BUZ traži istragu o porastu broja umrlih u posljednjih 14 mjeseci Foto: ilustracija

BUZ traži istragu o porastu broja umrlih u posljednjih 14 mjeseci

I.D./Varaždinske vijesti | 24.2.2016. u 07:58h | Objavljeno u Aktualno

Blok umirovljenici zajedno (BUZ) ovih je dana, pozivajući se na podatke Državnog zavoda za statistiku o prirodnom kretanju stanovništva u 2015. godini, upozorio na, kako kažu, zabrinjavajući porast broja umrlih u Hrvatskoj.

- Hrvatska je u 2015. godini prvi put u svojoj povijesti imala više od 55.000 umrlih, što predstavlja porast broja umrlih od gotovo 6 posto u odnosu na prethodnu godinu. Kada usporedimo podatke za broj umrlih tijekom razdoblja prosinac 2013. - studeni 2014. s onima za prosinac 2014. - studeni 2015., stanje je još puno gore jer je u tom razdoblju preminulo 3.979 ljudi više nego u ranijem razdoblju, što predstavlja porast od čak 7,8 posto. Ovaj porast broja umrlih je u statističkom smislu jednostavno nevjerojatan jer je broj umrlih u Hrvatskoj proteklih godina varirao oko 2 posto, dok smo u prošloj godini imali povećanje broja umrlih od oko 6 posto ili, da bude jednostavnije, čak tri put više - navode iz BUZ-a.

Kako ističu iz BUZ-a, budući da Vlada bivšeg premijera Zorana Milanovića preuzima sve zasluge za rast BDP-a, na isti način trebala bi preuzeti i dio odgovornosti za drastični porast umrlih u tom istom vremenskom razdoblju.

BUZ traži da Vlada hitno provede analize kako bi se utvrdilo jesu li razlozi ovog "katastrofalnog porasta smrtnosti" u Hrvatskoj vezani uz loše politike ministarstava zdravlja i socijalne politike.

- Ako smo toliko humano društvo kako su se neki hvalili tijekom migrantske krize, onda je vrijeme i da zatražimo jasne odgovore na pitanje kako je došlo do toga da se smrtnost tako drastično poveća, odnosno je li naša, moguće promašena zdravstvena i socijalna politika u stvari okrenuta k stvaranju uvjeta u kojima će osjetljive skupine našeg društva samo još brže i ranije umirati - pitaju se iz BUZ-a.

- Vlada je dužna pokrenuti mehanizme kako bi bile otkrivene moguće greške u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti koje su dovele do toga da je u Hrvatskoj prošle godine umrlo najmanje 2.000 osoba više od broja na koji su ukazivale i one najcrnje projekcije - priopćili su iz BUZ-a.