Habijan u Saboru naveo varaždinsku slobodnu zonu kao primjer uspješnosti Foto: VV/Arhiva

Habijan u Saboru naveo varaždinsku slobodnu zonu kao primjer uspješnosti

Varaždinske vijesti | 24.2.2021. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Saborski zastupnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Grada Varaždina Damir Habijan u svojoj je raspravi u Hrvatskom saboru vezanoj uz Izvješće o poslovanju slobodnih zona u Republici Hrvatskoj za 2019. godinu govorio o Slobodnoj zoni Varaždin.

- U Slobodnu zonu Varaždin, koja je prestala s radom kao slobodna zona krajem 2016. godine, do 2015. godine uloženo je preko 160 milijuna eura, odnosno više od milijardu i dvije stotine milijuna kuna, što je u ovom trenutku još uvijek čini najuspješnijom greenfield investicijom. Mislim da ne treba posebno isticati koliki je bio i koliki jest utjecaj slobodne zone Varaždin na gospodarstvo Varaždinske županije – rekao je Habijan.

Nastavio je kako su ulaskom Hrvatske u Europsku uniju korisnici unutar slobodnih zona ostali bez prednosti koje su osigurane institutom slobodnih zona prema tržištu Europske unije.

- Iz tog razloga su svi korisnici dogovorili i zatražili izlazak iz režima slobodnih zona, obzirom da su im uvjeti poslovanja izvan režima slobodne zone prihvatljiviji od uvjeta poslovanja u režimu slobodne zone, a preko 93% svega izvoza završi na tržištu Europske unije - rekao je.

Naglasio je kako niti jedan korisnik zone u Varaždinu nije prestao s radom.

- Štoviše, sva trgovačka društva nastavila su raditi na vlastitim lokacijama i nastavljaju sa zapošljavanjem te su najavili nova širenja na teritoriju nekadašnje zone. Neki od njih najavljuju nove potrebe za zemljištem i širenjem proizvodnje na novim lokacijama - dodao je.

Saborski zastupnik Habijan obrazložio je kako činjenica da pada broj korisnika u slobodnim zonama ne znači da trgovačka društva koja u njima posluju zatvaraju svoje pogone ili da otpuštaju radnike.

- Neće ta trgovačka društva uzeti sa sobom proizvodne hale i otići, neće preko noći otpuštati radnike. Upravo iz tog razloga naveo sam primjer najuspješnije slobodne zone, one u Varaždinu, koja je nakon prestanka rada u formi slobodne zone nastavila raditi tako da su nekadašnji korisnici i dalje na tom prostoru, razvijaju svoju djelatnost i zapošljavaju radnike - kaže Habijan i zaključuje kako slobodne zone u Hrvatskoj su ulaskom u Europsku uniju izgubile na atraktivnosti jer su poduzetnici, odnosno trgovačka društva koja su poslovala na njihovu području, ostala bez prednosti te posebnog carinskog i poreznog tretmana.

- Iz tog razloga primjetan je pad broja korisnika unutar slobodnih zona u zadnjih nekoliko godina, odnosno od ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Slobodne zone su nakon prijelaznog razdoblja ostale zanimljive uglavnom samo onima koji posluju s "trećim" zemljama, što je i vidljivo iz Izvješća za 2019. godinu - zaključio je Habijan.