Na pregovorima su sudjelovali Robert Podolnjak i Predrag Štromar

EKSKLUZIVNO Prijedlozi MOST-a: Spajanje općina, gradonačelnicima ne trebaju zamjenici...

| 20.11.2015. u 09:17h | Objavljeno u Aktualno

Pregovori predstavnika MOST-a te predstavnika Domoljubne koalicije i koalicije Hrvatska raste nastavljaju se i danas, a tema će biti energetika. Jučer su se pak vodili razgovori o ustroju lokalne samouprave.Na pregovorima su. među ostalim, sudjelovali i Robert Podolnjak, ispred MOST-a i Predrag Štromar, ispred koalicije Hrvatska raste.

Tako se primjerice predlagalo smanjenje broja političkih dužnosnika u izvršnoj vlasti i to na način da se u županijama, općinama i gradovima bira samo jedna osoba u izvršnu vlast, odnosno da župani, gradonačelnici i načelnici više nemaju zamjenike.

Funkciju zamjenika bi pak obavljali pročelnici upravnih tijela koji bi se imenovali na četiri godine, koliko traje i mandat župana, gradonačelnika i načelnika. Također, MOST je predložio i da u općinama do 3000 stanovnika funkciju načelnika obnašaju volonteri, dok bi u JLS od 3000 do 10 000 stanovnika predstavničko tijelo odlučivalo hoće li se dužnost načelnika obnašati volonterski ili profesionalno.

Predlagalo se i smanjenje broja članova predstavničkih tijela (gradska i općinska vijeća, županijska skupština). Također, prijedlog je i da upravne, administrativne i financijske poslove za male općine obavljaju službe središnjeg grada. Tako bi primjerice Grad Ludbreg obavljao te poslove za okolne općine poput Malog i Velikog Bukovca ili Martijanca. U drugoj fazi reforme, one općine koje bi imale manje od 5000 stanovnika pripajale bi se drugim općinama, odnosno ukidale bi se. Takva reorganizacija trebala bi se provesti do 2018. godine. Također, do tog termina trebala bi se provesti i reorganizacija županija, odnosno spajanje županija u regije.

Više o prijedlozima MOST-a te o tijeku pregovora pročitajte u tiskanom izdanju Varaždinskih vijesti u utorak 24. studenog