Predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća: "Prekinuo sam samo neprimjeren istup i vrijeđanje drugih vijećnika" Foto: VV arhiva

Predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća: "Prekinuo sam samo neprimjeren istup i vrijeđanje drugih vijećnika"

Varaždinske vijesti | 6.2.2020. u 12:24h | Objavljeno u Aktualno

Predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Zdravko Pizek i općinski načelnik Bruno Hranić oglasili su se priopćenjem kojim demantiraju navode pojedinih članova oporbe u Općinskom vijeću, koji su nakon završene posljednje sjednice u javnost istupili s informacijama da je sjednica Vijeća bila prekinuta.

Priopćenje iz Općine Vidovec, koje potpisuju predsjednik Vijeća Pizek i načelnik Hranić, prenosimo u cijelosti:

- U ime Općinskog vijeća općine Vidovec i svoje osobno kao predsjednika Vijeća, apsolutno odbacujem sve netočne navode i neistine koje su u javnosti iznijeli pojedini vijećnici koji već dulje vrijeme svoje izabrano vijećničko mjesto redovito koriste za obračunavanje i neprimjerene te ponekad i nekulturne ispade prema većini ostalih vijećnika. Naime, u njihovom posljednjem istupu na sjednici Općinskog vijeća održanoj u srijedu, 29. siječnja 2020., bilo je vidljivo nepoštivanje kolega u Vijeću, nepoštivanje same dužnosti vijećnika, ali i nepoštivanje birača koji su nam svima zajedno dali mandat da u ove četiri godine obnašamo vijećničku dužnost – istaknuo je predsjednik Općinskog vijeća Općine Vidovec Zdravko Pizek.

- Tijekom posljednje sjednice, zbog neprimjerenog istupa vijećnika Zdravka Klopotana, odnosno njegovog neprimjerenog rječnika, vrijeđanja i omalovažavanja drugih osoba, vijećnik je nekoliko puta opomenut da pažljivo bira riječi i da ne vrijeđa prisutne. Nadalje, upozoren je da se drži teme i da govori unutar vremena koje je predviđeno poslovnikom. Budući da ni nakon nekoliko opomena vijećnik nije odustao od vrijeđanja i omalovažavanja, oduzeta mu je riječ - pojasnio je Pizek ističući da se s iznošenjem laži i neistina nastavilo i nakon sjednice, putem priopćenja i društvenih mreža.

- Nakon sjednice "nezadovoljni" vijećnici oglasili su se priopćenjem u kojem ističu da je došlo do prekida sjednice. Jedino što sam kao predsjednik Vijeća prekinuo je neprimjeren istup i vrijeđanje drugih vijećnika od stranke vijećnika Klopotana, nakon čega je sjednica zatvorena prema poslovniku o radu Općinskog vijeća. Također, netočno se navodi da se na sjednici raspravljalo o radu Zajednice sportskih udruga Općine Vidovec jer to nije bila točka dnevnog reda. Naime, vijećnik Klopotan je želio nametnuti raspravu o tome na koji način Zajednica financira rad naših sportskih udruga, iako i sam zna da Općinsko vijeće nema poslovničke ni zakonske osnove da o tome raspravlja - dodatno je pojasnio Pizek ističući da su za takvu raspravu nadležna isključivo tijela Zajednice.

- Općinsko vijeće prilikom donošenja proračuna za ovu godinu osiguralo je i znatna sredstva za sportske klubove u Općini. Takav je proračun i sredstva za sport podržao i sam vijećnik Klopotan. Općina sredstva doznačuje Zajednici gdje prema prihvaćenim kriterijima sami sportaši odlučuju koliko će koji sportski kolektiv dobiti novaca. Gospodin Klopotan, inače predsjednik ŠRD Vidovec, i sam jako dobro zna da Općinsko vijeće nema zakonske osnove da određuje kako će Zajednica raspodijeliti sredstva - kazao je Pizek.

Ujedno je naglasio da Klopotan svojim istupima na Općinskom vijeću u neravnopravan položaj stavlja ostale sportske klubove, budući da koristi vijećničku poziciju kako bi ukazao na probleme sportske udruge koje je i sam predsjednik, a rijetko spominje ostale sportske klubove.

- Vijećnik Klopotan dobio je mandat da kada zastupa građane treba jednako zastupati sve građane naše Općine. Također, ukoliko iz nekog interesa želi često govoriti o sportskim klubovima, onda bi trebao sagledati probleme, odnosno potrebe sporta u cjelini, a ne stalno zastupati interese jednog sportskog kluba kojeg je, slučajno ili ne, i on član. Mi smo dali povjerenje sportašima da okupljeni u Zajednicu najbolje znaju rasporediti novac koji je namijenjen sportu. Koristeći ovakva način komunikacije čini se da g. Klopotan stvara pritisak i na kolege vijećnike, ali i na članove Zajednice, samo u interesu jednog sportskog kluba, što je nedopustivo zbog svih preostalih šest klubova u našoj Općini - zaključio je Pizek.

Na također netočno iznijete činjenice da Općina ne kontrolira trošenje sredstava namijenjenih sportu, reagirao je načelnik općine Bruno Hranić, ističući da i vijećnik Klopotan jako dobro zna na koji se način dodjeljuju sredstva sportskim klubovima i koja izvješća sportski klubovi, odnosno Zajednica, moraju priložiti.

- Kada smo krajem prošle godine jednoglasno donijeli proračun, koji je podržao i sam vijećnik Klopotan, donijeli smo odluku i o dodjeli sredstava za naše sportske klubove koja se doznačuju Zajednici sportskih udruga. Zajednica prema svojim kriterijima, koje na svom Izvršnom odboru predlažu sami sportaši, raspoređuje sredstva. Na kraju godine klubovi su dužni podnijeti izvješća Zajednici koja pak sukladno članku 34. Zakona o udrugama i člancima 14.,15,i 16. Pravilnika o izvještavanju u neprofitnom računovodstvu i Registru neprofitnih organizacija, izvješće podnosi Općini Vidovec u roku od 60 dana od isteka poslovne godine. Vijećnik Klopotan jako dobro zna da Općinsko vijeće nema zakonske osnove odrediti kojem će se klubu dati koliko sredstava, već to radi Zajednica. Isto tako, jako dobro zna da Općina ima mehanizme kontrole načina trošenja tih sredstava i to i čini. Na kraju, Općina je i sama dužna svake godine podnositi detaljno izvješće o dodjeli javnih sredstava udrugama Uredu za udruge Republike Hrvatske. Dakle, netočno iznijete informacije vijećnika Klopotana još su samo jedan u nizu pokušaja manipuliranja i izvrtanja činjenica prema mještanima Općine, ovoga puta prema sportašima - rekao je Hranić.

Označeno u