HNS Varaždin: Čehok treba odstupiti, Varaždin ne smije ponovo biti grad slučaj Foto: Krešimir Đurić

HNS Varaždin: Čehok treba odstupiti, Varaždin ne smije ponovo biti grad slučaj

Varaždinske vijesti | 20.7.2018. u 12:47h | Objavljeno u Aktualno

Jučerašnju nepravomoćnu presudu zagrebačkog Županijskog suda, kojom je varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osuđen na dvije godine zatvora, danas su komentirali i iz varaždinskog HNS-a.

Na samom početku istaknuli su da Ivan Čehok treba odstupiti s mjesta gradonačelnika, zajedno sa svojim zamjenicima.

- S obzirom na jučerašnju nepravomoćnu presudu, prema kojoj bi gradonačelnik Čehok u zatvoru trebao provesti dvije godine, a koju ne možemo analizirati je li pravedna ili nije, niti je zahvalno raspravljati o samom sudskom procesu, ipak moramo podsjetiti da HNS za razliku od nekih drugih stav nije mijenjao. I prije lokalnih izbora upozoravali smo da za Varaždin i Varaždince u prvom redu nije dobro da se kandidira osoba koja na leđima nosi teret čak tri optužnice. Mišljenja smo bili, a i danas dijelimo isti stav, kako je to ne samo opterećenje za njega, nego i za funkcioniranje cijele gradske uprave, ali i imidž grada. Trebalo nam je šest godina da opet vratimo pozitivan imidž gradu, da financije grada dovedemo u pozitivu, a svi se sjećamo koliko malo treba da se grad iz pozitivnog pretvori u grad slučaj - priopćili su iz HNS-a.

Naveli su također da nepravomoćna presuda sadrži i jednu paradoksalnu situaciju.

- Sudsko vijeće je, naime, donijelo zaključak da je kaznenim dijelima kojima se tereti Čehok Grad Varaždin oštećen za oko 6 milijuna kuna. Stoga je Sudsko vijeće dalo uputu da Grad pokrene posebnu parnicu da se namire ta sredstva. Dakle, hoće li sadašnji gradonačelnik Čehok zajedno sa zamjenicima koji ga podržavaju okupiti pravni tim da podnese parnicu sam protiv sebe? Stoga pozivamo gospodina Čehoka da napravi jedinu moralnu stvar - da podnese ostavku kako bi mogao u miru pripremati žalbeni postupak, ali i dovršiti ostala dva sudska procesa koja su u tijeku. Tim istim činom pokazao bi i namjeru da ime baroknog Varaždina ostane čisto jer Varaždinci nisu zaslužili da Varaždin ponovo postane grad slučaj - zaključili su iz HNS-a Varaždin.