HDZ najavio: "Vratit ćemo sigurno HTV iduće godine, a sjedište Sveučilišta Sjever 2020. godine"

J.Š./Varaždinske vijesti | 21.12.2018. u 10:39h | Objavljeno u Aktualno

Koliko se ulagalo i koja su još ulaganja u planu u Varaždinsku županiju i grad Varaždin s državne razine iznijeli su danas na konferenciji za medije predstavnici varaždinskog HDZ-a pa tako najavili vraćanje dopisništa HRT-a u Varaždin, vraćanje uprave Sveučilišta Sjever iz Koprivnice, mnoge investicije u zdravstvu, komulanoj infrastrukturi i obrazovanju.

Član Predsjedništva HDZ-a i saborski zastupnik Josip Križnić naglasio je da je prošle godine govorio o podzastupljenosti Sjevera u povlačenju sredstava iz Europske unije te se potom o tom problemu razgovaralo s premijerom Plenkovićem i ministrom poljoprivrede Tolušićem. Rezultat je bio sedam do osam projekata ruralnog razvoja koji su prošle godine prošli na natječajima. Križanić je istaknuo da je nelogično da na mjeri 7.4.1. sredstva ne mogu dobiti JLS-ovi od 6. do 8. skupine razvijenosti jer Varaždin tu ne bi nikada prošao.

- Ogroman je interes sektorskog natječaja, 600 milijuna kuna, a realocirano na 800 milijuna da svi prođu. Tako se to radi jer nema ništa važnije za seosku sredinu od vrtića - rekao je Križanić i dodao da su ugovori za vrtiće u Vinici, Jalžabetu, Svetom Iliji, Varaždinu i Klenovniku ukupne vrijednosti 20 milijuna kuna, a svi vrtići u Republici Hrvatskoj koji su imali formalne uvijete prošli su na natječaju.

Saborski zastupnik, također je naglasio da funkcionira vertikala država - teren, što se vidi na primjeru Ministarstva kulture koje osigurava sredstva za sakralne objekte, spomenike i muzeje. Dodao je i da od ministarstva prometa stiže 2,5 milijuna kuna u Županijsku upravu za ceste te da se rješavaju i sredstva za poduzetničke zone od ministarstva gospodarstva, gotovo 5 milijuna u Ljubešćicu te dvostruko više u Varaždin. Spomenuo je i sedam vozila za ustanove socijalne skrbi u Varaždinskoj županiji iz resornog ministarstva.

- Sve ovo plod je kontinuiranog rada i kao što smo najavili nećemo stati dok sve institucije koje su otišle iz Varaždina ne vratimo natrag - najavio je Križanić.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i Gradskog vijeća Grada Varaždina Damir Habijan osvrnuo se na sredstva koja s državne razine stižu u Varaždin.

- Posebno su važna ona za vrtić u Donjem Kućanu. Prije mjesec dana postavljena su nova igrala na dječjem igralištu, koje su roditelji spomenuli kao problem, a također i neprikladne uvjeti vrtića koji se nalazi u sklopu osnovne škole. 5,2 milijuna kuna za vrtić lijep je božićni poklon - rekao je Habijan te dodao da je značajan iznos i od 10 milijuna kuna za Poslovnu zonu Brezje i razvoj gospodarstva u Varaždinu.

- U Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji vertikala vlasti nije bila dovoljna iskorištena kad je postojala. Ovo je dokaz da se sada koristi i da ti ljudi znaju svoj posao. Želim pohvaliti i čestitati saborskim zastupnicima HDZ-a Josipu Križaniću i Anđelku Stričaku. Za lokalne sredine bilo bi bolje kad bi i drugi saborski zastupnici bili toliko aktivni - zaključio je Habijan.

Predsjednica Kluba vijećnika HDZ-a u Županijskoj skupštini Nadica Dreven Budinski istaknula je da su vrtići neophodni za male općine.

- I sama sam iz Općine Sveti Ilija. Težimo da mladi ostanu u malim općinama jer jedino tako će općine opstati. Zahvaljujem Vladi i saborskim zastupnicima jer preko 7 milijuna kuna velik je iznos za našu općinu - kazala je Dreven Budinski.

Predsjednik Županijske skupštine Alen Runac istaknuo je da su brojke egzaktne.

- Većinu toga što smo najavljivali u kampanji se ostvaruje. Ponosan sam da sam dio ovog tima koji će nastaviti ovim tempom na zadovoljstvo i nas i građana Varaždinske županije - rekao je Runac.

Saborski zastupnik i predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Anđelko Stričak istaknuo je da se investicije u Varaždinskoj županiji i gradu Varaždinu za aktualne Vlade premijer Andreja Plenkovića mjere u milijardama. Naveo je ostvareno u ovoj godini u sedam područja. Najprije je naglasio da se u Varaždin vraćaju institucije – Hrvatska vojska jučer, HTV iduće godine, a sjedište Sveučilišta Sjever 2020. godine.

- U zdravstvu najbolje govore brojke. Nikad nije bilo toliko investicija u zdravstvu kao sada za vrijeme ministra Kujundžića. Investicije se mjere oko 435 milijuna kuna. Jedan dio je novoizgrađeni prostor, jedan dio energetska obnova starijih objekata, a tu su sredstva i za specijalizaciju liječnika te nabavu medicinskih aparat i opreme - rekao je Stričak.

Nastavio je o zaštiti okoliša odnosno sedam aglomeracija koje će zaštititi vodu kao najbitniji resurs, zatim o komunalnoj infrastrukturi s obnovom autoceste za 108 milijuna kuna, projektiranjem brze ceste Varaždin-Ivanec-Lepoglava i brojnih obilaznica poput novomarofske, a spomenuo je i višemilijunska ulaganja u elektroopskrbu.

Posebno je istaknuo obrazovno-znanstvenu infrastrukturu s dva centra kompetencije, izgradnjom kampusa FOI-ja, dogradnjom i izgradnjom škola i dvorana. Na području sigurnosti podsjetio je na izgradnju retencija i nasipa na Bednji, vrijednosti 120 milijuna kuna, te Plitvici, 65 milijuna kuna.

- MUP je krenuo u nabavu vatrogasnih vozila i sa sigurnošću mogu reći da će četiri vozila doći na područje Varaždinske županije - rekao je Stričak i završio spomenuvši ruralni razvoj, dodajući da rijetko prođe mjesec dana da naši gradonačelnici i načelnici općina ne potpisuju ugovore koji su bitni za napredak naših sredina.