Klub vijećnika HDZ-a: Zahvaljujući Vladi povećanje izvornih lokalnih proračuna

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Klub vijećnika HDZ-a: Zahvaljujući Vladi povećanje izvornih lokalnih proračuna Foto: HDZ

Klub vijećnika HDZ-a u Skupštini Varaždinske županije podržati će godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prošlu godinu kao i izmjene te dopune financijskog plana jer su u tijeku mnogobrojne investicije, od energetskih obnova zdravstvenih ustanova, osnovnih i srednjih škola, obnove na ostalim županijskim objektima, zatim prijevoz učenika i srednjoškolaca, nabava udžbenika i drugo, a koje se provode kroz upravne odjele za prosvjetu, zdravstvo i gospodarstvo koje vode naši dužnosnici i prema svim rezultatima rade to vrlo uspješno. Istaknula je to na konferenciji za novinare u četvrtka vijećnica Martina Bistrović ističući kako je u izvješću o izvršenju proračuna Varaždinske županije vidljiv porast izvornog prihoda tj. poreza na dohodak, za 32 posto u odnosu na prethodnu godinu, točnije za 19,8 milijuna kuna.

- Porez na dohodak i županijski porezi čine 38 posto sredstava izvornog prihoda i primitaka. U 2018. godini bilježi se trend rasta poreza na dohodak što je izravan rezultat porezne reforme Vlade RH. Primjerice, povećanje proračuna u 2018. godini u odnosu na 2015. godinu, Varaždinske županije i svih 28 JLS-a je 59 posto. Uz ono Varaždinske županije od 34 posto, povećanja prihoda od poreza gradova i općina su od 4 posto Općine Gornji Kneginec do 484 posto Općine Donja Voća. Valja naglasiti kako je za 19 gradova i općina izvorni proračun porastao više nego dvostruko - pojasnila je Bistrović te naglasila kako su rezultati porezne reforme Vlade RH osigurale sredstva općinama, gradovima i županijama za više programa u obrazovanju, za EU projekte, za udruge, za mnoge druge projekte za što je uvijek nedostajalo sredstava.

Što se tiče Varaždinske županije Bistrović je istaknula da je zahvaljujući poreznoj reformi samo u 2018. godini ostvaren višak prihoda i primitaka u iznosu od 2 milijuna kuna, a da je trend rasta popraćen i u rebalansu za 2019. godinu, točnije 8,6 milijuna kuna.

- Što se tiče smanjenja rashoda od 1,7 milijuna kuna radi se o projektu razmjene udžbenika, a za školsku godinu 2019/2020 nabavu udžbenika za osnovnu školu preuzima Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Također su smanjena sredstva u iznosu od milijun kuna za ogrjev jer će podmirenje tih troškova osigurati Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku - zaključila je Bistrović te ponovila da je da će Klub vijećnika HDZ-a podržati godišnji izvještaj i izmjene i dopune financijskog plana.

Predsjednica Klub-a vijećnika HDZ-a, Nadica Dreven Budinski, najavila je bezrezervnu podršku prijedlogu uporabe dvorca i Arboretuma Opeka koji je također na dnevnom redu današnje sjednice.

- Podržat ćemo ovaj prijedlog kojim će se omogućiti realizacija projekta Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi Arboretum Opeka. Projekt u dijelu infrastrukture odnosno rekonstrukcije, izgradnje i sanacije te opremanja financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj u maksimalnom iznosu od 30 milijuna kuna. Projekt će imati mogućnost financiranja i iz Europskog socijalnog fonda, ali samo za dio opremanja, ostalo za programske sadržaje - najavila je Dreven Budinski.

Nadalje je pojasnila da, kako rekonstrukcija i sanacija dvorca te nužno opremanje zahtijevaju znatno veća financijska sredstva od mogućih 30 milijuna kuna, Klub vijećnika HDZ-a predlaže da se već sada pokrenu aktivnosti oko osiguranja potrebnih dodatnih financijskih sredstava kako bi se uspješno realizirao ovaj projekt. Klub HDZ-a svakako će podržati projekte energetske obnove objekata Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, zatim energetsku obnovu objekata Opće bolnice Varaždin, Dom za starije i nemoćne u Varaždinu te objekata Doma zdravlja Varaždinske županije.

- Riječ je o provođenju projekata energetske obnove koji stvaraju značajne uštede u potrošnji energenata, ali i te objekte čine puno ugodnijim za boravak, u slučaju Doma za starije i nemoćne, i za život. Ovim značajno unaprjeđujemo razinu zdravstvene usluge žiteljima naše županije, ali i svima ostalima koji dolaze i koriste usluge naših zdravstvenih ustanova. Projekt energetske obnove još je jedan važan projekt ove Vlade, a značajna sredstva za realizaciju osigurana su preko fondova Europske unije - zaključeno je na konferenciji za novinare Kluba HDZ-a Skupštine Varaždinske županije.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.