HDZ neće podržati proračun Grada: Sporni sporazum s CIOS MBO i prodaja dionica Termoplina

V.M./Varaždinske vijesti | 23.12.2016. u 11:31h | Objavljeno u Aktualno

Proračunu za 2017. godinu Grada Varaždina, varaždinski gradski vijećnici iz redova HDZ-a neće podržati.

Sporna je prodaja dionica Termoplina, realizacija projekata ukoliko do prodaje dionica ne dođe te sporazum koji bi se zaključio između grada Varaždina i društva C.I.O.S. MBO d.o.o., koji bi prema mišljenju Damira Habijana, predsjednika varaždinskog HDZ-a, imao dalekosežne negativne posljedice po grad.

U sporazumu između Grada i C.I.O.S. MBO-a sporan je članak koji se odnosi na nekretnine u vlasništvu jedinica lokalne samouprave. Kako navodi habijan, u konkretnom slučaju riječ je o nekretninama koje nisu u vlasništvu grada Varaždina već trećih pravnih osoba.

- U točki III sporazuma navodi se kako se grad Varaždin obvezuje okončati sve sudske postupke koji se vode u pogledu predmetne nekretnine i brisati terete pod uvjetom da društvo C.I.O.S. MBO d.o.o. isplati gradu Varaždinu naknadu tržišne vrijednosti nekretnine. Ovaj dio posebno je sporni obzirom da se člankom IV Sporazuma ovlašćuje i zadužuje gradonačelnik za sklapanje sporazuma, što znači da sadržaj sporazuma više neće biti predmet rasprave na gradskom vijeću te je gradonačelnik ovlašten isti zaključiti bez obzira koja bude utvrđena naknada odnosno cijena stjecanja. Postavlja se pitanje, zbog čega nije napravljen nalaz i mišljenje procjene nekretnine prije nego je ova odluka došla pred gradsko vijeće - pita se Habijan.

Dodaje kako župan Štromar, gradonačelnik Habuš ali niti zamjenik župana Kišić nisu reagirali kada je grad Varaždin izgubio status regionalnog sjedišta, a sada podupiru ideju da Varaždin bude regionalno sjedište smeća.

- Sjetimo se da sam upozoravao kako grad Varaždin ostaje bez HRT-ovog centra, da iz grada odlazi dopisništvo Večernjeg lista, da gubimo carinu, Hrvatske šume, spominje se i policijska uprava, nisu se protivili da sjedište sveučilišta bude u Koprivnici kada smo mi predlagali Varaždin. Međutim svi navedeni zdušno rade i podupiru da Varaždin bude regionalno sjedište smeća - kaže predsjednik varaždinskog HDZ-a.

Smatra kako je ovo prvi korak u realizaciji ideje da Piškornica u konačnici postane vlasnik postrojenja i da na ovom području obrađuje otpad iz sjeverne Hrvatske.

- A bojim se i šire. Naime, sjetimo se da grad Zagreb nije riješio problem svog smeća. Gradonačelnik Habuš kaže da ne može utjecati na politiku privatnog poduzetnika, odnosno odluku kome će prodati postrojenje, ali gradonačelnik zaboravlja da će mu to omogućiti ukoliko se ovakva odluka usvoji. Konačno, mogli bi i podržati ovakav prijedlog kada bi ova odluka izmijenila na gore opisani način i kada bi se sporazumom jasno definiralo da se isti sklapa pod raskidnim uvjetom da C.I.O.S. MBO d.o.o. postrojenje neće prodati trećoj osobi - pojasnio je Habijan.

HDZ-ovi vijećnici proračun neće podržati jer je sporna prodaja dionica Termoplina. Pohvalno je, kaže Habijan, što ove godine u prihodima nisu planirana sredstva za saniranje odlagališta Brezje.

- Očito je aktualna gradska vlast shvatila da njihov prijedlog odnosno inzistiranje na koncesiji nije u skladu sa zakonskim propisima. Međutim, ovaj put u prihode su uvrštena sredstva od prodaje dionica društva Termoplin i to iznos od 67.000.000,00 HRK. Imajući u vidu kako su ukupni prihodi planirani u iznosu od 327 milijuna HRK, onda je razvidno kako se jedna petina planiranih prihoda odnosi na sredstva koja se planiraju prodajom dionica društva Termoplin d.d. Međutim, smatram da je neozbiljno pet mjeseci prije isteka mandata ići u ovakvu transakciju. Drugo, postavlja se pitanje procjene vrijednosti dionica društva Termoplin d.d. Da li je ista izrađena, koja metoda je primijenjena (statička, dinamička, kombinirana). Što ukoliko se navedena transakcija ne realizira? Što ako se postigne značajno manja cijena? - naglaiso je.

Klub vijećnika HDZ ponovno je uvrstio u proceduru prijedlog dopune dnevnog reda: izvješće gradonačelnika o projektu Aglomeracija Varaždin te davanje ovlasti gradonačelniku da sazove Glavnu skupštinu radi opoziva članova nadzornog odbora društva Varkom d.d. i imenovanja novih članova.

- Projekt Aglomeracije je ugrožen, a tome u prilog ide i činjenica da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila već treći natječaj u sklopu aglomeracije Varaždin. Stoga, smatramo da odgovornost snosi i uprava ali i nadzorni odbor društva Varkom koji se sastoji od članova SDP-a i HNS-a - rekao je Habijan dodavši kako je dužnost članova Nadzornog odbora propisana Zakonom o trgovačkim društvima.

- Potpuno je jasno da isti ne mogu tvrdit da nisu imali informacije o postupku, o poslovanju, budući da u svakom trenutku, svaki član Nadzornog odbora ima pravo uvida u poslovne knjige i dokumentaciju društva. Prošli put, unatoč tome što je predsjednik vijeća rekao da je dopuna u redu, ista nije prihvaćena, pa smo sada ponovno uputili prijedlog zajedno s materijalima - naveo je Habijan naglasivši kako očekuje i podršku SDP-a.

- Očekujem podršku SDP-a obzirom da su sada shvatili da gradonačelnik ne mijenja upravu već Nadzorni odbor. Nadam se da se gospodin Kišić do 29. prosinca 2016. godine neće predomisliti, obzirom da je već dva puta mijenjao svoje mišljenje - zaključio je predsjednik varaždinskog HDZ-a.