Čačić se osvrnuo na rad potpredsjednika Vlade Štromara (HNS) i ministrice Divjak, i to kako!

Varaždinske vijesti | 22.5.2020. u 20:55h | Objavljeno u Aktualno

Na današnjoj svečanosti početka radova u Svetom Iliji povodom izgradnje nove škole, predsjednik Reformista i župan Varaždinske županije Radimir Čačić osvrnuo se na rad potpredsjednika Vlade i ministra prostornog uređenja i graditeljstva Predraga Štromara (HNS) i rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak (HNS).

- Škola u Svetom Iliji jedan je od projekata koji, nažalost, ima dugu povijest pokušaja realizacije i povijest uspješne opstrukcije – osvrnuo se predsjednik Reformista Čačić.

U hrvatskoj i europskoj stručnoj javnosti prepoznata je kvaliteta rada obrazovnog sustava Varaždinske županije i zato smo već treću godinu jedini u Hrvatskoj, a jedan od samo 28 europskih centara izvrsnosti.
Da bi to postali, od 2005. do danas bila je nužna jasna vizija politike, znanje i entuzijazam struke, ali i enormno financijsko opterećenje svih građana ove županije kroz daleko najveće ulaganje po stanovniku u obrazovanje u Hrvatskoj.

- Pred 15 godina u jednom predizbornom vremenu, sličnom ovome danas, ali na županijskoj razini, iznio sam program izgradnje i dogradnje 34 škola i sportskih dvorana, čijom realizacijom bi gotovo sva djeca ove županije dobila mogućnost pohađanja jednosmjenske nastave. Realizirao sam 32 projekta od 2005. do 2007. i od tada 94 posto djece ima tu mogućnost, a hrvatski prosjek je dva puta manji i to ne zbog izgradnje već primarno zbog demografskog pada. Nažalost, dvojica načelnika općina su odbila sudjelovanje u projektu, a jedan od njih je bio načelnik u ovoj Općini, pa se ova svečanost odvija danas umjesto prije 15 godina, jer u međuvremenu nakon mojeg odlaska nije izgrađena ni jedna jedina škola niti dvorana. – rekao je Čačić.

Upravo to je bila prostorna pretpostavka za centre izvrsnosti. Nažalost, u dijelu financiranja čak i danas nam, kad je sud presudio da nam država mora isplatiti svoj dio obveza, a dio je po presudi već plaćen, što pokazuje da nikakve dodatne odluke ni zakoni nisu bili potrebni, Ministarstvo obrazovanja pokušava zahtjevom za reviziju presude uzeti taj novac.

- U realizaciji tog programa sudjelovali su i tadašnji i sadašnji pročelnik Huđek, kao i tadašnji resorni dožupan Štromar, i u tom smislu je istina da je već tada pokušavao, po mojem nalogu, nešto učiniti iako nakon toga ni u 8 godina kao župan nije učinio ništa – rekao je Čačić.

Danas smo od 2017. već obnovili ili dogradili još 24 škole od kojih 23 imaju jednosmjensku nastavu, europskim novcem, novcem građana županije i uz pomoć Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU i u to ulažemo 170 milijuna kuna, ne računajući projekt škole Sveti Ilija.

- U međuvremenu sam 9,5 mjeseci bio u Milanovićevoj Vladi i nastavio raditi po ovom projektu. Nakon mog odlaska iz Vlade, HNS je ostao u Vladi, imali su potpredsjednicu Vlade, četiri ministra, potpredsjednika Sabora, a Štromar je bio župan i svi skupa nisu napravili ništa – rekao je Čačić.

Predsjednik Reformista osvrnuo se i na rad ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak (HNS).

- Obrazovanje je jedna djelatnost gdje postoje jasne ocjene rezultata rada, osim za prve razrede gdje postoje djelomično opisne ocjene. Isto vrijedi i za ministricu Divjak. Tu nema ništa opisno, ako je u stanju o nečemu odlučiti, neka odluči. Ona to nikada nije bila u stanju pa nije ni sada. Dakle, prestanimo pričati priče i počnimo raditi svoj posao ako smo ga u stanju raditi, a ovdje nemamo taj slučaj. Uvjeren sam da ministrica sigurno puno toga zna, ali ne o ovom poslu. – za kraj je zaključio Čačić.