SDP: Ako svoj posao neće obaviti pravosuđe, hoće građani na izborima

| 25.2.2021. u 16:27h | Objavljeno u Aktualno

- Čehok panično pokušava ostati u igri jer zna da od zasluženog zatvora može spasiti jedino još jedan mandat u kojem bi mu HDZ ponovno držao štangu, no ne bu išlo: vrijeme je da se jednom zauvijek makne iz politike, a ako svoj posao neće obaviti pravosuđe, hoće građani na izborima, kao i Bandiću u Zagrebu, poručili su u varaždinskom SDP-u osvrćući se na ukidanje prvostupanjske presude u slučaju Mercator.

Županijski sud u Osijeku, kako je izvijestio varaždinski ŽDO,  usvojio je žalbu Općinskog državnog odvjetništva u Koprivnici i ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda u Koprivnici kojom su Ivan Čehok i Miljenko Ptiček oslobođeni optužbe da su počinili kazneno djelo sklapanja štetnog ugovora i poticanja na počinjenje tog kaznenog djela.

Optužnicom se Čehoka tereti da je u ožujku 2006. godine na inicijativu Ptičeka sklopio u ime Grada Varaždina ugovor o zamjeni nekretnina, koji je bio štetan za Grad i kojim je nastala šteta veća od 6.000.000 kuna.
Županijski sud u Osijeku, kako se dodaje, ukinuo je oslobađajuću presudu i vratio predmet na ponovno suđenje prvostupanjskom sudu jer je taj sud pogrešno utvrdio činjenično stanje, odnosno nije temeljito razmotrio provedene dokaze i stoga donio neosnovanu odluku o oslobađanju okrivljenika od optužbe.

Općinski sud u Koprivnici dužan je, prema odluci višeg suda, ponovno provesti glavnu raspravu pred drugim sucem tijekom koje će ponoviti ranije izvedene dokaze, otkloniti utvrđene nedostatke i pravilno ocijeniti dokumentaciju te donijeti novu presudu koju je dužan potpuno i valjano obrazložiti.

Kao što su pisale Varaždinske vijesti, gradonačelnika i bivšeg direktora Parkova  koprivnički je Općinski sud u travnju 2019. oslobodio optužbe da su 2006. godine sklopili šteta ugovor o zamjeni zemljišta. Riječ  je o ugovoru o zamjeni zemljišta između Grada i Parkova, kojim je Parkovima pripao 6,3 milijuna kuna vrijedan rasadnik na kojem je kasnije izgrađen Mercator (današnji Konzum), a Gradu je pripala šuma Jelačićka u kojoj je potom dijelom izgrađena Arena.

DORH je u optužnici navodio da Parkovi nisu bili vlasnik šume Jelačićke, već je posjednik bio Grad Varaždin, koji je zbog zamjene pretrpio štetu od 6,3 milijuna kuna. U optužnici se ukazivalo da su okrivljeni znali da je za sklapanje predmetnog pravnog posla prvookrivljenik 23. veljače 2006. dobio suglasnosti članova Gradskog poglavarstva Grada Varaždina, čiji su članovi bili u uvjerenju da je taj pravni posao u interesu Grada Varaždina, budući da im nije predočio da je još 24.siječnja 2006. Grad Varaždin podnio Općinskom sudu u Varaždinu prijedlog za otpis nekretnine upisane kao čkbr. 8606/1 šuma Jelačićka i uknjižbe prava vlasništva na Grad Varaždin, a protiv trgovačkog društva Parkovi.

- Osim toga, znali su da trgovačko društvo Parkovi nikada nisu bili vlasnik predmetne nekretnine, već da je vlasnik iste Grad Varaždin. Naime, gradskom je prijedlogu bilo priloženo i očitovanje trgovačkog društva Parkovi od 27.prosinca 2005., potpisano od drugookrivljenika, kojim očitovanjem se potvrđuje da nekretnina, upisana kao čkbr. 8606/1 šuma Jelačićka od 137.459 m2, k.o. Varaždin, pl. 6102, nije procijenjena te da nije ušla u proces pretvorbe i nije upisana u temeljni kapital trgovačkog društva Parkovi, već se u Elaboratu o pretvorbi Javnog poduzeća Parkovi navodi da su u postupku procjene posebno izlučena poljoprivredna zemljišta i ostala zemljišta pod parkovima, grobljima, šumama i slično, budući u smislu postojećih zakonskih propisa i temeljem dogovora s Poglavarstvom Skupštine Općine Varaždin ta zemljišta niti ne mogu biti predmet prometa, navodilo se u optužnici.

Na kraju, navodilo se da bi se Grad Varaždin i bez sklapanja predmetnog ugovor, odnosno i bez ispunjenja ikakvih drugih obveza, upisao kao vlasnik predmetne nekretnine.

-Stoga je tako upravo temeljem navedenog očitovanja te drugih, prijedlogu priloženih isprava, Općinski sud u Varaždinu i donio rješenje broj Z-473/2006., kojim je udovoljeno prijedlogu Grada Varaždina od 24.siječnja 2016., pa kako su temeljem ugovora o zamjeni nekretnina, društvu Parkovi predane u vlasništvo nekretnine čkbr. 808/1, 806/1, 805/3 i 1605/2 bez valjanog razloga, to je Gradu Varaždinu pričinjena šteta u iznosu od 6.361,098 kuna, tvrdilo je nadležno državno odvjetništvo,

Međutim, prvostupanjski se sud nije složio s novidima iz optužnice te je Čehoka oslobodio optužbe, kao i Ptičeka, ali je nakon žalbe ODO oslobađajuća presuda ukinuta.