Plenković u Varaždinu: Sjever Hrvatske je uvijek u prioritetima rada Vlade i pri našem srcu Foto: Krešimir Đurić

Plenković u Varaždinu: Sjever Hrvatske je uvijek u prioritetima rada Vlade i pri našem srcu

| 12.5.2017. u 16:40h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon što je danas u Prelogu otvorio sportske igre mladih, premijer Andrej Plenković obišao je i Varaždinsku županiju. U Varaždinu su ga, na kazališnom trgu, dočekali čelnici gradskog i županijskog HDZ-a te načelnici i gradonačelnici HDZ-ovih općina i gradova.

Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika, zahvalio je premijeru na podršci koju je iskazaodolaskom u Varaždin.

- Ovo je ujedno poruka svim Varaždinkama i Varaždincima da će ova nova gradska vlast imati apsolutnu podršku Vlade Republike Hrvatske. Svi znamo da problema u gradu Varaždinu, nažalost, ima mnogo, a to je posljedica bivših gradskih vlasti i svi se slažemo da te probleme možemo riješiti samo u suradnji s državnom vlašću. Mi to već činimo, ovim radnim sastancima s aktualnim ministrima u Zagrebu i Varaždinu. Želio bih poručiti da oni koji su stvorili ove probleme nikako ne mogu biti njihovo rješenje i pozivam sve Varaždinke i Varaždince da sljedeće nedjelje, 21. svibnja izađu na izbore i da svi zajedno uključimo Varaždin - poručio je Habijan.

Na potpori je premijeru zahvalio i HDZ-ov kandidat za župana Alen Runac.

- Tijekom čitave kampanje ističem da ćemo imati podršku naše Vlade i premijera, bez toga nema napretka Varaždinske županije. Nažalost, svjedoci smo devastiranja Varaždinske županije od strane aktualne županijske vlasti. Oni nemaju nikakvih projekata, a njihove isprike ne vode nikamo. Već mjesec dana pozivam župana Štromara da objavi fotografiju završetka barem jednog projekta. Fotografije nema, a od danas je počeo tražiti isprike i optužuje Vladu i premijera. Njemu nije bila dovoljna ni njegova vlast i premijer, stoga ne znam koga bi on trebao dobiti na svoju stranu da ova županija konačno procvjeta - rekao je Runac.

Prije nego što se osvrnuo na današnje optužbe župana Predraga Štromara, Plenković je podržao kandidature Damira Habijana za gradonačelnika Varaždina i Alena Runca za župana, kao i sve HDZ-ove kandidatkinje i kandidate u općinama i gradovima Varaždinske županije.

- Mislim da imamo sjajnu ekipu, u mnogim gradovima i općinama smo već na vlasti. Očekujem još bolji rezultat nego što je bio prije četiri godine, ne samo zahvaljujući radu naših kolega na terenu, nego i sinergiji i partnerskom duhu između nacionalne vlasti sa županijama, gradovima i općinama - napomenuo je Plenković.

Plenković se zatim osvrnuo na optužbe koje je Štromar danas iznio na račun Vlade RH, navodeći da su "zbog opstanka Vlade RH oduzete milijarde za projekte u Varaždinskoj županiji i sjeveru Hrvatske". Štromar je prozvao Vladu da zanemaruje sjever Hrvatske, navodeći "kako je iz objave saborskog zastupnika iz dijaspore, gospodina Glasnovića, dokumenta koji nosi potpise premijera, ministra branitelja i državne tajnice kao jamaca dogovora, vidljivo kako njegova ruka košta skoro 1,5 milijardi kuna da bi se među ostalim osiguralo novce za pripadnike HVO-a".

- Sjever Hrvatske je uvijek u prioritetima rada Vlade i pri našem srcu. Ja redovito svakih nekoliko mjeseci dolazim ovamo. Podržavamo brojne projekte koji su korisni za Varaždin i Varaždinsku županiju, a što se tiče optužbi župana Štromara, važno je reći da ne trebamo konfabulirati. Dakle, obveze koje je hrvatska država preuzela prema pripadnicima HVO-a glede mirovina su obveze od prije nekoliko godina, utemeljene na međudržavnom sporazumu. Sredstva za to su planirana, najava iz HZMO je išla i prije ove krize Vlade, prema tome, to nema nikakve veze s bilokakvim aluzijama. Bitno je da se sva ova rezidualna pitanja koja su ostala u kontekstu projekata po JPP-u razriješe i na tome rade nadležna ministarstva, Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo financija. Znate i sami da su kumulirane obveze od ranijih godina. Župan i ja smo o tome razgovarali i tražimo rješenja koja će biti pravno čista i na dobrobit svih - napomenuo je Plenković.