Tko želi osobni bankrot državi plaća 1.300 kuna Foto: Ilustracija

Tko želi osobni bankrot državi plaća 1.300 kuna

M.B./VV/SD | 22.10.2015. u 17:02h | Objavljeno u Aktualno

Građani će od 1. siječnja 2016. dobiti mogućnost proglašenja osobnog bankrota sukladno Zakonu o stečaju potrošača, kojim je određeno da dužnici moraju platiti predujam za savjetovanje u predstečajnom postupku od 300 kuna i predujam za pokretanje bankrota pred sudom od 1.000 kuna, piše Slobodna Dalmacija.

U slučaju da prilikom pokretanja bankrota dužnici nemaju dovoljno novca, što će, naravno, većinom i biti slučaj, predujam će se isplatiti iz proračuna, a potom u sudskom procesu biti otpisan ili će se u slučaju da dužnik ima dovoljno imovine država na koncu ipak naplatiti.
To je simbolična naknada. Kada bi napravili realnu kalkulaciju iznos bi bio mnogo veći, pa smo stoga proizvoljno odredili ove simbolične iznose od 300 kuna za savjetovanje u predstečajnom postupku i 1.000 kuna za pokretanje postupka pred sudom.

Ministarstvo pravosuđa će u suradnji sa Svjetskom bankom uskoro krenuti u kampanju za edukaciju dužnika koji su potencijalni kandidati za osobni bankrot, ali i sudaca općnskih sudova, stečajnih upravitelja, zaposlenika Fine i svih drugih zainteresiranih aktera u ovom procesu.
Radi se o tome da uvjeti u kojima se provodi bankrot nisu baš “med i mlijeko” za dužnika, već u slučaju da ne uspije predstečajni postupak i da sud odluči pokrenuti proces bankrota, čitavim “materijalnim” životom dužnika idućih pet godina upravlja stečajni povjerenik.