"Poreznim reformama Plenkovićeve Vlade izvorni prihodi Varaždinske županije porasli su za 45%"

MGA/VV | 26.5.2020. u 11:35h | Objavljeno u Aktualno

Sutra će se elektroničkim putem održati sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije, a Klub vijećnika HDZ-a podržat će najavljene odluke, od izvršenja proračuna za prošlu i rebalansa za ovu godinu do izvješća o radu zdravstvenih ustanova, najavili su HDZ-ovi županijski vijećnici na današnjoj konferenciji za medije.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a Nadica Dreven Budinski posebno je naglasila da je vidljiv rast izvornih prihoda Varaždinske županije od 2017. godine za 45 posto, zahvaljujući poreznim reformama aktualne Vlade premijera Andreja Plenkovića.

– U izvršenju prihoda vidljivo je povećanje izvornog nenamjenskog prihoda za 12,6 posto u odnosu na 2018. godinu, dok je u odnosu na 2017. godinu ubilježen rast od 45 posto, odnosno 22 milijuna kuna. To je gotovo polovica vrijednosti škole koja se počela graditi u Svetom Iliji – rekla je Dreven Budinski. Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a i HSLS-a u Županijskoj skupštini Varaždinske županije dodala je da se višak poslovanja iz 2019. prenosi u 2020. i novi plan za 2020. je realan, umanjen za 8,4 milijuna kuna radi novonastale situacije s COVID-om 19.

– S prenesenim viškom nastavljaju se investicije u energetsku obnovu, programi razvoja gospodarstva, pomoći obrtnicima, razvoj turizma i poljoprivrede. Sve planirane investicije u 2020. idu normalno, a najveće je ulaganje u obrazovanju, novim planom 29 milijuna kuna – pojasnila je Dreven Budinski.

– Od 2017. do 2020. godine imamo rebalanse županijskog proračuna, ali uvijek zbog raspodjele viška. To je zahvaljujući Vladi i zakonskim izmjenama, četiri porezne reforme, koje su povećale prihode gradova, općina i županija, ali i prihode građana. Županija je u tom pogledu jako dobro prošla. Kao partneri od 2017. kad smo ušli u koaliciju s Reformistima, odradili smo svoj dio jer smo ozbiljna stranka, koja se vodi interesom žitelja cijele županije – naglasila je Dreven Budinski. HDZ će podržati sve izvještaje koji su na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine.

– Na Klubu vijećnika razmotrili smo sve dokumente. Izvještaji za 2019. pokazuju da i javno zdravstvo i ljekarne posluju s plusom. Čak je i Opća bolnica Varaždin, unatoč teškoćama u zdravstvu, prepolovila gubitak. A podnijeli su najveći teret novonastale situacije s COVID-om 19. U Varaždinskoj županiji postupanje za vrijeme pandemije koronavirusa bilo je jako dobro – zaključila je predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a. Na konferenciji za novinare uoči sjednice Županijske skupštine bili su i vijećnice i vijećnici HDZ-a Martina Bistrović, Lidija Petrinjak, Krešimir Čop i Željko Dvekar.