Sabati bi mogao biti na listi Čačića, a nuđeno mu je i da vodi listu protiv njega!? Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Sabati bi mogao biti na listi Čačića, a nuđeno mu je i da vodi listu protiv njega!?

Ivica Kruhoberec | 16.2.2021. u 15:37h | Objavljeno u Aktualno

Jedan od troje vijećnika varaždinske Županijske skupštine koji su u nju ušli s liste HSS-a, dr. sc. Zvonimir Sabati, našao se u istinu rijetkoj situaciji pred lokalne izbore, iako je to vrijeme kada se svašta može doživjeti. Međutim, njegov slučaj jedinstveno je po tome što mu je ponuđeno da bude ili čak nosi listu protiv aktualnog varaždinskog župana Radimira Čačića (Reformisti), ali i da se nađe na Čačićevoj listi!

Kako je do toga došlo, objasnio nam je bivši varaždinski župani, nekadašnji saborski zastupnik i dugogodišnji predsjednik HSS-a Varaždinske županije.

- Još početkom prosinca HSS je donio odluku o mom isključenju pa sam u Skupštini Varaždinske županije od tada nezavisni vijećnik. Nisam o tome htio javno govoriti jer me, iskreno, bilo sram, priznaje Sabati, koji je bio na čelu nezadovoljnika radom Kreše Beljaka, što ga je i koštalo na kraju.

Opisujući kako je i zašto došlo do njegovog isključenja, Sabati ukazuje da prema Statutu HSS-a predsjednik stranke mora podnijeti izvješće nakon parlamentarnih izbora, odnosno provesti izbore unutar stranke.

-Statut jasno veli da mandat traje četiri godine, a da početak kandidacijskog postupka za čelnika stranke može započeti najranije 120 dana prije završetka mandata. Dakle, tek u rujnu mogla se na dnevni red staviti takva točka. Međutim, stavljena je puno prije i sve je napravljeno u roku od tri tjedna. Stjecajem okolnosti, vodio sam tu ekipu koja je bila protiv svega toga, tako da smo na Glavnom odboru bili protiv, i to iz više razloga pa smo se žalili nadležnom ministarstvu zbog toga što nisu svi pozivani i sl, ukazuje Sabati, napominjući da je ipak u prosincu nadležno ministarstvo izdalo rješenje prema kojem je bilo sve u redu.

Nakon toga, Sabati kao vođa svega biva suspendiran, a onda i isključen s više istaknutih HSS-ovaca, kao što je Marijana Petir i dr.

- Meni je došlo da se rasplačem kada sam isključen iz stranke koju sam godinama stvarao zajedno s kolegama. Pa nije Beljak u Varaždinskoj županiji stvarao HSS, nego ljudi kao što je Darko Marković, čelnik HSS-a u Varaždinskoj županiji, koji je također suspendiran, ali treba vidjeti kakav je njegov sada status. Isto vrijedi i za preostala dva načelnika općina iz HSS-a u Varaždinskoj županiji, napominje Sabati.

Objašnjava kako je bilo moguće da na čelo stranke bude izabran Beljak koji je sada vodi u propast.

-Bio je mlad čovjek, elokventan, gradonačelnik i pametan, barem mi se tako činilo. Zato smo ga izabrali. Nitko nje slutio njegovu sklonost autoritativnom vođenju stranke. Naime, nitko prije Beljaka nije radio izbornu skupštinu mimo statuta, iako su znali da će izgubiti, kao Tončić i Hrg, ukazuje Sabati.

Drži da je nužno nešto napraviti jer je HSS pao ispod 1 posto.

- Dođe mi da mi srce pukne. No što mogu? Ima nekih razmišljanja, no bojim se da se to neće stići prije lokalnih izbora, napominje.

Upravo zbog toga, smatra da će dobar dio HSS-ovih političara na lokalne izbore izaći kao nezavisni kandidati.

-I ja ću do lokalnih izbora biti sigurno nezavisan. Nema dvojbe. Kao takvom, a s obzirom na raniju karijeru, stižu mi razne ponude. Kontaktirali su me neki koji me htjeli vidjeti kao kandidata za župana, ali i oni koji me žele vidjeti na listi aktualnog župana. Još treba jedan razgovor, nakon kojeg ću objaviti odluku ma kakva bila, veli Sabati, naglašavajući da se mislio potpuno maknuti iz politike i bio je vrlo blizu tome, ali okolnosti su se promijenile i želi pomoći da se osovi HSS, ne da bi bio predsjednik, nego da pokuša ostaviti zdrave temelje za stranku kakvu Hrvatska treba.

-HSS je postao više nego ikada trgovačka stranka. Stoga smatram da će HSS na razini Hrvatske puno lošije rezultate ostvariti nego prije četiri godine. Imali smo župana, a prije Korena, Bajsa Božića. Izgledi da ćemo dobiti sada župana radni su 0,6 posto. Dakle, trenutno nije baš sretno vrijeme z a HSS, ukazuje Sabati, naglašavajući da bi bilo pogrešno sve svaljivati na Beljaka, budući da je očito kako su se loše odluke donosile i prije, koje su rezultirale padom rejtinga HSS-a, ali da je Beljak obećavao puno toga, ali to se nije ostvarilo.