"Neprijatelj naroda" Višnje Starešine u Sv. Jurju

| 2.11.2015. u 13:54h | Objavljeno u Društvo

U župnoj crkvi sv. Jurja mč. u Svetom Jurju na Bregu na Dušni dan u ponedjeljak, 2. studenog, s početkom u 17 sati održat će se premijera dokumentarnog filma Višnje Starešine "Neprijatelj naroda".

Prvo prikazivanje u Varaždinskoj biskupiji održat će se u župi koja je vezana uz dvojicu stradalnika komunističkog režima, žrtve nepoznata groba, Vladimira Mrzljaka, državnog službenika koji je dio radnog vijeka proveo u Svetom Jurju na Bregu te je odveden u nepoznato u komunističkim čistkama u Vukovaru po završetku Drugog svjetskog rata, kao i Vinka Kosa, pjesnika i tajnika Društva hrvatskih književnika koji je stradao na Križnom putu u okolici Bleiburga, a rodom je iz župe Sveti Juraj na Bregu. Prikazivanju filma nazočit će i varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, čiji je otac bio jedna od žrtava komunističke čistke, a svoj dolazak najavile su i kćeri Vinka Kosa.

Dokumentarni film "Neprijatelj naroda" redateljice i scenaristice Višnje Starešine, snimljen u prigodi 70. obljetnice poratnih događanja, govori o stradanjima ljudi u nemilosrdnim progonima u komunističkoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata, te o njima govore članovi njihovih obitelji. Zajedničko je protagonistima filma što su bili obilježeni od režima, koji je likvidirao članove njihovih obitelji u čistkama komunističke vlasti kada su od 1945. do 1949. nestajali bez traga i bez groba.

O vremenu poslijeratne represije straha i šutnje u kojem su zauvijek izgubili očeve i braću: državnog službenika Vladimira Mrzljaka, književnika Vinka Kosa, učitelja Zlatka Ognjanovca, općinskog bilježnika Jeronima Mlinarića, dužnosnika komunističke partije Andriju Hebranga, te gimnazijskog maturanta Borisa Novaka, u filmu su govorili njihovi sinovi, kćeri i braća varaždinski biskup Josip Mrzljak, Lada i Vera Kos, Ljerka Ognjanovac, Petar Mlinarić, Andrija Hebrang mlađi i Vladimir Novak.


Župnik župe Sveti Juraj na Bregu vlč. Ivica Puškadija poziva sve ljude dobre volje na projekciju filma koji govori o onome što se desetljećima zatomljivalo u hrvatskim obiteljima i prešućivalo hrvatskom narodu u totalitarnom režimu.