakon toga je razgovarao s učenikom koji je zatim priznao da ja nemam veze s time. Hoće li se otkriti tko je kriv, ponavljam, to više nije moja briga. Druga osoba kojoj želim zahvaliti je moj prijatelji i veliki glumac Jan Kerekeš. Pogledajte njegov status na mom FB profilu i iz toga da izvučemo lekciju svima koji su u politici i svima drugima kako se treba ponašati da Varaždin ide dalje. I treća osoba je predsjednik SDP-a Davor Bernardić, koji mi je dao podršku jer je uvjeren da mi se sve ovo smješta, ali da je dobro što zbog toga ne jedem već tri dana, zaključio je u šali je Kišić, naglasivši da je siguran da će nakon ovog što je proživio biti slijedeći gradonačelnik Varaždina.

Nakon Kišićevog istupa, koji je u pojedinim trenucima izgledao kao predizborni skup, Goran Bajsić ispričao mu se u svoje i u ime obitelji zbog istupa u kojem je prozvan. Naglasio da je posrijedi manipulacija jer je njegov sin podlegao obmanama SMS-ovima i drugim elektronskim porukama čiji se autor lažno predstavio kao Kišić.

-Ti si mu bio uzor. On je mislio da radi dobro. Međutim, nije bio psihički spreman na ono što se kasnije događalo na društvenim mrežama. Nakon prvog istupa, počeli su napadi na njega. Tu je bilo svašta, od komunističkog k.. do udbaša. Stao sam uz njega, ali na kraju se ispostavilo da mu je netko smjestio. Morbidno je da se klinca od 17 godina uvlači u ovakve igre, ustvrdio je Bajsić, nakon čega se Kišić najavio da će povući svoju tužbu i time zaključiti ovaj slučaj.

Na pitanje novinara Varaždinskih vijesti zašto učenik nije došao i objasnio neke stvari,  otac je ustvrdio da je vidio napise o isprici sina jutros kad je išao u banku.

-Odmah sam nazvao Alena da mu se ispričam u svoje i ime sina koji je još spavao, a Alen je rekao da se čim prije sazove konferencija kako bi se svemu stalo na kraj, odgovorio je Goran Bajsić, dok je Kišić dodao i da je učenik maloljetan.

Nakon što im je novinar ukazano da se Kišića čak i gore proziva u Zapisniku razgovora s učenikom od 30. studenog prošle godine, nego u ovotjednim istupimaoca i sina, zamoljeni su da pojasne o čemu se tu radi budući da o tome danas nisu rekli ni riječi, a kamoli ispriku.

-Ne znam o čemu se tu radi, niti kako je taj zapisnik došao u javnost,  odgovorio je Bajsić.

S obzirom da je Bajsić potvrdno odgovorio na pitanje razgovara li sa sinom i sa svojom suprugom, novinar je skrenuo pozornost  da je i sinu i supruzi sinoć poslao preslike zapisnika.

- Jeste li upoznati da je vaš sinu još sinoć potvrdio  autentičnost zapisnika,  upitao je novinar Bajsića koji je rekao da se sa sinom nije još vidio, kao i da zapisnik nema veze s ovim danas, odnosno isprikom.

- Molim vas da svakako pročitate taj zapisnika zbog sina, ali i navoda zbog koji bi se trebali još tri puta više ispričati Kišiću, ako nisu točni, upozorio je Bajsića novinar, napominjući da se radi o dokumentu čije je postojanje potvrdio i ravnatelj škole.

-Ako se u tom zapisniku spominje Kišić, onda mogu reći da dječja mašta može svašta. Njemu je možda to imponiralo da se može prikazati kao netko, ustvrdio je Bajsić.

Na upit  novinara ne bi li trebao ipak malo ozbiljnije razgovarati sa svojim djetetom, kbudući da mu u školi prijete ozbiljne sankcije, Bajsić mu je uzvratio da neka novinar odgaja svoje dijete kako on misli da je dobro, a on će onako kako on misli da je najbolje.

- Uopće neću ulaziti tko je, ali izgleda da je netko manipulirao sinom jer objave koje su bile ne može sastaviti dijete od 17 godina. Pitajte to njegovu profesoricu hrvatskog jezika. Da ga sada zatvorite, on to ne bi sastavio ne do ovog  Uskrsa, nego do 2018, naglasio je Bajsić.
Upitan od strane novinarke HTV-a kako to da mu, nakon svega, nije stalo da se otkrije tko je manipulirao sinom, Bajsić je rekao da je sada teško od djeteta dobiti priznanje.

- I ovo sada je bilo teško dobiti. Mislite da je njemu svejedno. I on dva dana ne jede. Najlakše je kada se radi o tuđem. Kad je vaše dijete po srijedi, druga je stvar, ustvrdio je Bajsić.

Zašto nema volje da se slučaj raspetlja do kraja nije bilo jasno ni novinaru koji je ustvrdio da  Kišić nije glavni favorit za gradonačelnika, već jedan od favorita, budući da je glavni Čehok, sudeći prema anketi.

-No, pustimo to jer to nije sada uopće bitno, već nešto drugo. Zar vama kao kandidatu za gradonačelnika i odgovornoj osobi nije stalo da se sve raščisti do kraja, da kao odgovorna osoba podnesete prijavu policiji protiv nepoznatog počinitelja i na taj način pridonesete ozdravljenu medijskog i općenito društvenog života? Ovdje je, naime, uistinu nešto bolesno, pa zar vi, kao netko tko je ozbiljan pretendent za gradonačelnika, ne bi trebali biti prvi koji će se zalagati da se vidi o čemu se radi jer jedino ako je zdrava situacija možemo očekivati da će ovaj grad krenuti naprijed, upitao je novinar te izrazio sumnju da će Varaždin krenuti dalje, bez obzira tko će biti gradonačelnik,  ukoliko i ostanu neriješene ovakve bolesne situacije.

- U ovom pitanju vidi se da sam ja, po vama, opet nešto kriv. To je stvarno… Zar vi mislite da bih ja trebao istraživati tko je taj? Jesam zainteresiran, ali to bi morao prije svega roditelj, ali to bi morala  policija po službenoj dužnosti jer je jutros na portalu varazdinski.hr javno objavljeno da se radi o manipulaciji, pa se toplo nadam da će policija postupiti, ustvrdio je Kišić te dodao da je medij u kojem radi novinar jedini objavio priopćenje dječjeg ministra obrazovanja o smjeni ravnateljice.

- Ne prozivam vas da ste krivi, već vas molim da se raščisti ova situacija te sve prijavite policiji, i to što prije, poručio je novinar Kišiću.

- U redu, a ja molim da roditelji prijave medije koji su objavljivali priopćenja 17-godišnjaka, uzvratio je Kišić novinaru.

Izrazivši čuđenje Kišićevim pozivom za prijavom protiv medijskog nakladnika u kojem je i urednik, novinar ga je podsjetio da mediji uredno prenose vrlo oštre istupe članova Foruma mladih SDP-a, ali zbog toga se ne buni, već se i potiče.

Očigledno,  umjesto završetka slučaja Kišić-Bajsić, otvorene su nove dvojbe. Među njima je, naravno, glavna tko svoji iza svega. Iako postoji više teorija, pa i ona da bi sve ima veze s aktualnom privatnom situacijom varaždinskoga dožupana, ipak se čini daleko vjerojatnijom da iza svega stoje neki iz Ludbrega, odnosno ludbreškog SDP-a. Na to prije svega upućuje spomenuti zapisnik o razgovoru s učenikom. Naime, kao što smo pisali, sastavila ga je razrednica, koja je i županijska vijećnica SDP-a, i to na način da u dobrom dijelu više djeluje kao politički pamflet protiv Kišića, nego kao stručni uradak kojemu je za cilj dobrobit učenika.  No, je li uistinu tako, odnosno što se sve i zašto zbivalo oko učenika, trebala bi, naravno,  utvrditi prosvjetna inspekcija jer su se određeni problemi u vezi s njim počeli javljati još lani, ali do danas ne da nisu stali, već su se i pojačali.

Ukoliko usitinu iza slučaja stoje neke njegove stranačke kolege, pogotovo bivši bliski suradnici, vrlo je moguće da zbog toga Kišiću nije u osobitom interesu da se slučaj rasvijetli do kraja. No, to ne bi smio biti razlog da SDP ne vidi o čemu se radi, i to što prije, budući da  bi uskoro moglo biti i - prekasno.