Ivanečki Reformisti gradonačelniku: Rasteretite naše sugrađane i ivanečke gospodarstvenike! Foto: NS Reformisti

Ivanečki Reformisti gradonačelniku: Rasteretite naše sugrađane i ivanečke gospodarstvenike!

JP/Varaždinske vijesti | 18.10.2019. u 20:29h | Objavljeno u Aktualno

Na sjednici Gradskog vijeća grada Ivanca održanoj 24. rujna, vijećnik Reformista, Nikola Vidoni, postavio je gradonačelniku pitanje vezano uz Porez na potrošnju. Porez na potrošnju, kao i prirez, ulazi u odluke jedinica lokalne samouprave.

Pitanje vijećnika Vidonija bilo je zašto je u gradu Ivancu određena maksimalna visina poreza na potrošnju, odnosno 3% i može li se to smanjiti. Gradonačelnik je odgovorio da je to određeno za cijelu Hrvatsku, odnosno da je stopa od 3% jedinstvena i da se to ne može mijenjati. Taj podatak koji je iznio gradonačelnik nije točan – u Zakonu o lokalnim porezima članak 24. stavak 1. glasi: Porez na potrošnju plaća se do 3%. Dakle nije točno da je to određeno 3% za cijelu Hrvatsku i da se to ne može mijenjati.

Prema informacijama iz same Porezne uprave, jedinice lokalne samouprave same donose odluku o visini poreza na potrošnju  jednako kao i o visini prireza.

Primjer upravo toga je grad Sveta Nedelja gdje je porez na potrošnju ukinut, dok je na primjer, u gradu Zagrebu taj porez 2%. ( http://hr.n1info.com/Vijesti/a357516/Sveta-Nedelja-ukinula-prirez-porez-na-potrosnju-i-komunalnu-naknadu-za-hotele.html)

Budući da je porez na potrošnju moguće regulirati na lokalnoj razini, a smanjenje ili oslobođenje od istog bi našim gospodarstvenicima i sugrađanima bitno olakšalo svakodnevni život, ovim putem pozivamo gradonačelnika Batinića da poduzme konkretne poteze u tom smjeru.