ISPLATI LI SE POLITIKA? Provjerili smo što su saborski zastupnici stekli tijekom svoga mandata

| 29.6.2020. u 15:02h | Objavljeno u Aktualno
Ljekarne VŽŽ

Nakon prestanka 9. saziva Hrvatskog sabora svi će zastupnici, u skladu sa Zakonom, podnijeti ažurirano stanje svojih imovinskih kartica. Provjerili smo što je trenutačno upisano u njihove kartice i je li bilo kakvih promjena tijekom posljednjeg saziva Sabora koji je počeo u listopadu 2016. godine i završit će novim sazivom Sabora. Uvid u imovinske kartice sadrži i povijesne podatke o dužnosniku (podaci koji su bili upisani, ali više nisu aktualni), ali se odnose samo na razdoblje od 15. siječnja 2015. godine, od kada je uveden elektronički obrazac Izvješća o imovinskom stanju dužnosnika.

Osim prihoda i imovine koju posjeduju, iz kartica je vidljivo imaju li zastupnici kreditnih zaduženja te u kojem iznosu i otplatnom roku, kao i jesu li tijekom mandata ažurirali svoje kartice zbog povećanja ili smanjenja svoje imovine. Tako je primjerice od šestero zastupnika iz Varaždinske županije Mostov Robert Podolnjak krajem 2018. godine upisao kupovinu Audija vrijednog oko 30.000 eura. U kartici stoji da je kupovina ostvarena primitcima od nesamostalnog rada, ali da bi informacija bila potpunija treba dodati da je pritom prodao i dotadašnji automobil VW Passat.

Podaci iz imovinske kartice ponekad i nisu potpuno točni jer u povijesnom pregledu kartice HDZ-ovog zastupnika Anđelka Stričaka stoji da je 2009. godine u Zagrebačkoj banci digao kredit od gotovo 300.000, a pritom se pod valutom navode euri. Međutim, provjerom kod zastupnika dobili smo pojašnjenje da je zapravo riječ o kunama tj. da je bio podignut kredit od 40.000 eura. 

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti...