EK: Preporuka za izlazne strategije na temelju mobilnih podataka i aplikacija Foto: Ilustracija/Pixabay

EK: Preporuka za izlazne strategije na temelju mobilnih podataka i aplikacija

VV | 12.4.2020. u 18:00h | Objavljeno u Aktualno

europska komisija je preporučila mjere za razvoj zajedničkog pristupa EU-a u uporabi mobilnih aplikacija i podataka kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

U preporuci e utvrđen postupak donošenja instrumenata s dva cilja, u suradnji s državama članicama.

Prvi cilj je paneuropski koordinirani pristup upotrebi mobilnih aplikacija s ciljem osnaživanja građana i učinkovitijeg socijalnog distanciranja te radi upozoravanja, prevencije i pronalaska kontakata zaraženih. Instrumenti uključuju specifikacije kojima bi se osigurala učinkovitost tih aplikacija s medicinskog i tehničkog stajališta, interoperabilnost, mehanizmi upravljanja za tijela javnog zdravstva i mehanizmi za razmjenu podataka.

Drugi cilj je zajednički pristup modeliranju i predviđanju razvoja virusa pomoću anonimiziranih i mobilnih podataka o lokaciji, nadovezujući se na suradnju započetu s operatorima mobilne telefonije 23. ožujka 2020. To će omogućiti uvid u razvoj strategija za ponovno otvaranje društva.

- Digitalne tehnologije, mobilne aplikacije i podaci o mobilnosti imaju golem potencijal za razumijevanje načina na koji virus širi i učinkovito sprečavanje širenja. Ovom se Preporukom uvodi usklađen pristup za upotrebu takvih aplikacija i podataka, ne dovodeći pritom u pitanje pravila EU-a o privatnosti i zaštiti podataka te izbjegavajući podjelu unutarnjeg tržišta. Europa je jača kada djeluje ujedinjeno - rekao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders rekao je kako svi moramo surađivati tijekom ove krize.

- Komisija podupire države članice u njihovim naporima u borbi protiv virusa i nastavit ćemo surađivati u strategijama izlaska i oporavka. U svemu ovome, potpuno će se poštovati temeljna prava Europljana. Europska pravila o zaštiti podataka najstroža su na svijetu te prilagođena čak i ovoj krizi, uz iznimke i fleksibilnost. Blisko surađujemo s tijelima za zaštitu podataka i uskoro ćemo predstaviti smjernice o posljedicama za privatnost - istaknuo je.

Označeno u