Gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS) Foto: Krešimir Đurić

Batinić: Čačić se mora fokusirati na činjenice i istinu, a ne politička podmetanja

| 19.2.2018. u 12:28h | Objavljeno u Aktualno

- Želim se referirati na učestala politička podmetanja aktualnog župana Radimira Čačića da potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica Blaženka Divjak opstruiraju rad Varaždinske županije i župana osobno, vezano uz određena financijska sredstva koja Županiji pripadaju temeljem preuzetih obveza za JPP - istaknuo je gradonačelnik Ivanca i saborski zastupnik Milorad Batinić (HNS) na današnjoj konferenciji za medije sazvanoj kao odgovor na teme o kojima se govorilo na sjednici Županijske skupštine, prije svega o načinu isplate 30-ak milijuna kuna duga države za najamnine za 32 školska objekta izgrađena po modelu javno-privatnog partnerstva (JPP).

- Naime, zadnje objede od strane župana Čačića bile su da njih dvoje opstruira povrat sredstava te bih želio, radi istine i činjenica, napomenuti da su još krajem 2016. godine, a o tome postoje i pisani dokumenti, Državnom odvjetništvu dostavljeni upiti na mišljanje, jer znamo da je tadašnji župan Štromar radi povrata duga za JPP tužio Vladu, što je bio i jedini način da se osigura financiranje sredstava za model JPP-a koja su realizirana u Varaždinskoj županiji, Koprivničko-križevačkoj županiji i Gradu Koprivnici. Slijedom toga, nakon dogovora sa županom Čačićem, ministarica Divjak je 16. siječnja Državnom odvjetništvu poslala kompletnu dokumentaciju, počevši od 2012. godine kad je pokrenuta čitava ova priča, zaključno sa 16. siječnja - napomenuo je Batinić.

Dodao je da je ministrica Divjak 7. veljače kompletnu dokumentaciju poslala i županijskom Državnom odvjetništvu u Varaždinu.

- Dakle, ne stoje činjenice da se radi o opstrukcijama, činjenica je da Državno odvjetništvo zastupa interese Republike Hrvatske u pravnim stvarima i da bez mišljenja Državnog odvjetništva niti jedno ministarstvo niti Vlada ne može nastaviti taj proces - rekao je Batinić.

Osvrnuo se i na aktualnu situaciju oko funkcioniranja Hitne medicinske službe u Ivancu.

- Moram podsjetiti da smo 28. rujna prošle godine dobili informaciju da će biti ukinuto dodatno dežurstvo Hitne medicinske službe u Ivancu i da, ukoliko mobilni tim ode na teren, u Hitnoj službi neće biti niti tehničara niti medicinskog osoblja koje može prihvatiti hitne bolesnike. Nakon niza prepiski, političke opstrukcije i podmetanja od strane župana Čačića, konačno se sada našao prostor. Nakon pisma ministru Kujundžiću, odjednom se našao prostor u sklopu prostora Doma zdravlja, koji je bio dostupan i duže od godinu dana. Slijedom toga, za ovu srijedu smo zakazali sastanak s ravnateljem Doma zdravlja Varaždinske županije Draženom Jagićem. Iako su nam sada javili ne može u srijedu, no vjerujem da će u četvrtak ili petak biti dostupan, da se obiđu ti prostori i da se konačno realizira onaj sporazum koji je bio dogovoren još 13. listopada prošle godine u Ministarstvu zdravstva s ministrom Kujundžićem - istaknuo je Batinić, pojasnivši kako je dogovoreno da se organizira posebno dežurstvo s doktorom i medicinskom sestrom vikendom i u dane blagdana.

- Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje spreman je pokriti sve troškove, s time da je obaveza Varaždinske županije da osigura prostor. Ja sam tada izjavio i dan-danas stojim kod toga, da je Grad Ivanec spreman sufinancirati opremanje hitne ambulante - rekao je Batinić.

Na kraju je ponovno oštro kritizirao poteze župana Čačića.

- Svih ovih pet mjeseci vidljiva je i materijalno-faktički dokaziva opstrukcija od strane župana i Varaždinske županije, no vjerujem da ćemo konačno uspjeti, nakon pet mjeseci nauštrb građana bivše Općine Ivanec, a radi se o oko 40.000 stanovnika, kojima je župan svojim političkim podmetanjima praktički uskratio nužnu hitnu medicinsku pomoć - kazao je Batinić, a županu je poručio i da mu u fokusu moraju biti suradnja i rezultat, činjenice i istina, bez političkih podmetanja i svađe.