SDP: Ako svoj posao neće obaviti pravosuđe, hoće građani na izborima

Napisao/la: -

- Čehok panično pokušava ostati u igri jer zna da od zasluženog zatvora može spasiti jedino još jedan mandat u kojem bi mu HDZ ponovno držao štangu, no ne bu išlo: vrijeme je da se jednom zauvijek makne iz politike, a ako svoj posao neće obaviti pravosuđe, hoće građani na izborima, kao i Bandiću u Zagrebu, poručili su u varaždinskom SDP-u osvrćući se na ukidanje prvostupanjske presude u slučaju Mercator.

Županijski sud u Osijeku, kako je izvijestio varaždinski ŽDO,  usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su Ivan Čehok i Miljenko Ptiček oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i poticanja na počinjenje tog kaznenog djela.

Optužnicom se Čehoka tereti da je u ožujku 2006. godine na inicijativu Ptičeka sklopio u ime Grada Varaždina ugovor o zamjeni nekretnina, koji je bio štetan za Grad i kojim je nastala šteta veća od 6.000.000 kuna.
Županijski sud u Osijeku, kako se dodaje, ukinuo je oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu jer je taj sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, odnosno nije temeljito razmotrio provedene dokaze i stoga donio neosnovanu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe.

Općinski sud u Koprivnici dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu pred drugim sucem tijekom koje će ponoviti ranije izvedene dokaze, otkloniti utvrđene nedostatke i pravilno ocijeniti dokumentaciju te donijeti novu presudu koju je dužan potpuno i valjano obrazložiti.

Kao što su pisale Varaždinske vijesti, gradonačelnika i bivšeg direktora Parkova  koprivnički je Općinski sud u travnju 2019. oslobodio optužbe da su 2006. godine sklopili šteta ugovor o zamjeni zemljišta. Riječ  je o ugovoru o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova, kojim je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je kasnije izgrađen Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka u kojoj je potom dijelom izgrađena Arena.

DORH je u optužnici navodio da Parkovi nisu bili vlasnik šume Jelačićke, već je posjednik bio Grad Varaždin, koji je zbog zamjene pretrpio štetu od 6,3 milijuna kuna. U optužnici se ukazivalo da su okrivljeni znali da je za sklapanje predmetnog pravnog posla prvookrivljenik 23. veljače 2006. dobio suglasnosti članova Gradskog poglavarstva Grada Varaždina, čiji su članovi bili u uvjerenju da je taj pravni posao u interesu Grada Varaždina, budući da im nije predočio da je još 24.siječnja 2006. Grad Varaždin podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis nekretnine upisane kao čkbr. 8606/1 šuma Jelačićka i uknjižbe prava vlasništva na Grad Varaždin, a protiv trgovačkog društva Parkovi.

- Osim toga, znali su da trgovačko društvo Parkovi nikada nisu bili vlasnik predmetne nekretnine, već da je vlasnik iste Grad Varaždin. Naime, gradskom je prijedlogu bilo priloženo i očitovanje trgovačkog društva Parkovi od 27.prosinca 2005., potpisano od drugookrivljenika, kojim očitovanjem se potvrđuje da nekretnina, upisana kao čkbr. 8606/1 šuma Jelačićka od 137.459 m2, k.o. Varaždin, pl. 6102, nije procijenjena te da nije ušla u proces pretvorbe i nije upisana u temeljni kapital trgovačkog društva Parkovi, već se u Elaboratu o pretvorbi Javnog poduzeća Parkovi navodi da su u postupku procjene posebno izlučena poljoprivredna zemljišta i ostala zemljišta pod parkovima, grobljima, šumama i slično, budući u smislu postojećih zakonskih propisa i temeljem dogovora s Poglavarstvom Skupštine Općine Varaždin ta zemljišta niti ne mogu biti predmet prometa, navodilo se u optužnici.

Na kraju, navodilo se da bi se Grad Varaždin i bez sklapanja predmetnog ugovor, odnosno i bez ispunjenja ikakvih drugih obveza, upisao kao vlasnik predmetne nekretnine.

-Stoga je tako upravo temeljem navedenog očitovanja te drugih, prijedlogu priloženih isprava, Općinski sud u Varaždinu i donio rješenje broj Z-473/2006., kojim je udovoljeno prijedlogu Grada Varaždina od 24.siječnja 2016., pa kako su temeljem ugovora o zamjeni nekretnina, društvu Parkovi predane u vlasništvo nekretnine čkbr. 808/1, 806/1, 805/3 i 1605/2 bez valjanog razloga, to je Gradu Varaždinu pričinjena šteta u iznosu od 6.361,098 kuna, tvrdilo je nadležno državno odvjetništvo,

Međutim, prvostupanjski se sud nije složio s novidima iz optužnice te je Čehoka oslobodio optužbe, kao i Ptičeka, ali je nakon žalbe ODO oslobađajuća presuda ukinuta.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.