Gradski SDP i Reformisti sklopili koalicijski sporazum za izlazak na izbore za Mjesne odbore

| 5.4.2019. u 13:50h | Objavljeno u Aktualno

Predstavnici gradskih organizacija SDP-a i Reformista danas su potpisali koalicijski sporazum za zajednički izlazak na izbore za Vijeća mjesnih odbora grada Varaždina.

U ime SDP-a sporazum je potpisao predsjednik Gradske organizacije SDP-a Miroslav Marković, a Reformiste je zastupala predsjednica Gradske organizacije Narodne stranke - Reformista Varaždin Natalija Martinčević. Sporazum je potpisan u prostoru 6. mjesnog odbora Banfica u kojem SDP i Reformisti već surađuju. Predsjednica tog MO je SDP-ova Gordana Marsenić, a jedan od potpredsjednika je Darko Detelj iz stranke Reformista.

- Postoji mogućnost da se Vijeća mjesnih odbora ožive kroz događanja kao što su nedavno održani Dani Banfice, ali danas nema komunikacije između Vijeća i gradske vlasti. Ta je direktna komunikacija stala, kao i koordinacije s predsjednicima MO. Kritike na račun rastrošnosti predsjednika MO od strane Grada su neutemeljene. Sredstva su se centralizirala i dogradonačelnik Avar mora amenovati svaku kunu, a oni troše novac kao da nema sutra - smatra Marković ističući da su dosad imali dobru suradnju s Reformistima i to je razlog za ovaj koalicijski sporazum koji je, prema njegovu mišljenju, dobar temelj za kvalitetan rad Vijeća MO. Također napominje da bi ta suradnja mogla proizvesti i neke druge suradnje, kad za to dođe vrijeme.

Predsjednica varaždinskih Reformista Natalija Martinčević također se obrušila na aktualnu gradsku vlast ističući da ne riješavaju probleme, nameću građanima nove namete, ne realiziraju projekte i ne donose gradu EU novac.

- Danas u Gradu Varaždinu imamo jasnu polarizaciju na čvrstu desnicu HDZ-a i Čehoka i, s druge strane, lijevi centar a to su SDP i Reformisti. I dalje su problem bale za koje nema rješenja niti prijedloga rješenja. Zatim imamo neutemeljeno povećanje računa Čistoće i kaos oko izračuna PDV-a, neopravdano povećanje komunalne naknade i potpuno nesnalaženje u realizaciji EU projekata. Grad Varaždin jedan je od rijetkih gradova koji gotovo uopće ne koriste sredstva EU pa se stoga troši novac iz proračuna - ističe Martinčević, a svoje navode potkrepljuje primjerom prema kojemu je Županija na EU fondove prijavila 22 škole, a Grad samo dvije. Najveći dio sredstava povlači se iz EU, a ostatak je domicilna komponenta, čiji se povrat može dobiti iz fonda, ako se prijavi na vrijeme.

- Županije je tako kroz povrat dobila 37 milijuna kuna, a Grad nula kuna pa se morao kreditno zadužiti za 30 milijuna kuna. Tako da direktna šteta za Grad iznosi 8 milijuna kuna, koliko je Grad trebao dobiti povrata sredstava da je na vrijeme prijavio projekte - ističe Martinčević. 

- Kad su u Gradu uvidjeli da Županija povlači ukupno 730 milijuna kuna EU novca, shvatili su da bi bilo dobro da i oni prijave projekte, ali su ih prijavili kasno i fond za povrat se iscrpio pa su izgubili 8 milijuna kuna, a s tim su se novcima mogle urediti knjižnica i vrtić - smatra Martinčević.

Također ističe da gradonačelnik građanima "maže oči" projektima poput "Kućanske rampe" koji nema ni rok početka, niti rok završetka, a niti izvore financiranja.

- Vrijeme je da ovoj koaliciji na izborima damo crveni karton. Vjerujem da ćemo, nakon pobjede, s pozicije mjesnih odbora moći jače utjecati na odluke u Gradu - poručuje Martinčević.

Marković je na kraju dodao da su u Gradu nakon dvije godine uspjeli izboriti uskrsnice za umirovljenike te se sa negodovanjem osvrnuo na odluku Grada da od SDP-a preuzme organizaciju Prvomajske proslave na Dravi, koja će se sada također platiti iz džepa građana, a "Čehok će u svojoj populističkoj maniri s pregačom oko struka kuhati grah za građane".