SDP: Hrvatska poljoprivredna politika treba hitne i korjenite promjene

Napisao/la: Varaždinske vijesti -

U organizaciji predsjednice SDP-a Varaždinske županije Barbare Antolić Vupora u subotu je predstavljena SDP-ova poljoprivredna politika na javnoj tribini „Plan za poljoprivredu, šumarstvo i vodno gospodarstvo“, održanoj u prostorijama SDP-a u Varaždinu. Poljoprivrednu politiku predstavili su članovi Savjeta za poljoprivredu SDP Hrvatske.

Barbara Antolić Vupora uvodno je naglasila ulogu čovjeka koju u novo definiranim politikama treba staviti u centar u odnosu na proizvodnju zdrave hrane, očuvanje voda, proizvodnju koja će biti dostatna za sve građane Hrvatske i prilagodbu klimatskim promjenama.

Predsjednik Savjeta za poljoprivredu Dražen Kurečić istaknuo je kompleksnost tematike.

– Govorimo o tri prirodna resursa, zemlji, šumama i vodama. U listopadu 2017. osnovali smo savjet i počeli raditi program koji se razvija. Kako dolaze promjene, direktive iz Europske unije tako se prilagođava za naše uvjete. Imamo veliku raznovrsnost i za sve to pokušavamo napraviti mjere kojima bi poboljšali poljoprivrednu proizvodnju u Republici Hrvatskoj. U području šumarstva, lovstva i drvne industrije imamo veliku državnu tvrtku, Hrvatske šume, koja upravlja na način kojim nismo zadovoljni. Mislimo da se može puno bolje upravljati na korist građana. A treći resor je vodno gospodarstvo, vodoopskrba, odvodnja, navodnjavanje i obrana od poplava. Pripremamo mjere koje se u kratkom roku mogu napraviti da se poboljša status poljoprivrednih proizvođača, a isto tako i dugoročne koje trebaju dovesti do toga da naši poljoprivrednici budu uz bok s ostalima iz razvijenih zemalja Europske unije – rekao je Kurečić, s kojim su u Varaždinu bili i potpredsjednik Savjeta Ante Pezo te članovi Marinko Stojić, Stjepan Kamber, Tihomir Jaić, Goran Perović, Mirjana Mataušić-Pišl i Nenad Nekvapil, a u predstavljanju poljoprivrednih politika sudjelovao je i predsjednik Gradske organizacije SDP-a Varaždin Miroslav Marković.

Zaključeno je da hrvatska poljoprivredna politika treba hitne i korjenite promjene, a SDP kroz program i mjere nudi upravo to.

Najvažniji zaključci su da u poljoprivredi treba smanjiti PDV na repromaterijal sa sadašnjih 13 posto na 5 posto, podići izravne potpore na 100 posto odobrene EU omotnice i ubrzati rokove isplate poljoprivrednicima te podići povlačenje novaca iz EU fondova na 100 posto, vratiti model odlučivanja o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem u nadležnost Agencije za poljoprivredno zemljište s teritorijalno ustrojenim ispostavama, kako bi se žurno svo državno poljoprivredno zemljište dalo u zakup poljoprivrednicima, provesti novi model sustava potpora s naglaskom na male OPG-ove te ukinuti obavezno članstvo u HPK i plaćanje članarine.

U području šumarstva, lovstva i drvne industrije treba regionalizirati i decentralizirati šumarstvo, uključiti lokalne zajednice u koordinaciju, osmišljavanje i provedbu mjera i ciljeva u šumarstvu, pojačati važnu ulogu šumarstva u ruralnom razvoju i razvoju biogospodarstva Hrvatske u prijelazu na zeleno gospodarstvo, staviti naglasak da je šumarstvo važan čimbenik u zapošljavanju ruralnog stanovništva te razvoju turizma, s posebnim naglaskom na razvoj Slavonije, Like i Gorskog kotara, te realizirati potencijal korištenja sredstava EU fondova za borbu protiv klimatskih promjena, zaštitu šuma, istraživačke i inovacijske programe.

U vodnom gospodarstvu SDP se protivi privatizaciji voda, želi ubrzati aktivnosti utvrđene Nacionalnim planom navodnjavanja i gospodarenjem poljoprivrednim zemljištem i vodama, ubrzati realizaciju projekata sustava obrane od poplava, reformu vodno-komunalnog sektora, odnosno okrupnjavanje, te riješiti problem gospodarenja otpadnim muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sukladno redoslijedu gospodarenja otpadom.

 

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.