Prijepori oko izbora novih članova Savjeta mladih Grada Varaždina

| 6.3.2019. u 20:00h | Objavljeno u Aktualno

Forum mladih SDP-a jučer je poslao priopćenje za medije u kojem kažu da su njihovi kandidati za nove članove Savjeta mladih Grada Varaždin, zajedno s jednim kandidatom Reformista odbijeni iz političkih razloga.

Grad Varaždin je u veljači objavio Javni poziv za isticanje kandidatura za dodatni izbor četiri člana i zamjenika Savjeta mladih Grada te su 5. ožujka objavljeni rezultati javnog poziva. Odbor za izbor i imenovanje Gradskog vijeća Grada Varaždina odbio je navedene kandidature uz argument da odbijeni kandidati nisu dostavili okvirni Program rada.

Kako ističe predsjednik varaždinskog Foruma mladih Lovro Lukavečki, u Odluci o osnivanju Savjeta mladih nigdje se ne navodi takav uvjet za kandidaturu članova te sukladno Zakonu o Savjetima mladih Program rada Savjeta predlažu izabrani članovi Savjeta, a ne kandidati za članove.

- Pitanje je odakle motiv za ovakav uvjet. Osim toga, u javnom pozivu Odbor ograničava predlagatelja, organizaciju mladih na samo jednu moguću kandidaturu što je također prekoračenje ovlasti s obzirom da to pitanje nije određeno Odlukom te kako je praksa u savjetima mladih diljem Hrvatske bitno drukčija. Iz svega navedenog, sasvim je jasno da se radi o nezakonitom eliminiranju naših troje kandidata. U situaciji u kojoj se Grad natječe za Europsku prijestolnicu mladih i kada usred tog važnog procesa čak četvero članova Savjeta mladih podnosi ostavke, što je samo po sebi zabrinjavajuće, dodatno zabrinjava ovakav postupak Odbora. Ne ulazeći u možebitnu političku pozadinu ovakve odluke, naša organizacija mladih će podnijeti prigovor Odboru za statutarno pravna pitanja. Ovim putem pozivamo institucije da korigiraju Izvješće o provjeri formalnih uvjeta prijavljenih kandidata kako bi se spriječio nezakonit izbor novih članova Savjeta mladih. Mladi među sobom ne prave političke i ideološke razlike jer imaju iste probleme, potrebe, aspiracije i potencijale i samo žele raditi za svoj kvart, svoju ulicu, svoje društvo, svoj grad. Ovakvo izigravanje sustava i pokazivanje kako 'politika funkcionira' kad ista bira 'svoje', a druge odbacuje apsolutno odbija mlade i zbog takvog odnosa dio odgovornosti za apatiju, pasivnost i isključenost mladih snose upravo ti političari koji na ovakav način gledaju na mlade - smatra Lovro Lukavečki, koji je i sam član Savjeta mladih.

Na ove navode tražili smo očitovanje iz Grada Varaždina te smo dobili odgovor u kojem stoji da je u Javnom pozivu jasno naveden način dostavljanja kandidatura te da su kandidati, osim osobnih podataka i dokumenata, bili dužni dostaviti životopis i okvirni prijedlog programa rada.

Grad Varaždin redovno je provodio izbore za Savjet mladih Grada Varaždina na navedeni način i 2017. godine i 2014. godine i  okvirni prijedlozi programa rada su uvijek bili navedeni u uvjetima javnog poziva tako da nas je ovaj put stvarno iznenadila činjenica da prijedlozi programa nedostaju, tim više što je i gospodin Lovro Lukavečki član Savjeta mladih Grada Varaždina i da je on, odnosno njegov predlagatelj, također 2017. godine prilikom dostave kandidatura imao priložen okvirni prijedlog programa rada. Ovdje se ne radi o nikakvoj politički uvjetovanoj odluci već o neispunjavanju formalnih uvjeta koji su bili  jasno navedenih u Javnom pozivu - odgovaraju u Gradu.

Nakon toga oglasili su se i Reformisti koji također, kao Forum mladih SDP-a, navodi da je njihov kandidat Luka Vincek odbijen na političkoj osnovi i najavljuju da će uložiti prigovor na odbijanje njihova člana.

- Ispada da je ova odluka politička, s jasnim ciljem da se Reformiste i SDP isključi i spriječi da mladih ljudi drugih političkih opcija svoje mišljenje iznesu na mjestu na kojem bi njihov glas trebao nešto značiti. Upravo radi takvih političkih odluka sve više mladih okreće leđa politici i žalosno je da im aktualna gradska vlast u tome pomaže. Posebno smo razočarani jer je upravo Varaždinska županija dala punu podršku za kandidaturu Grada Varaždina za Europsku prijestolnicu mladih ali u Gradu su politički obračuni očito puno važniji od zajedničkih ciljeva Grada Varaždina i Varaždinske županije - kažu varaždinski Reformisti.