HNS „oštro osuđuje prijetnje“ Čačića, no je li ih bilo?

vv | 9.11.2018. u 09:07h | Objavljeno u Aktualno

Oprečne su tvrdnje što se zbivalo u Županijskoj palači kada je dogovaran model na koji bi se NK Varaždin mogao poduprijeti na putu u prvu nogometnu ligu. Dok je nesporno kako je varaždinski župan Radimir Čačić tom prilikom pozvao okupljene načelnike i gradonačelnike da se i njihove općine, odnosno gradovi, također u to uključe,  kao i Grad Varaždin i Varaždinska županija, nejasno je što je tom prilikom rečeno, točnije je li bilo prijetnji.
 
Narodnjaci Varaždinske županije tvrde da je Čačić načelnicima i gradonačelnicima u ponedjeljak prijetio riječima „dajte za NK Varaždin ili nema sanacije cesta i klizišta", zbog čega su ga oštro prozvali.

-Župan Varaždinske županije Radimir Čačić svoje ovlasti koristi za ucjene, zastrašivanja i ultimatum. To nije novost, ali ovaj put prešao je sve granice jer direktno ugrožava sigurnost svih građana Varaždinske županije. Izostanak ŽUC-ovog sufinanciranja uređenja županijskih i lokalnih cesta te sanacija klizišta, direktno ugrožava sigurnost ljudskih života. HNS osuđuje takvu zlouporabu političkih ovlasti i pozivamo župana Čačića da preuzme odgovornost i okani se politikantstva, a u ovom slučaju i nemorala. Jer, ugrožavanje ljudskih života nema cijenu, poručuju iz županijskog HNS-a.

Ipak napominju da smatraju kako „NK Varaždin zaslužuje financijsku pomoć“ te će „poduprijeti svaku inicijativu koja ide u tom smjeru, ali pod uvjetom da je transparentna“.

-HNS smatra da svaki Grad ili Općina mogu sukladno Zakonu o sportu (čl.74) samostalno i na transparentan način donijeti odluku o donaciji NK Varaždinu, neovisno o županu. Također, smatramo da je župan, ako je već imao namjeru pomoći, mogao do sad obaviti razgovore s gospodarstvenicima ili pak predložiti inicijativu da se sredstva osiguraju u županijskom proračunu, veli predsjednik ŽO HNS-a Varaždinske županije Alena Leverića, dodajući da varaždinski nogomet, koji iza sebe ima bogatu povijest, zaslužuje biti dio najviše rangirane nogometne lige i vratiti staru slavu na travnjak Varteksovog stadiona.

Uz to, Leverić navodi da je zahvaljujući HNS-ovoj inicijativi izmijenjen Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, temeljem čega  je u prvih devet mjeseci ove godine županijski proračun podebljan za 11 milijuna kuna.

-Pozivamo župana da ubuduće sredstva iz proračuna umjesto za dvorce i balone koristi za razvoj obrazovanja, uređenje i opremanje škola i vrtića, za podizanje kvalitete života građana, te da se okani ucjena i zlouporabe političkog utjecaja – navodi Leverić, dodajući da je „zastrašivanje načelnika i gradonačelnika, pritom se pozivajući na mrkvu i batinu, previše čak i za Čačića, kojem je u ovom mandatu najveći uspjeh kupnja dvorca, balona i šatora“.  

Međutim, pitanje je što je u ponedjeljak točno rečeno. Naime, neki sudionici navode da Čačić nije rekao „dajte za NK Varaždin ili nema sanacije cesta i klizišta“, već je najavio da će Varaždinska županija „uskočiti“ tamo gdje to neće općine ili gradovi, ali da će to imati na umu.  Je li još nešto rekao, teško je reći jer budući da je sastanak bio zatvoren za javnost, a nakon njega nije izdano nikakvo priopćenje.