Križanić: Dvorcu Šaulovec naći primjerenu namjenu, nije dovoljno ga kupiti

| 17.4.2018. u 11:08h | Objavljeno u Aktualno

- Dvorcu treba naći primjerenu namjenu, nije dovoljno ga samo kupiti, jer bi u protivnom mogao zjapiti prazan, a to bi značilo nastavak devastacije ovog vrijednog i razmjerno solidno očuvanog zdanja. Dvorac može poslužiti za arheološko-povijesni muzej, nakon što se istraže naši brojni lokaliteti, a može i za nešto drugo - ukazao je saborski zastupnik Josip Križanić (HDZ), dajući podršku namjeri Varaždinske županije da kupi dvorac Šaulovec za početku cijenu od četiri milijuna kuna.

Da se isplati kupiti nekadašnji dom obitelji Kiš Šaulovečki, koji je 90-ih godina dobio Ivan Hudoletnjak, odnosno njegova tvrtka Varaždinka koja je sada u stečaju, slaže se i Anđelko Stričak, Križanićev saborski kolega i predsjednik HDZ-a Varaždinske županije, kao i županijski vijećnici HDZ-a. Zašto, objasnila je Nadica Dreven Budinski, predsjednica kluba vijećnika HDZ-a i HSS-a u Županijskoj skupštini koja će o kreditnom zaduženju radi kupnje odlučivati u srijedu.

- Podržat ćemo prijedlog za kupnju jer je na tragu naše inicijative iz 2013. godine, kada smo predlagali osnivanje arheološkog muzeja Varaždinske županije, budući da imamo čak petstotinjak lokaliteta koje treba istražiti, i to ne samo kako bismo sačuvali našu prošlost, nego kako bismo je predstavili i drugima te dali dodatni poticaj razvoju turizma - napomenula je Dreven Budinski, dodajući da je Šaulovec jedan od najbolje sačuvanih starih zdanja, ali bi se to moglo promijeniti ukoliko se o njemu neće voditi primjerena briga.

Ukazujući da bi se za obnovu dvorca i njegovom privođenju novoj svrsi mogli koristiti i EU fondovi, kao što to već rade neke druge sredine, predsjednica kluba HDZ-a pozvala je javnost da se uključi s prijedlozima o budućoj namjeni ili namjenama ovog zdanja, među kojima bi moglo biti i ugostiteljstvo.

Vijećnici HDZ-a i HSS-a, kako je dodala, podržat će i rebalans županijskog proračuna i zbog toga što se ne radi o prevelikom zaduženju za potrebe kupnje dvorca, odnosno dobrog stanja proračuna Varaždinske županije.

- Nama je proračun povećan za 20 posto, što je posljedica dobre porezne reforme koju je provela Vlada - naglasila je Dreven Budinski, dodajući da bi proračun bio i veći da su veće prosječne plaće u Varaždinskoj županiji.

Pohvalu Vladi, ali i Varaždinskoj županiji, uputila je i vijećnica Lidija Petrinjak, ali ne zbog nakane da se kupi dvorac, već zbog toga što je osiguran novac za prehranu osnovnoškolaca koji su u riziku od siromaštva, a čiji broj raste i sada iznosi 21 posto od ukupnog broja učenika kojih je 10.432 u osnovnim školama Varaždinske županije.

Označeno u