POSTIZBORNA PREVIRANJA Dok u SDP-u traže ostavke, u HNS-u najavljuju nove politike i ljude

MGA/VV | 13.7.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

Osim SDP-a, i HNS je jedan od gubitnika parlamentarnih izbora, i to prvenstveno u svom glavnom “glasačkom bazenu”, u Varaždinskoj županiji. Iako vodstvo HNS-a kaže da su ostvarili svoj cilj osvajanjem jednog mandata, pa su time i dalje parlamentarna stranka, ima i onih koji otvoreno kažu da se to ne može nazvati uspjehom.

Među njima je Milorad Batinić, član Predsjedništva HNS-a, bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Ivanca u četvrtom mandatu, koji je također bio na listi HNS-a za parlamentarne izbore te kaže da je svjestan poruke koju su HNS-u na ovim izborima odaslali birači. U Ivancu je HDZ osvojio 300-njak glasova više od HNS, dok je u susjednoj Lepoglavi, koja također ima HNS-ova gradonačelnika, situacija još teža jer je tamo HDZ osvojio najviše glasova. Stoga ne čudi da tamošnji HDZ-ovci zadovoljno trljaju ruke i već spominju osvajanje vlasti i na lokalnom nivou. HDZ-ov gradski vijećnik u Ivancu Zdenko Đuras poručuje da su ovi rezultati “jak temelj za skore lokalne izbore”.

- Dobro je da smo ostali parlamentarna stranka, ali jedan saborski mandat loš je izborni rezultat. Birači, među njima i tradicionalni birači HNS-a, svojim neizlaskom na birališta vrlo su nam jasno poručili kakav HNS ne žele - poručuje gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić.

O tome treba li, slično kao i u SDP-u, i vodstvo HNS-a snositi odgovornost za loš izborni rezultat, kaže da se ne može sav rezultat svaliti samo na jednu osobu.

- Činjenica je da smo proteklih godina u HNS-u imali vrlo turbulentno vrijeme. Za ovakav rezultat nije odgovorna samo jedna osoba, ali sigurno je da najveću odgovornost snosi vrh stranke – ističe Batinić koji također smatra da nije vrijeme za koalicije.

- S obzirom na uvjerljive rezultate izbora, smatram da HNS treba podržati sadašnjeg i budućeg premijera Plenkovića u konstituiranju Vlade, jer ekonomska, epidemiološka i gospodarska situacija te situacija u potresu stradalom Zagrebu, takva je da naši građani nemaju vremena za čekanje. Smatram također da je naša suradnja s Plenkovićem tijekom proteklih godina bila uspješna i uvjeren sam da je nakon tri godine koalicije HDZ-a i HNS- a Hrvatska postala bolja nego kao kad smo ušli u Vladu. No, isto tako, s obzirom na loš izborni rezultat HNS-a, smatram da trebamo ostati korektni i nikako ne ulaziti ni u kakve koalicije, što sam i osobno vrlo jasno istaknuo na sastanku vrha stranke u Zagrebu – naglasio je Batinić i najavio unutarstranačke izbore.

- Najesen nas čekaju redoviti unutarstranački izbori (u roku od 120 dana od održavanja parlamentarnih izbora). Dotad ćemo analizirati rezultate izbora i poruke koje su nam uputili birači, iz toga izvući pouke i kadrovski se osnažiti, a unutarstranački izbori bit će prilika za artikuliranje i prezentiranje novih politika, ali i - novih ljudi – zaključio je Batinić.

Predsjednik HNS-a Štromar već je najavio podršku Plenkovićevoj Vladi, no sigurno jest da je HNS ostao bez svoje dvije ministarske pozicije. Štromar će tako u Sabor, a ministrica obrazovanja Blaženka Divjak vraća se svojoj profesorskoj karijeri na varaždinskom FOI-ju. S obzirom da je Štromar najavio podršku Plenkoviću, još uvijek se ne zna što će HNS zauzvrat tražiti.

- Ono što zasad mogu reći je da će HNS biti jamac otvorene i tolerantne Hrvatske, koja će štititi stečena prava manjina, žena i bilo kojih drugih ranjivih skupina od mračne desnice pod Škorinim vodstvom, koja bi ukidala sva prava i vratila nas u srednji vijek. Kao što sam najavljivao kroz cijelu kampanju, uvjet HNS-ove podrške je naš izborni program, to je prioritet pred bilo kakvim pozicijama - kaže Štromar te podsjeća na glavne elemente HNS-ova programa.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti