Predrag Štromar Foto: Krešimir Đurić

Predrag Štromar: Besplatni vrtići i veće plaće radnicima

VV | 30.6.2020. u 09:43h | Objavljeno u Aktualno

Ljudi sa Sjevera poznati su kao pristojni i radišni. Uvijek smo šutjeli i radili u nadi da će jednom država prepoznati naš rad i dati ono što nam pripada. Često su nam tepali da smo ispred drugih, a godinama su svi naši projekti ostajali u ladicama dok bi oni glasniji dobili sve.

- Prije tri godine sam ušao u Vladu i ispravili smo tu nepravdu. Danas mogu reći da znam kako se boriti za Sjever na nacionalnoj razini. Dok su drugi galamili, međusobno podmetali jedni drugima, mi smo radili i pokrenuli sve naše projekte. I rezultati su vidljivi. Više od pola milijarde kuna uloženo je u Varaždinsku županiju iz mog ministarstva za obnavljanje škola i bolnica, za vrtiće, sanaciju klizišta i cesta. Još bržim tempom moramo nastaviti i dalje - rekao je potpredsjednik Vlade Predrag Štromar, ujedno i nositelj HNS-ove liste broj 12.

HNS-ov program jedinstven je u Hrvatskoj jer su ga radili s građanima, na temelju njihovih pitanja i prijedloga pri čemu su se kao glavna pitanja nametnule veće plaće, besplatni vrtići i rješavanje stambenog pitanja.

- Želim i dalje imati utjecaj u Vladi jer sam se uvjerio da je jedino tako moguće braniti interese svog kraja. Program koji ću postaviti kao uvjet budućoj Vladi temeljen je na prijedlozima koje sam čuo od građana: obnova škola i bolnica, subvencije za obnove obiteljskih kuća, domovi za starije, bolje obrazovanje i stambeno zbrinjavanje mladih, besplatni vrtići za najmlađe i opremanje učionica, sanacija klizišta i uređenje cesta. Kad spomenem klizišta ili rotore onda to nekom u udobnoj fotelji u Zagrebu izgleda smiješno, ali građani i ja znamo koliko su takvi projekti važni. Ti projekti su naš uvjet za suradnju s budućom Vladom, a prijedloge ću primati sve do formiranja nove vlade. Moj osobni program su veće plaće na Sjeveru i ukidanje birokracije, nepotrebnih šaltera i pečata u cijeloj Hrvatskoj - rekao je Štromar.

Za vrtiće treba na razini države oko 700 milijuna kuna, a besplatni bi bili za djecu obitelji čiji imovinski cenzus po članu obitelji ne prelazi 3.000 kuna, a na to bi se išlo nakon što se barem dva kvartala BDP podigne za više od tri posto.
Povećanje plaća HNS planira postići, među ostalim,kroz ukidanje 100 nameta od ukupno 488 koliko ih trenutno plaćaju poduzetnici, dok bi mjere za gospodarstvo uključivale poticanje privatnog sektora kroz osiguravanje likvidnosti i investicije.

Hrvatska banka za obnovu i razvoj treba promijeniti ime i način poslovanja u Hrvatski razvojni fond kako bi se poduzetnicima omogućilo financiranje. Bitna stavka HNS-ovog programa je i sport, a kako bi se omogućilo što većem broju djece da se bave sportom, planiraju se dodjele mjesečnih vaučera za sportske aktivnosti.

Prevarant Čačić koji sam kaže da radi 15 minuta dnevno i njegovi uhljebi ili razvoj – vi birate!

- Pred nama su izbori, a 5. srpnja ne birate samo između Andreja Plenkovića i Davora Bernardića, nego i one koji će s njima surađivati u Vladi.
S jedne strane imamo nekad simpatičnog pjevača koji se pretvorio u čovjeka okruženog ekstremnim desničarima poput Ladislava Ilčića, Hasanbegovića, Željke Markić i ostalih koji bi nas gurali u Srednji vijek ukidajući ljudska prava i izbacujući informatiku iz škole. S druge strane imamo ekstremnu ljevicu i populiste koji bi izvodili cirkus u Saboru i za to primali visoku plaću. Na žalost imamo i prevarante i neradnike poput Čačića, koji je i sam rekao da radi 15 minuta dnevno i koji ni kao potpredsjednik Vlade nije napravio ništa za ovaj kraj. Umjesto da pod starije dane pokaže mudrost i smiri bahatost, on se hvali tuđim projektima, belji, svađa, viče i uhljebljuje svoje unaprijed odabravši stranu i ne vodeći brigu što će biti sa Sjeverom - rekao je Štromar.