OŠ Ivanec

Nijedna ponuda za izgradnju/dogradnju četiri županijske škole

| 19.11.2015. u 15:33h | Objavljeno u Aktualno

Četiri osnovne škole s područja Varaždinske županije - OŠ Ivanec, OŠ Novi Marof - Područna škola Ključ, OŠ Sveti Ilija i OŠ Martijanec neće tako skoro doći do željene dogradnje. Nadmetanje je, naime, završilo bez ijedne ponude te slijedi donošenje Odluke o poništenju postupka javne nabave.

- Dana 16. studenog u prostorijama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija održano je javno otvaranje ponuda u postupku javne nabave odabira privatnog partnera za financiranje, projektiranje, rekonstrukciju, izgradnju, dogradnju, opremanje, održavanje i upravljanje školama u Varaždinskoj županiji. Riječ je o projektu javno - privatnog partnerstva kojim je predviđena izgradnja građevina iz područja osnovnog školstva u četiri škole. Nažalost, do krajnjeg roka za dostavu obvezujućih ponuda nije zaprimljena niti jedna ponuda - stoji u priopćenju iz Varaždinske županije.

U priopćenju navode da to posljedica toga što zainteresirani natjecatelji u postupku izrade obvezujuće ponude nisu uspjeli od banaka - potencijalnih financijera ishoditi obvezujuće pismo namjere, te stoga nisu bili u mogućnosti dostaviti ponudu.

- Varaždinska županija, Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, CEI te zainteresirani ponuditelji za dostavu obvezujuće ponude iskreno žale što predmetni projekt, u okviru ovog nadmetanja, neće završiti realizacijom izgradnje i obnove kandidiranih škola, ponajviše zbog stava financijskog sektora (poslovnih banaka) u Hrvatskoj i njihove nespremnosti za poticanje rasta gospodarstva na temelju projekata koji ne predstavljaju povećanje javnog duga RH - navode.

Naime, od ožujka do listopada ove godine od strane ponuditelja u tri je navrata dostavljan zahtjev za produljenjem krajnjeg roka za dostavu ponuda zbog poteškoća u pregovorima s bankama. Župan Predrag Štromar poručuje pak da ih to neće zaustaviti u realizaciji planova.

- Obzirom na sam tijek nadmetanja i tražena produljenja rokova, evidentno je da postoji ozbiljan interes privatnih partnera za sudjelovanjem, no bez zatvaranja financijske konstrukcije, provedba ovih projekta, unatoč svom uloženom trudu, te najboljoj volji i želji svih javnih partnera za realizacijom istih, nažalost, trenutno nije moguća. Unatoč tome, ravnomjeran razvoj školstva ostaje naš prioritet, a dogradnja i izgradnja OŠ u Ivancu, OŠ Novi Marof – PŠ u Ključu, OŠ u Svetom Iliji i OŠ u Martijancu naši su kapitalni projekti i siguran sam da ćemo u što skorijem roku pronaći najbolji način za njihovu realizaciju – kazao je Štromar.