SDP-ovci zatražili akcijski plan i rebalans proračuna, pa napustili sjednicu Gradskog vijeća

MGA/VV | 16.3.2020. u 18:10h | Objavljeno u Aktualno

Iako tijekom današnje sjednice Gradskog vijeća nije bilo aktualnog sata te su na dnevnom redu uglavnom bile odluke formalne prirode, niti ovoj sjednici nije nedostajalo iskrica i međusobnih prepirki.

Vijećnik Davor Patafta adresirao je vijećnika Miroslava Markovića poručivši mu da prestane biti pun mržnje, a dotaknuo se i nemilog događaja sa županijskim vijećnikom Marijanom Dominkom koji je nedavno isključen iz građanske inicijative "Varaždinsko smeće" jer je u dućanu ukrao čokoladicu "i još neke stvari".

- Podržavali ste čovjeka koji krade po dućanima - prigovorio je Patafta Markoviću s obzirom da varaždinski SDP-ovci redovito dolaze na prosvjede koje na Korzu organizira VBS.

Marković mu je odgovorio da on ne mrzi i da nikada nije mrzio, dok je za slučaj Dominka rekao "da je jedno ukrasti čokoladicu, a drugo je kad se kradu milijuni" te da ne treba udarati na čovjeka koji je ukrao jer jednostavno nije imao.

S obzirom da je preskočen aktualni sat i da nisu mogli postavljati pitanja gradonačelniku, oporbeni su vijećnici iskoristili raspravu oko prvog prijedloga, koji se odnosio na odgodu plaćanja računa prema Gradu Varaždinu, da iznesu svoja razmišljanja o trenutačnoj kriznoj situaciji.

SDP-ov vijećnik Neven Bosilj rekao je da bi unatoč zatvaranju Gradske knjižnice ipak trebalo građanima omogućiti posudbu knjiga jer nam, kako kaže, treba i duhovna hrana.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica pojasnila je da su prvotno namjeravali uvesti skraćeno radno vrijeme ali je u subotu u Knjižnicu došao veliki broj građana i to starije životne dobi, pa su odlučili zatvoriti Knjižnicu.

Vijećnik Davor Patafta predložio je donošenje jamstvenog fonda za male i srednje poduzetnike.

- Neki mali poduzetnici neće moći dobivati kredite za premošćivanje ove situacije, a Grad ima sigurno mogućnosti da za njih jamči. Grad kao sekundarni jamac ne može izgubiti svoja sredstava ukoliko je taj poduzetnik uspješan i ima imovinu kojom može zauzvrat garantirati Gradu - predložio je Patafta.

Gradonačelnik Čehok kaže da u Gradu razmišljaju i o tome da se male poduzetnike oslobodi jedne rate komunalne naknade, ali je za to nadležna država pa ako se takva mjera donese na razini države, rekao je da će s tim doći pred Gradsko vijeće.

SDP-ov Miroslav Marković kaže da SDP pozdravlja svaku mjeru pomoći poduzetnicima, ali smatra da ove mjere nisu dovoljne.

- Ovo je neka početna mjera i Grad bi trebao puno ozbiljnije shvatiti situaciju, na pragu smo velike recesije i potrebno je izraditi akcijski plan. Kao država smo u 25% BDP-a ovisni o turizmu i ovo je ogroman udar na male poduzetnike i obrte, ovo može eskalirati. Grad mora hitno napraviti akcijski plan za plan recesije. Imamo 15 milijuna kuna viška i treba, sve što je moguće odgoditi, sva zaduživanja i neracionalne odluke koje bi mogle dovesti u situaciju da nam padne gradski sustav, a da ne govorimo o maloj privredi koja će biti na koljenima nakon ovoga - poručio je Marković koji je zamjerio Damiru Habijanu, kao predsjedniku Gradskog vijeća te je izostanak aktualnog sata nazvao suspenzijom demokracije.

Marković je također ukazao na mjere zatvaranja frizerskih obrta, kafića i trgovina u Zagrebu i Varaždinu, na što je Habijan apelirao na sve da se ne iznose neprovjerene informacije jer takve mjere treba odobriti Stožer civilne zaštite.

Također je apelirao na vijećnike da se drže dnevnog reda te je s tim u vezi izrekao opomenu Markoviću. 

Iznoseći izvješće za svoj rad u zadnjih šest mjeseci 2019. godine gradonačelnik je rekao da su u Gradu ostvarena velika ulaganja.

- Također smo imali veliki broj javnih priredbi. To bogatstvo i šarolikost života moglo se osjetiti u gradu i to me umiruje jer grad koji tako bogato živi sa sugrađanima uvjeren sam da može pobijediti i ovaj epidemiološki izazov - rekao je Čehok ali naveo da će se u određenim projektima osjetiti posljedice aktualne situacije.

Komentirajući aktualnu situaciju vijećnik Mario Lešina rekao je da će sve komunalne službe u gradu raditi redovno, dok će se rad tržnice modificirati. Također je napomenuo da se na međunarodnoj razini stvara Svjetski fond za pomoć uslijed pandemije te da će ona biti usmjerena na zaštitu radnih mjesta.

- Plaće će se isplaćivati iz toga fonda, prema direktivi EU koja će biti provedena i u Hrvatskoj. Štete će biti sigurno, ali djelatnici će je osjetiti manje od svih - ustvrdio je Lešina.

Neven Bosilj priznao je da se u gradu radi ali da je to i logično s obzirom na znatna sredstva kojima raspolaže gradski proračun u zadnje tri godine, "pa bi bilo čudno da se s tim sredstvima nešto ne napravi". Međutim, nezadovoljan je tempom realizacije projekata, posebice kad je riječ o zahvatima na II. i V. osnovnoj školi te vrtiću na Banfici. Bosilju je također nelogično što gradonačelnik najavljuje rušenje i izgradnju novog vrtića u Koprivničkoj ulici na Banfici, a s druge strane pokreću se izmjene GUP-a prema kojemu se za to područje traži prenamjena.

- Zadužili ste se dodatno i sljedeće godine kreditne obveze dosegnut će 9 milijuna kuna. Vraćam se na ovu krizu koja će izazvati recesiju i moramo postupati odgovorno s financijama. Treba razmisliti i o rebalansu proračuna jer nije realno da nam se povećava prihod, bit će upitno na koji će se način puniti proračun i zato smatram da je neodgovorno zadužiti se u ovakva vremena - rekao je Bosilj koji je kasnije zatražio stanku, nakon koje se vijećnici SDP-a više nisu vratili na sjednicu, a u nastavku su izglasane i ostale točke dnevnog reda.

Označeno u