Škvarić: Bolje da Županija financira učitelje u cjelodnevnom boravku nego dvorac Šaulovec

Napisao/la: -
Škvarić: Bolje da Županija financira učitelje u cjelodnevnom boravku nego dvorac Šaulovec Foto: Ivana Dreven

- Željeli bismo da cjelodnevni boravak djece u osnovnim školama imaju sve općine i gradovi te pozivamo Županiju, koja je osnivač osnovnih škola, da hitno sazove sastanak svih gradonačelnika, načelnika i ravnatelja te da se od jeseni realizira taj program. Ne bismo željeli da se u to umiješa nekakvo parcijalno politikantstvo te da se na sastanke pozivaju samo pojedini ravnatelji, načelnici i gradonačelnici, kao da se nešto skriva "iza žita". Na tom bi sastanku trebalo precizirati u kojem smjeru želimo razvijati taj program, a mi u Lepoglavi to znamo, jer Lepoglava je grad projekata. Realizirali smo mnoge projekte i znam kako se to radi - rekao je zamjenik predsjednika županijske organizacije HNS-a i gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić na današnjoj HNS-ovoj konferenciji za medije posvećenoj obrazovanju i pojasnio o čemu se radi.

"Tajni sastanci"

- Čuli smo da su neki sastanci u Županiji već održani, ali mene nitko nije zvao. Mi znamo kako se to radi, od anketa, izrade dobre analize i troškovnika, jer financiranje nije moguće bez dobre podloge u proračunu. Da bi od jeseni mogli to početi raditi, treba hitno sazvati sastanak. Ako se to ne dogodi, uputit ćemo zajednički dopis županu kojim tražimo hitni sastanak o ovoj temi - poručio je Škvarić.

- Za taj nam program treba prostor koji imamo, jer sve škole su u jednoj smjeni. Trebamo i nastavnike koji bi radili s djecom u cjelodnevnom boravku, a predlaže se da bi te nastavnike financirali gradovi i općine. Mi se s time ne slažemo, jer profesori i nastavnici su u ingerenciji Županije. Profesore ne možete uzeti iz redovnog nastavnog programa, već mora biti nanovo zaposlen, što je u redu jer je to barem 26 novih radnih mjesta, pogotovo u trenutku kad se ukidaju razredna odjeljenja i psotavlja se pitanje što s tim stručnim ljudima. Za njihovo zapošljavanje škola mora raspisati natječaj, školski odbor mora donijeti odluku o primanju u radni odnos i po kolektivnom ugovoru ti nastavnici imaju sva prava kao i ostali nastavnici - regres 1.250 kuna, božićnica 1.250 kuna, dar za djecu 500 kuna, a tu je naravno, i njihova bruto plaća. Za jednog nastavnika za grupu od maksimalno 28 učenika to je trošak od oko 100.000 kuna. Mislim da gradovi i općine to ne mogu provoditi, to mora provoditi Županija - istaknuo je Škvarić i napomenuo da je za oko 20 škola to trošak od dva milijuna kuna, što se ne može izvući iz, kako je rekao, siromašnih proračuna gradova i općina.

Ipak, smatra da gradovi i općine mogli pomoći u financiranju prehrane u cjelodnevnom boravku.

Financiranje prehrane

- Za projekt cjelodnevnog boravka treba osigurati i prehranu. Okvirna cijene kuhinje moći će biti oko 15 kuna, što će za 20 dana roditeljima biti mjesečni trošak od 300-350 kuna. Mogima to nije baš malo, i tu su Gradovi i Općine spremni sufinancirati i pomoći djeci i roditeljima. Preuzeli bismo financiranje 50 posto tih troškova i određenih potrebnih materijalno-tehničkih sredstava - rekao je Škvarić dodavši da Grad Lepoglava ove godine financira i trešnje u školama te tako uči djecu zdravoj prehrani, uključivši se u program Voće u školskim kuhinjama, s trešnjama iz domaćeg OPG-a.

- Ne želimo voće iz Španjolske ili drugih zemalja, nego s naših polja, jer imamo kvalitetne proizvode i tako pomažemo našim poljoprivrednicima. Grad ulaže oko 100.000 kuna van onoga što treba u sve te programe - napomenuo je lepoglavski gradonačelnik.

Pitanje financiranja programa cjelodnevnog programa treba što prije riješiti, smatra Škvarić.

- Lepoglava je to već isplanirala prošle godine te smo taj program uvrstili u proračun. Sastanak je potrebno što prije sazvati i održati kako bi oni koji to nisu predvidjeli u proračunu imali dovoljno vremena da do jesni naprave rebalans proračuna. Mislim da bi tih dva milijuna kuna potrebnih za ovaj program puno pametnije sa županijske razine bilo uložiti u ovaj temelj razvoja nego u ne baš čvrste temelje dvorca Šaulovec - rekao je Škvarić.

Dodao je da bi Županija, ako neka od općina zbog svog fiskalnog kapaciteta ne može pratiti provedbu tog programa, trebala "uskočiti" i u tom dijelu, kao i da se za to mogu koristiti europski fondovi.

- To se mora napraviti transparentno i javno za sve, a ne da se skrivamo - rekao je Škvarić, a na pitanje znači li to da Županija da projektu cjelodnevnog boravka radi bez njega i Grada Lepoglave, rekao je:

- Ne samo bez mene, ja ni ne znam tko je sve bio na tom sastanku, a u županiji ima 26 općina i gradova, i svi bismo trebali sudjelovati u tim sastancima - zaključio je Škvarić.

Nakon ukazivanja na problem financiranja troškova cjelodnevnog programa, na pitanje znači li to kako smatra da su gradovi i općine nepremni na preuzimanje osnivačkih prava nad školama, Škvarić je odgovorio:

- Itekako smo spremni za prebacivanje osnivačkih prava nad školama na gradove i općine. Mislim da bi u nekom budućem sustavu uređenja osnovne škole trebala preuzeti lokalna uprava, srednje obrazovanje regionalna uprava, a visoko obrazovanje bi trebalo biti na nacionalnoj razini. To bi bilo najbolje, jer riječ je o školama na našem teritoriju i našoj djeci, stoga imamo najveći interes da neposredno i brzo ulažemo u njihov razvoj. Da smo čekali druge, lepoglavske bi škole danas bile bez polovice stvari koje smo napravili. No, da bi se to realiziralo, potrebna je dobra organizacija i priprema. Ne mogu se osnivačka prava dati gradu ili općini, a da ne znamo kolika su decentralizirana sredstva. Ne može to biti teret na lokalnoj samoupravi, država mora pokriti realne troškove - materijalno-tehničke uvjete rada i plaće nastavnika, a na nama je da osiguramo prijevoz učenika i vannastavni program - zaključio je Škvarić.

Premale upisne kvote

Igor Klopotan, predsjednik Interesnog odbora za znanost i obrazovanje županijske organizacije HNS-a, osvrnuo se na prošlotjedni HNS-ov okrugli stol o budućnosti obrazovanja.

- Sretni smo što smo na okruglom stolu s ministricom Divjak u Varaždinu uspjeli okupiti najveće stručnjake s područja obrazovanja. Rasprava je rezultirala s nekoliko zaključaka, među ostalim, da Varaždinska, Međimurska i Krapinsko-Zagorska županija imaju premale upisne kvote na fakultete. Po jednom mjestu za redovni studij ima oko 4-6 prijava na svim fakultetima na sjeveru Hrvatske, što znači da svega 20 posto naše djece može upisati željeni studijski program. Predložili smo da se povećaju kvote, a za to je preduvjet značajnije ulaganje u infrastrukturu - kampus FOI-ja, Sveučilišta Sjever, ulaganja u Krapinsko-zagorskoj županiji, a u Međimurju je to već krenula preko EU fondova - rekao je Klopotan i dodao da HNS radi na snažnijem povezivanju lokalne samouprave, gospodarstva i obrazovanja, što bi mogli predstaviti na jesen.

- Potrebe tržišta rada su velike i smatramo da se i poslodavci moraju uključiti u projekte lokalne samouprave i obrazovanja - zaključio je Klopotan.

Ivana Dreven

Novinar

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.