Škvarić: Čačić je zbog uhljebljivanja stranačkih članova narušio sustav zdravstvene zaštite

I.D./Varaždinske vijesti | 12.2.2020. u 10:27h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik HNS-a Varaždinske županije i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić danas je na konferenciji za novinare prozvao vodstvo županijskog Doma zdravlja, odnosno županijsku vlast na čelu sa županom Radimirom Čačićem zbog, kako je rekao, nesposobnosti i lošeg vođenja kadrovske politike u zdravstvu.

Na to su ga, istaknuo je, ponukali dopisi koji su Gradu Lepoglavi stigli od Doma zdravlja.

- Prvo, od jedinica lokalne samouprave Varaždinske županije traži se provedba oslobađanja plaćanja komunalne naknade za objekte Doma zdravlja. Kao glavni razlog navode se „preveliki troškovi“. Svi znamo za što služi komunalna naknada i u kojim se slučajevima može odobriti oslobađanja, a ovo što Dom zdravlja traži je neosnovano. To bi oni morali znati. U drugom dopisu traži se sufinanciranje razlike troškova hladnog pogona ordinacija koje imaju manji broj pacijenata od utvrđenog minimuma, do visine punog mjesečnog iznosa koji trenutno iznosi 8.974,17 kuna za djelatnost obiteljske / opće medicine na mjesečnoj razini po ordinaciji. U Lepoglavi je riječ o ambulanti u Višnjici. Ako jedinica lokalne samouprave ne želi preuzeti doslovce nametnutu im obvezu sufinanciranja, Dom zdravlja Varaždinske županije najavio je kako će poduzeti mjere i radnje usmjerene prema racionalizaciji primarnog zdravstvenog sustava Varaždinske županije. Nećemo dozvoliti da se ambulanta u Višnjici ukine, ići ćemo u razgovore – naveo je Škvarić, spomenuvši da su zahtjeve za oslobađanje od plaćanja komunalne naknade dobili Ivanec, Ludbreg, Lepoglava, Varaždinske Toplice, Donja Voća, Jalžabet i Maruševec, a za sufinanciranje troškova hladnog pogona zahtjeve su dobili Varaždin, Bednja, Donja Voća, Jalžabet i Lepoglava.

Dodao je da su ti troškovi isključivo obveza Doma zdravlja, odnosno Županije, a ne gradova i općina.

- Neprimjereno je da se na takav perfidan način obveze spuštaju na razinu gradova i općina. Sve je više takvog prebacivanja sa županijske na lokalnu razinu - dodao je Škvarić, spomenuvši da Grad Lepoglava već duži niz godina s 12.000-15.000 kuna godišnje sufinancira rad ambulante u Kamenici.

- Za nemogućnost plaćanja troškova komunalne naknade, koji za Dom zdravlja u gradu Lepoglavi iznosi 667,80 kuna na mjesečnoj razini, i financiranja hladnog pogona ordinacije, isključivi je krivac loša i neučinkovita kadrovska politika koju provodi varaždinski župan Radimir Čačić. Zahvaljujući tome u zdravstvu se zapošljavaju ljudi koji su nekompetentni i nemaju viziju razvoja zdravstvenog sustava Varaždinske županije što je u konačnici i dovelo do „prevelikih troškova“ i nemogućnost financiranja troškova ordinacija. U to ulazi i odabir određenih zdravstvenih djelatnika za rad u ordinacijama koji svojim neprofesionalnim pristupom obavljanju posla jednostavno prisiljavaju građane da se prebace u druge ordinacije te na taj način dolazi do manjeg broja osiguranika – kazao je Škvarić, navodeći da će "u svemu tome deblji kraj izvući građani kojima je već uskraćena (ili će biti) minimalna zdravstvena usluga".

Svoje je tvrdnje potkrijepio navodima o poslovanju Doma zdravlja.

- 2016. godina završena je s viškom od 2,5 milijuna kuna, u 2017. godini, kada ova županijska uprava dolazi na vlast, manjak je 995 tisuća kuna, a u 2018. godini manjak je 2,5 milijuna kuna. Brojke za 2019. godine tek se čekaju. Također, očito je kako se preko gradova i općina u Varaždinskoj županiji žele nadoknaditi gubici u zdravstvu kako bi se spasio obraz župana Radimira Čačića i njegove neefikasne kadrovske politike u zdravstvu. Da bi se izbjeglo daljnje propadanje zdravstvenog sustava Varaždinske županije, potrebno je napraviti temeljitu i transparentnu reformu sadašnje kadrovske politike i tako pružiti šansu građanima da dobiju zdravstvenu skrb koja je primjerena njihovim individualnim potrebama – zaključio je Škvarić.

Naveo je također da Dom zdravlja u 2018. godini ima smanjenje broja koncesionara primarne zdravstvene zaštite.

- Koncesionara je pet manje, a istovremeno je broj zaposlenih porastao za oko 5 posto, a rashodi za zaposlene su se povećali za gotovo 12 posto. Jesu li se povećale plaće ili se opet prionulo, što Čačić jako dobro zna, zapošljavanju na svim razinama. Sada zaposlenih ima barem 20 više nego što bi Dom zdravlja trebao imati. Na kraju krajeva, znamo i da je savjetnica župana uhljebila svog muža zbog velikih sposobnosti u upravljanju u zdravstvenom sustavu i Domom zdravlja - dodao je Škvarić.

- Znamo i da se skupljaju novci za plaće, jedno vrijeme bio im je isključen plin, dobavljači pritišću... Ustanova posluje neracionalno, neorganizirano, s lošim međuljudskim odnosima, velikim kreditnim zaduženjem - rekao je lepoglavski gradonačelnik, dodavši da bi ravnatelj Doma zdravlja zbog ovakvih dopisa trebao dati otkaz.