HNS: Nužna temeljita reforma Gospodarske komore i postupno ukidanje članarine u HGK Foto: Ilustracija/HNS

HNS: Nužna temeljita reforma Gospodarske komore i postupno ukidanje članarine u HGK

VV | 27.1.2021. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Održivi model funkcioniranja Hrvatske gospodarske komore, kojeg predlaže HNS, predstavili su na današnjoj konferenciji za medije saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i glavni koordinator Središnjeg odbora za gospodarstvo HNS-a Ivan Herak.

Zahvaljujući inicijativi aktualnog saborskog zastupnika i bivšeg ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara, strukovne komore u graditeljstvu su već smanjile namete, stoga ovaj prijedlog predstavlja kontinuitet HNS-ovih reformskih politika.

Trenutni model funkcioniranja HGK HNS-ovci smatraju dugoročno neodrživim i zastarjelim budući da Gospodarska komora ne prati trendove tržišne ekonomije, a većinu svog prihoda ne temelji na prodaji vlastitih usluga i proizvoda već na ubiranju obvezne članarine. S druge strane postojanje Gospodarske komore, HNS ne dovodi u pitanje, no potrebno je uvesti reda u ovu instituciju.

- Potrebno je provesti temeljitu reformu Gospodarske komore, administrativno je rasteretiti i prilagoditi potrebama modernog gospodarstva. Stava smo da se može postići održiv model u kojem će gospodarstvenici znati što plaćaju i što dobivaju za svoj uloženi novac. Ako je članarina mjesečno i pet kuna poduzetnik mora znati što dobiva za tih pet kuna - istaknuo je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i dodao kako je prijedlog HNS-a da se smanjenje iznosa članarine uvodi postupno do njenog potpunog ukidanja i to tako da se članarina u prvoj godini smanji za 50 %, u drugoj za još 50 % te u trećoj godini u potpunosti ukine.

- Istovremeno, to bi razdoblje Hrvatska gospodarska komora trebala iskoristiti za razvoj paketa proizvoda i usluga kojima će konkurirati na tržištu i na temelju njihove prodaje ostvarivati prihode - istaknuo je predsjednik HNS-a.

Herak je istaknuo kao primjer dobre prakse slovensku Gospodarsku komoru koja je organizirana na dobrovoljnoj bazi i sa svega stotinjak zaposlenih odlično posluje.

Iz HNS-a poručuju kako je ovaj prijedlog nastavak HNS-ovih napora da se domaće gospodarstvo rastereti nepotrebnih nameta, da se sreže suvišna birokracija, a javna uprava učini efikasnijim servisom u službi građana.

Označeno u