Radnici čekaju na svoje minimalce jer Vlada nije donijela proračun

J.Š./V.V./Dnevnik.hr | 7.3.2016. u 15:14h | Objavljeno u Aktualno

Vlada je održala već nekoliko sjednica i nije osigurala novac za 1300 radnika iz tvrtki u blokadi koji čekaju kako bi primili minimalac, upozorava na to Ozren Matijašević, šef Hrvatske udruge radničkih sindikata te napominje kako je sporost Vlade nepravedna i neprihvatljiva.

Čak 1300 radnika iz 150 tvrtki koje su u blokadi čeka da im Agencija za osiguranje radničkih potraživanja isplati minimalac, a 3,8 milijuna kuna potrebnih za to Agencija ne može dobiti dok joj Vlada ne da odobrenje, odnosno ne donese proračun koji bi osigurao taj novac, piše Dnevnik.hr

Iz oporbe, pak, smatraju kako se novac može pronaći i unutar Ministarstvca financija, internom preraspodjelom 5 posto i nema potrebe da ljudi čekaju, kaže Gordan Maras saborski zastupnik SDP-a.

U Agenciji tvrde kako novac nije ni mogao biti osiguran jer je zakon, prema kojem se plaće trebaju isplatiti, na snagu stupio šest mjeseci nakon što se planiraju sredstava za privremeno financiranje za ovu godinu. Prema riječima Zorana Ostovića, ravnatelja Agencije, Ministarstvo rada koje je sve pokrenulo zatražilo je rješavanje problem od strane Ministarstva financija.