Klopotan odgovorio Pizeku i Hraniću: "Očito im nije važno na koji način se troše općinska sredstva" Foto: VV arhiva

Klopotan odgovorio Pizeku i Hraniću: "Očito im nije važno na koji način se troše općinska sredstva"

Varaždinske vijesti | 7.2.2020. u 10:07h | Objavljeno u Aktualno

Na jučerašnje priopćenje predsjednika Općinskog vijeća Općine Vidovec Zdravka Pizeka i općinskog načelnika Brune Hranića, danas je reagirao nezavisni vijećnik u vidovečkom Općinskom vijeću Zdravko Klopotan.

Podsjetimo, predsjednik Vijeća i načelnik demantirali su navode pojedinih članova oporbe u Općinskom vijeću, koji su nakon završene posljednje sjednice u javnost istupili s informacijama da je sjednica Vijeća bila prekinuta.

>> Predsjednik vidovečkog Općinskog vijeća: "Prekinuo sam samo neprimjeren istup i vrijeđanje drugih vijećnika"

Priopćenje Zdravka Klopotana prenosimo u cijelosti:

Na sjednici Općinskog vijeća Općine Vidovec, održane 29. siječnja o.g., kod usvajanja Dnevnog reda sjednice, predložio sam dopunu dnevnog red (pod točkom 4.) „Upoznavanje vijećnika općinskog vijeća Općine Vidovec s načinom raspodjele sredstva unutar Zajednice sportskih udruga Općine Vidovec“. Prilikom glasovanja o dopuni dnevnog reda, glasovima vladajuće većine u općinskom vijeću prijedlog nije prihvaćen (op. očito im nije važno na koji način se troše općinska sredstva).

Shodno tome za riječ sam se javio pod točkom Razno, te sam u želji da općinske vijećnike upoznam s načinom raspodjele sredstva koja Općina uplaćuje Zajednici, iznio informaciju da se navedena sredstva raspodjeljuju bez ikakvih kriterija, a su time oštećena dva člana Zajednice za cca. 7-8% (MNK Fotex i ŠRD Vidovec), a „profitirali“ su oni koji su dogovarali raspodjelu (3 nogometna kluba i pikado klub). Netočno je da sam na sjednici vijeća favorizirao samo jedan klub Zajednice.

Na sjednici Vijeća nisam vrijeđao niti jednog vijećnika, već sam se obratio vijećniku Bistroviću i pozvao ga da podnese ostavku na mjesto predsjednika Zajednice, obzirom da je lažirao izvješće Nadzornog odbora Zajednice, prilikom održavanja godišnje skupštine Zajednice sportskih udruga Općine Vidovec 2019. godine, jer Nadzorni odbor Zajednice nije pregledao financijsko poslovanje Zajednice za 2018. prije Skupštine, a niti za vrijeme održavanja iste. Na to sam upozorio za vrijeme održavanja Skupštine Zajednice predsjednika Bistrovića i g. Pizeka koji je na Skupštini Zajednice prisustvovao kao predstavnik Općine Vidovec.

Samim time članovi Skupštine Zajednice su bili dovedeni u zabludu i prihvatili navedeno izvješće, a ja sam bio ismijan što sam iznio istinu o lažiranju izvješća Nadzornog odbora i tražio da se održavanje Skupštine prekine i sazove nova Skupština nakon što Nadzorni odbor Zajednice pregleda financijsku dokumentaciju za 2018. (očito g. Pizek smatra vrijeđanje vijećnika Bistrovića njegovo lažiranje izvješća Nadzornog odbora).

Također nije istina da se Načelnik općine ne miješa u raspodjelu sredstva Zajednice, obzirom da je unazad 10 godina kada sam bio predsjednik Zajednice, tadašnji i sadašnji načelnik općine Bruno Hranić uvjetovao uplatom sredstva Općine za rad Zajednice povećanjem u iznosu od 3.000 kn NK „Sloboda“ Tužno (koja im prema tadašnjim kriterijima nisu pripadala). Sazvao sam sjednicu Izvršnog odbora Zajednice, te smo se 5 klubova odrekli solidarno svaki u iznosu od 600 kn i povećali sredstva za NK „Sloboda“ Tužno za traženih 3.000 kn. Nakon donošenja odluke Izvršnog odbora Zajednice o istoj sam izvijestio Načelnika, nakon čega je Općina uplatili sredstva Zajednici (o istome posjedujem dokumentaciju).

Predsjednik vijeća g. Pizek me prozvao da zastupam interese samo jednog kluba, a trebao bih zastupati sve građane, što nije istina, navedeni klub je ŠRD Vidovec, gdje nisam slučajno član već predsjednik ŠRD-a 18 godina. U navedenom društvu sam od 1995. godine, članovi društva su me legalno izabrali za predsjednika u sada petom mandatu, a građani su mi na izborima dali svoj glas čime sam izabran za općinskog vijećnika, a nije me nitko „za ruku“ doveo u Vijeće, što dovoljno govori o mojem sportskom i društvenom radu u općini Vidovec, kao i na promociji iste. Samim time imam moralnu obavezu vijećnike u Vijeću Općine Vidovec kao i mještane općine Vidovec upoznavati sa cjelokupnom problematikom na području Općine, a moja čista savjest mi nalaže da govorim istinu i samo istinu.

Netočna je izjava Načelnika Brune Hranića za nekontroliranje općinskih sredstva namijenjenih za sport, obzirom da to na Vijeću nisam to izjavio, jer sam vrlo dobro upoznat s načinom trošenja općinskih sredstva i pravdanju istih koje Klubovi dobivaju od Općine, ŠRD Vidovec kojeg sam predsjednik uvijek do sada, a tako i ove godine je sva financijska izvješća o utrošenim sredstvima za 2019. Općini dostavio 8. siječnja 2020.

Želim demantirati izjavu Načelnika Hranića da sam manipulirao činjenicama prema mještanima i sportašima, govorio sam istinu, koju sam potkrijepio brojkama i slovima unazad 24 godine mog društvenog rada, što im očito nije odgovaralo, jer istina boli.

Predsjednik Vijeća g. Pizek prekidanjem Sjednice nije postupio po Poslovniku, nego je prekršio isti. Predsjednik g. Pizek trebao je uvesti red na Sjednici te mi izravno izreći stegovne mjere, ako je smatra da kršim Poslovnik, ali on je bezrazložno prekinuo Sjednicu i onemogućio ostalim vijećnicima prijavljenim za raspravu da iznesu svoja pitanja. Time je on povrijedio Poslovnik, očito se našao osobno povrijeđen iz gore navedenih činjenica.

Zdravko Klopotan
Nezavisni vijećnik Općine Vidovec