Čehok, HDZ i HNS podijelili vlast u mjesnim odborima, a SDP ostao "kratkih rukava"

| 2.9.2019. u 19:01h | Objavljeno u Aktualno

Iako je koalicija SDP-a, Reformista i HSU-a, na svibanjskim izborima za Vijeća Mjesnih odbora na području Grada Varaždina, osvojila relativnu većinu s ukupno 50 mandata, ta je koalicija na kraju dobila samo troje predsjednika mjesnih odbora. Pritom je svih troje iz redova Reformista, dok je SDP ostao bez ijednog predsjednika!

Prije četiri godine SDP je imao petero predsjednika mjesnih odbora, dok su ove godine ostali potpuno kratkih rukava. Čak je i nekadašnja “crvena” Banfica tj. 6. MO, koji je bio SDP-ov tabor na čelu s Gordanom Marsenić, nakon zadnjih izbora dobio HDZ-ova predsjednika Branka Družinića. Na sličan način, i drugi nekadašnji SDP-ovi mjesni odbori (Gojanec, 5. MO, Gornji Kućan i Zbelava) dobivaju HDZ-ove, HNS-ove ili Čehokove predsjednike koji su se međusobnim postizbornim koaliranjem uspjeli dogovoriti oko podjele vlasti u većini mjesnih odbora.

I SDP-ovi ovogodišnji koalicijski partneri, Reformisti, su s nekadašnjih petero predsjednika pali na sadašnjih troje, ali i to je daleko bolje od - ništa. S druge strane, HDZ može biti itekako zadovoljan. Nakon izbora 2015. imali su troje predsjednika mjesnih odbora, dok ih sada imaju dvostruko više, a HNS je ove godine osvojio 15 mandata te je s nekadašnjih tri pao na dva predsjednika mjesnih odbora. 

Novi politički igrač, Nezavisna lista Ivana Čehoka, odnosno Glas za Varaždin, podupirala je “svoje” nezavisne te je osvojila 34 mandata i sada ima troje predsjednika mjesnih odbora, dok su u preostala dva mjesna odbora, u Brezju i Kućan Marofu, na poziciji predsjednika Juraj Rožić i Robert Vindiš. Ova dvojica kandidata za sebe ističu da su “pravi” nezavisni jer su na izbore izašli potpuno neovisno, bez ijedne stranke ili političke platforme iza sebe. 

Čelnike svih stranačkih gradskih organizacija pitali smo za komentar takvog raspleta izbora predsjednika mjesnih odbora.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti