Bilić: "Tužbom Ustavnom sudu mi smo već odlučili zaštiti građane od štetne odluke HDZ-a" Foto: Ilustracija/Arhiva VV

Bilić: "Tužbom Ustavnom sudu mi smo već odlučili zaštiti građane od štetne odluke HDZ-a"

VV | 31.1.2020. u 14:31h | Objavljeno u Aktualno

- Ustavni sud Republike Hrvatske Rješenjem od 29. siječnja pokrenuo je postupak za ocjenu suglasnosti s Ustavom i zakonom Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom. Do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o suglasnosti s Ustavom i zakonom osporenih Uredbi privremeno se obustavlja izvršenje - oglasio je ludbreški gradonačelnik Dubravko Bililić nakon što su ludbreški Reformisti pozvali na odgodu primjene novog načina pružanja javne usluge prikupljanja otpada.

- Ludbreški Reformisti: Odgodite primjenu novog načina pružanja javne usluge prikupljanja otpada

Podsjetio je kako je Grad Ludbreg 27. prosinca prošle godine podnio Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti pojedinih odredbi Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom sa Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Ustavom RH smatrajući da su ustavnopravno neprihvatljive i kontradiktorne.
- Ovo je pobjeda Grada Ludbrega i ostalih koji su podnijeli tužbu, između ostalih i kluba SDP-a u Saboru, jedinim ispravnim pravnim putem u zaštiti građana od loše odluke HDZ-ovog ministra zaštite okoliša. Za razliku od svih onih koji pozivaju na kršenje zakona Republike Hrvatske i ne primjenu Uredbe, mi smo odlučili tužbom Ustavnom sudu zaštiti građane od loše i štetne odluke HDZ-a i njegovih koalicijskih partnera koja bi cijeli sustav zbrinjavanja otpada učili nepravednim i skupim. Istovremeno smo pokazali kako se odgovorno može obavljati i posao u Gradskom vijeću gdje su vijećnici SDP-a, HSU-a, HSS-a i Hrvatskih laburista donijeli novu Odluku o gospodarenju otpadom u skladu sa spornom Uredbom, ali su i podržali zakonito rješavanje problema putem Ustavnog suda. Upravo zbog te nepravde koja se nanosi pojedinim kategorijama građana tužili smo one koji su takvu odluku donijeli. No, ovo još nije konačna pobjeda nego tek iznenađujuće brza reakcija Ustavnog suda koji si je uzeo dodatno vrijeme da cijeli slučaj razmotri detaljnije. Želimo spriječiti nanošenje takve nepravde građanima od strane HDZ-a i njegovih partnera te se nadamo i Odluci Ustavnog suda u najkraćem mogućem roku – poručio je Bilić.

Označeno u