NEPRIHVATLJIV I PROTUUSTAVAN Podolnjak o novom Zakonu o komunalnom gospodarstvu

J.Š./Varaždinske vijesti | 19.2.2018. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

Da je novi prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu protivan ustavnom pravu lokalne samouprave te će u konačnici dovesti do štetnih posljedica na brojne tvrtke kao što su, recimo, varaždinski Parkovi zbog čega će se morati odvajati gospodarske djelatnosti od komunalnih koje, inače, po starom Zakonu djeluju već 25 godina, ukazao je na današnjoj pressici saborski zastupnik Mosta NL Robert Podolnjak.

- To su novine koje ovaj Zakon predviđa, a za koje smatram da su apsolutno neprihvatljive sa stajališta obavljanja komunalnih djelatnosti i sa stajališta ovlasti onih koji će provoditi komunalni red na području lokalnih samouprava. Nadam se da će to uočiti i Udruga gradova i gradonačelnici i da će sami tražiti da takva loša zakonska rješenja ne budu dio konačnog prijedloga zakona – ustvrdio je Podolnjak.

Prema njegovim riječima novi prijedlog Zakona o komunalnom gospodarstvu predstavlja neustavno zadiranje u prava i djelokrug lokalne samouprave i predviđa djelokrug poslova komunalnih redara koji su apsolutno protivni ustavnom načelu koje govori da je dom nepovrediv.

- Apsolutno je neprihvatljivo da komunalni redari imaju ovlasti koje im dopuštaju ulazak u dom, privatne objekte, građevine bilo kojeg građana, da mogu građane legitimirati, da ih mogu ispitivati i snimati te fotografirati njihove prostore, oni ne mogu biti nikakva “gradska policija” jer je to apsolutno protivno Ustavu – ukazao je.

Također je rekao da je jednako tako neustavno smanjivati prava lokalnoj upravi da svojim odlukama uređuje komunalne djelatnosti kao što do sada mogu općine i gradovi i da se za svaku komunalnu djelatnost koja nije navedena u zakonu traži suglasnost nadležnog ministra.

- Apsolutno je neprihvatljivo da se u Zakonu neke važne komunalne djelatnosti izrekom ne navode kao što su to javna vodoopskrba, javna odvodnja, gospodarenje komunalnim otpadom ili dimnjačarska djelatnost. Apsolutno je neprihvatljivo da se nakon četvrt stoljeća sadašnjeg Zakona o lokalnoj samoupravi predviđaju takva rješenja za lokalna komunalna trgovačka društva kojima se želi bitno narušiti njihova mogućnosti da uz komunalnu djelatnost obavljaju i gospodarske djelatnosti koje su funkcionalno povezane s obavljanjem tih djelatnosti, a što bi dovelo do daljnje liberalizacije i tržišnog nadmetanja oko niza do sada komunalnih djelatnosti koje su bile obavljene na korist i interes građana. Smatram također, da će se ovakav zakon negativno odraziti na niz lokalnih samouprava i sasvim sigurno u gradu Varaždinu na neka trgovačka društva u vlasništvu grada ili pretežnom vlasništvu grada i da će to izazvati negativne posljedice i za zaposlenike i za njihovu poslovnu djelatnosti te za ostvarivanje pozitivnih poslovnih rezultata kakvi su do sada ostvarivani – objasnio je.

Označeno u