HNS: Štromar osigurao trajno rješenje za JPP

vv / hns | 12.12.2019. u 12:07h | Objavljeno u Aktualno

- Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Predrag Štromar je taj koji je osigurao trajno rješenje za JPP, a kojim će se Varaždinskoj županiji do 2038. godine isplatiti 274 milijuna kuna, poručili su danas iz HNS-a.

Podsjećaju da je 2015. i 2016. godine Predrag Štromar, tadašnji župan, pokrenuo spor protiv države, odnosno Ministarstva obrazovanja, a u travnju ove godine stigla je i nepravomoćna presuda Trgovačkog suda u Varaždinu prema kojoj je Ministarstvo Varaždinskoj županiji dužno isplatiti zaostale rate za JPP.

- Upravo je Štromar, u suradnji s ministricom Blaženkom Divjak, osigurao da se tako nešto više ne ponovi – država će, sukladno Zakonu, redovito sudjelovati u modelu JPP-a. Župan Varaždinske županije Radimir Čačić kontinuirano spominje model JPP-a, no pitanje je što je on učinio kako bi riješio problem neispunjavanja obveza od strane države, a što je općine i gradove dovelo u nepovoljan položaj pod teretom dugovanja koja su im nametnuta upravo od strane župana. Odgovor je jasan – baš ništa, tvrde narodnjaci.

U svom prvom mandatu župan Radimir Čačić, kako podsjećaju, dogovorio je 2006. godine s tadašnjim premijerom Ivom Sanaderom sufinanciranje izgradnje škola i dvorana u Varaždinskoj županiji.

- No taj dogovor u konačnici nije ostvaren - zbog neostvarivanja zakonskih okvira, država nije preuzela obvezu sufinanciranja. Izostajanjem sufinanciranja od strane države gradovima i općinama nametnuto je da sami podmire dio iznosa, odnosno 20 posto za plaćanje najma sljedećih 25 ili 30 godina, ovisno o ugovoru sa privatnim partnerom, pa i više radi li se o dvorani većoj od onda važećeg standarda, ukazuju narodnjaci te napominju da je riječ o iznosu od oko 8 milijuna kuna, koji je pao na teret općina i gradova.

Čačić je, dodaju, problem probao riješiti 2013. godine kada su Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Varaždinska županija potpisali Sporazum o sufinanciranju troškova najamnina za školske građevine izgrađene po modelu javno-privatnog partnerstva.

-No i taj Sporazum je propao jer tadašnji ministar Željko Jovanović nije osigurao trajno rješenje o sufinanciranju navedenih troškova, niti su za to stvoreni zakonski okviri, odnosno obveza države još uvijek nije zakonski regulirana. Dolaskom ministra Predraga Šustara sufinanciranje je jednostavno prekinuto uz opravdanje kako Sporazum nema zakonsku težinu te samim time država nema nikakvu obvezu. Župan Radimir Čačić imao je prilike, kao prvi potpredsjednik tadašnje Vlade, zalagati se za sjever Hrvatske, no to nije učinio. Tek je ova Vlada RH, kroz Ministarstvo znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, osigurala sredstva i uspjela u onome što ni jedna do sad nije – Varaždinska županija, Koprivničko-križevačka i Grad Koprivnica dobivat će sredstava svake godine do kraja trajanja Ugovora s privatnim partnerima u iznosu od 55% od godišnjih obaveza, navode u HNS-u te napominju da su izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi uključene su obveze sufinanciranja objekata izgrađenih po modelu JPP-a.