Projekt brze pruge od velikog strateškog značaja za Varaždinsku, Međimursku i Krapinsko-Zagorsku županiju

Napisao/la: LL -

Saborska zastupnica Narodne stranke – Reformisti Natalija Martinčević danas je u Hrvatskom saboru ispred Kluba zastupnika HSLS-a i Reformista govorila o projektu izgradnje brze pruge Čakovec - Varaždin – Lepoglava – Zabok – Zagreb, koji je od strateškog značaja za Varaždinsku, Međimursku i Krapinsku-zagorsku županiju, ali i za cijelu državu.

„Željeznica je danas u svijetu najjednostavnije, najjeftinije  i ekološki daleko najprihvatljivije prijevozno sredstvo, zbog čega su brojne države, a posebno države Europske unije to odavno prepoznale i investirale upravo u izgradnju željezničke infrastrukture. Hrvatska to još uvijek nije prepoznala te smo u komparaciji sa zemljama EU, ali i zemljama regije na samom dnu u svim statistikama, od putničkog pa do teretnog željezničkog prometa.

Stoga je ključno da su država i resorno ministarstvo na inicijativu i zahtjev Narodne stranke Reformisti prepoznali ovaj pravac i stavili ga u strategiju. On je nažalost u prošlom mandatu bio usporavan ali sada je vrijeme da se konačno realizira.

Projektom brze pruge zvanim „Lepoglavska spojnica“ , a govorimo o gradnji i modernizaciji željezničke pruge od Čakovca i Varaždina do Zagreba skratili bismo putovanje od Varaždina do Zagreba na 40 minuta (kolodvor Varaždin – kolodvor Zagreb), umjesto dosadašnjih nevjerojatnih 2,5 sata, a putovanje od Čakovca trajalo bi 50 minuta.

Značaj povezivanja Varaždinske, Međimurske i Krapinsko zagorske županije sa Zagrebom ovakvom brzom prugom je ogroman, prije svega za razvoj gospodarstva te za mobilnost ljudi, radnika i studenata, a pojeftinili bi i troškovi transporta radne snage i povećao se potencijal otvaranja novih radnih mjesta. Isto tako svi ekonomski pokazatelji jasno govore da svaka uložena kuna u funkcioniranje željezničkog prometa donosi  nove 4 kune u ekonomiju kroz izravne i neizravne efekte u sektorima industrije, obrazovanja, aglomeracije u ekonomiji i ostalima.

Osim svega navedenog ova je pruga i nacionalni interes jer bi ovaj pravac povezao srednju Europu odnosno pravce prema Beču, Budimpešti, Pragu i Bratislavi i povezao ovaj dio Europe sa našom lukom Rijeka, u čemu trenutno imamo velikih problema zbog ozbiljnih opstrukcija od strane Slovenije koja primarno štiti interes luke Kopar. Realizacijom ovog projekta mi radimo velik strateški i gospodarski iskorak u povezivanju Rijeke i srednje Europe.

Ključno je u ovom projektu vrijednosti  cca 400 milijuna eura to, da ga je zbog snažne podrške EU ulaganjima u jeftinija i ekološki prihvatljivija rješenja moguće financirati sredstvima europskih fondova u iznosu od čak 85 %.

Ovaj projekt imat će snažan utjecaj na gospodarstvo, turizam ali i na naš ključni problem demografije. Ljudi ostaju u državama i županijama u kojima je kvaliteta života veća. Kvaliteta života prije svega podrazumijeva dostupnost radnihmjesta i primjerenu plaću, ali i dostupnost i uređenost škola, vrtića, sveučilišta, jednosmjenske nastave, besplatnogprijevoza učenika i cijeli niz drugih sadržaja koje smo primjerice mi u Varaždinskoj županiji već osigurali. Upravo zbog toga, a usprkos činjenici da smo u neposrednoj blizini Slovenije i Austrije zadržali smo jednu od najmanjih stopa iseljavanja u Hrvatskoj. 

Uz sve navedeno iznimno je važna i prometna povezanost i zbog toga od ove Vlade očekujem da uloži sve napore i angažira sve potrebne resurse da ovaj projekt pripremimo  prije početka nove omotnice EU 2021. - 2027., kako bi onodmah krenuo u realizaciju, što je bio i jedan od ključnih uvjeta podrške Reformista aktualnoj Vladi“, rekla je Natalija Martinčević.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Video galerija

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.