HNS poručio: Vijećnike birati imenom i prezimenom, a na izbore možemo i sami

| 20.5.2016. u 12:45h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj konferenciji za novinare Županijske organizacije HNS-a istaknuto je kako vijećnike na lokalnoj razini treba birati imenom i prezimenom.

Riječ je, naime, o prijedlogu izmjena Zakona o lokalnim izborima, a Predrag Štromar, župan varaždinske županije, predsjednik ŽO HNS i zamjenik predsjednika HNS-a govorio je i o pripremama za lokalne izbore slijedeće godine.

- Ako imenom i prezimenom možemo birati načelnike, gradonačelnike i župane zašto ne bismo i vijećnike u vijećima i skupštinama? - pitao je Predrag Štromar i dodao da je upravo HNS inicirao današnji model neposrednog izbora općinskih načelnika, gradonačelnika i župana.

- Izbori po modelu preferencijalnog glasanja političke stranke motiviraju da kandidiraju najkvalitetnije ljude jer jedino tako mogu računati na podršku birača. Pravo pitanje tada postaje tko si i što znaš, a tek nakon toga kojoj stranci pripadaš. Politička odgovornost tada i na lokalnoj razini dobiva ime i prezime – zaključio je Štromar.

S obzirom na činjenicu da je 70 posto ljudi na parlamentarnim izborima glasalo i preferencijalno, pokazuje da je prihvaćen takav način odlučivanja, a očekivana reakcija na promjenu zakona je i veći odaziv birača, istaknuto je na konferenciji za medije.

Nakon europskih i parlamentarnih izbora, uvođenje preferencijalnog glasovanja i na lokalne izbore bio bi korak dalje u demokratizaciji pa je Klub zastupnika HNS-a prijedlog izmjena Zakona o lokalnim izborima uputio u hitnu saborsku proceduru, moglo se čuti na konferenciji za medije.

U nastavku konferencije Štromar se osvrnuo i na početak priprema za lokalne izbore koji će se održati 21. svibnja 2017. godine. Naglasio je kako su načelnici i gradonačelnici iz HNS-a posljednje tri godine stalno u kampanji i to kroz provođenje projekata za koje su dobili povjerenje građana 2013. godine. Podsjetio je da je HNS na prošlim izborima pobijedio u 10 općina i 4 grada, što čini točno polovicu jedinica lokalne samouprave u Varaždinskoj županiji, te nastavio:

- Moram naglasiti da je HNS kao najjača stranka u županiji spreman za izbore u svakom trenutku. To su pokazali i nedavno održani izbori u općini Cestica gdje je naš kandidat Mirko Korotaj uvjerljivo pobijedio već u prvom krugu, a s koalicijskim partnerom osvojili smo 9 mandata u vijeću od ukupno 15. Na izborima koji će se održati za točno godinu dana imat ćemo kvalitetne kandidate za načelnike, gradonačelnike i župana, a naš je cilj da poboljšamo rezultat iz 2013. godine, a to je više od 14 čelnika jedinica lokalne samouprave – zaključio je Štromar.

Štromar se na kraju osvrnuo i na špekulacije o mogućim koalicijama te je istaknuo kako je prerano za bilo kakve dogovore. Na pitanje novinara kakvi su planovi HNS-a vezano za koalicije, Štromar je odgovorio kako je HNS spreman na izbore izaći sam, na svim razinama.
- HNS će imati više načelnika, gradonačelnika i župana na državnoj razini, a u Varaždinskoj županiji ćemo također dobiti više načelnika i gradonačelnika - rekao je Štromar na kraju.

Na konfernciji prisustvovali su i načelnici i gradonačelnici članovi HNS-a iz Varaždinske županije.