Marković: "Opet se sve dogovara iza zatvorenih vrata, a Gradsko vijeće kao smokvin list"

Napisao/la: VV -
Marković: "Opet se sve dogovara iza zatvorenih vrata, a Gradsko vijeće kao smokvin list" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

- Unazad dva tjedna gradska vlast je puno govorila o integralnom rješenju za bale i pravne sporove, a malo je rekla, i još manje to „rješenje“ transparentno prezentirala javnosti. Mnoga pitanja su ostala neodgovorena, mnoge stvari su ostale nejasne i proturječne. SDP je o ovom rješenju već rekao svoje mišljenje. Umjesto da gradska vlast pronađe rješenje u skladu s mišljenjem Ministarstva zaštite okoliša iz listopada prošle godine i osigura sufinanciranje od 40 % od strane države, sada se zbog osobnih interesa gradonačelnika Ivana Čehoka i Davora Patafte ide na rješenje kojim se neće dobiti sufinanciranje i zbog kojega će građani platiti 90 % više nego da se, primjerice, prihvatio Habušev prijedlog rješavanja bala 2016. godine. Nažalost, radi se o integralnoj prijevari kojom gradonačelnik želi spasiti sebe od zatvora i namiriti svoje interesne skupine gurajući u integralno rješenje i one sudske procese koji s balama nemaju veze, ali itekako imaju veze s već donesenim osuđujućim presudama u tim sporovima. Zato se postupa netransparentno, bez da se gradskim vijećnicima i javnosti prezentiraju sve bitne činjenice vezane za ovo rješenje ili će im one biti prezentirane u zadnji tren kao i mnogo puta dosad u mandatu ove vlasti - reagirao je predsjednik varaždinskog SDP-a Miroslav Marković na objavu javne nabave Varkoma.

Navodi kako je očigledan primjer netransparentnog načina rada i nova informacija da je Varkom raspisao natječaj za prijevoz miješanog komunalnog otpada s lokacije Brezje unatoč tome što Gradsko vijeće još nije ni sazvano, a kamoli donijelo odluku o ovom „integralnom rješenju“.

- Ponovno se ponavlja 2008. godina, ponovno se sve stvari dogovaraju iza zatvorenih vrata dok Gradsko vijeće treba poslužiti gradonačelniku kao smokvin list čijim odlukama će se kasnije braniti u eventualnim kaznenim postupcima. Iz navedenih razloga SDP zahtijeva da gradska vlast gradskim vijećnicima i javnosti dostavlja najmanje 20 dana prije održavanja sjednice Gradskog vijeća na kojoj će se raspravljati o „integralnom rješenju“ informaciju u kojoj će biti navedeni svi pravni sporovi koji se rješavaju, na koji način se rješavaju, koliko će Grad i Varkom platiti ove nagodbe, iz kojih izvora će se one financirati i pod kojim uvjetima, točnu kalkulaciju cijene od 1.369,05 kn/po toni bala (uključujući PDV) po kojoj se bale žele zbrinuti , pisana pravna mišljenja pravnih zastupnika Grada o pravnom položaju u kojem se Grad nalazi u svim sporovima obuhvaćenim ovim integralnim rješenjem, pisano pravno mišljenje odvjetničkog ureda koje je Avar spominjao da postoji, glede pravnih argumenata na temelju kojih Grad namjerava tužiti državu za sufinanciranje rješavanja bala, a se na idućoj sjednici Gradskog vijeća samo raspravi prijedlog integralnog rješenja, bez donošenja odluke i da Gradsko vijeće donese odluku o referendumu ukoliko gradska vlast inzistira na ovakvom rješenju te da se, nakon transparentnog informiranja javnosti o svim aspektima tog rješenja održi referendum o predloženom integralnom rješenju i zaduživanju Grada. Ovime želimo osigurati transparentno i zakonito rješavanje bala i svih pravnih sporova zbog kojih se protiv gradonačelnika vode tri kaznena postupka, zbog čega je nepravomoćno osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora i zbog kojih se nalazi u teškom sukobu interesa - poručio je Marković.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.