Bilić izašao iz SDP-a, koji i dalje računa na potporu birača u Ludbregu i Varaždinskoj županiji

| 23.2.2021. u 03:13h | Objavljeno u Aktualno

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić, jedini SDP-ov gradonačelnik u Varaždinskoj županiji, izašao je iz stranke i na svoje treće izbore za gradonačelnika Ludbrega ide kao nezavisni kandidat.

-Nakon više od dvadeset godina provedenih u SDP-u gdje sam, između ostalog, obnašao funkciju saborskog zastupnika te u dva mandata dužnost gradonačelnika Grada Ludbrega, kao i brojne stranačke funkcije na lokalnoj i nacionalnoj razini, podnio sam ostavku na članstvo u stranci, kao i na sve stranačke dužnosti, objašnjava Bilić.

Iako je i prije bio nezadovoljan i korak do izlaska, posebice kada je na unutarstranačkim izborima izgubila struja SDP-a Varaždinske županije kojoj je pripadao, Bilićev odlazak iz SDP-a posljedica je politike stranačkog vrha prema kojoj SDP želi izaći čist na lokalne izbore. Naime, ludbreški se gradonačelnik 2019. nagodio s USKOK-om oko petomjesečne uvjetne kazne zbog protupravne isplate oko desetak tisuća kuna naknade za odvojen život dok je bio ravnatelj Agencije za zaštitu osobnih podataka. Zbog je tog slučaja  često prozivan i Bilić i SDP od strane Anđelka Stičaka, predsjednika HDZ-a Varaždinske županije, što je postalo nezgodno za stranku.

No, Bilićev odlazak iz SDP-a nije i njegov iz politike.

-Kako bih ostao dosljedan odgovornom načinu svog dosadašnjeg političkog rada, pred Ludbrežanke i Ludbrežane na predstojeće izbore izlazim kao nezavisni kandidat te od njih tražim još jedan mandat i povjerenje da vodim naš grad. Dosadašnje povjerenje opravdao sam, između ostalog, najboljim korištenjem EU fondova, razvojem Ludbrega u gospodarsko središte, obogaćivanjem turističke i kulturne ponude, kao i transformacijom Ludbrega u zeleni grad. Moj je fokus bio i ostao briga za malog čovjeka i njegove potrebe u zajednici u kojoj živi kako ne bi svoju sreću tražio negdje drugdje. Vjerujem da građani vide koliko smo zajedno Ludbreg učinili boljim te da će mi još jednom ukazati povjerenje da zajedno istom snagom nastavimo i dalje, najavljuje Bilić.

U SDP-u Varaždinske županije drže da im neće naštetiti odlazak jedinog gradonačelnika u Varaždinskoj županiji.

-Svatko bira svoj put, tako i kolega Bilić, SDP Varaždinske županije beskompromisno ide dalje u pripremama za lokalne izbore. SDP je stranka koja godinama iz izbora u izbore dobiva veliku potporu birača Varaždinske županije, a tako će ostati i nakon izlaska iz stranke dosadašnjeg stranačkog kolege, ludbreškog gradonačelnika Dubravka Bilića i nekolicine članova stranke.  SDP je jaka stranka koja niti na jednoj razini ne ovisi o pojedincima, bez obzira jesu li oni samo članovi ili obnašaju neku od funkcija u stranci ili vlasti. SDP okuplja članstvo i birače oko ideje socijaldemokracije, ideje pravednog društva u kojemu svaki pojedinac treba imati jednake šanse da uspije vlastitim radom i sposobnošću. SDP je stranka koja svoju snagu crpi iz brojnog članstva povezanog upravo oko ideje socijaldemokracije - poručila je saborska zastupnica i predsjednica Županijske organizacije SDP-a Varaždinske Županije Barbara Antolić Vupora, dodajući kako je veličina i snaga stranke upravo u njenom zajedništvu, a ne u pojedincima.

Iako su u SDP-u optimistični, izlazak Bilića otvara niz teških  pitanja, kao što je ono što će odlučiti njegova zamjenica Barbara Potočnik. Naime, SDP je već nju najavio kao kandidatkinju za zamjenicu varaždinskoga župana, dok je kandidatkinja za županicu Antolić Vupora.

Označeno u