Anđelko Stričak podržao Konvenciju o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi

Napisao/la: -

U saborskoj raspravi o Zakonu o potvrđivanju Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi saborski zastupnik HDZ-a iz Varaždinske županije Anđelko Stričak istaknuo je važnost suradnje naglasivši da Konvencija daje dobru podlogu za to, a sve u cilju da naši građani budu što sigurniji.

Stričak je naglasio da je Zakon o potvrđivanju Konvencije o policijskoj suradnji u jugoistočnoj Europi potrebno donijeti kako bi se unaprijedila borba protiv organiziranog kriminala, terorizma i nezakonitih migracija, ali i borba protiv ostalih prijetnji javnom redu. Podsjetio je da je navedena Konvencija sastavljena još 2006. godine u Beču kada su je potpisali ministri unutarnjih poslova Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Moldavije, Rumunjske i tadašnje državne zajednice Srbije i Crne Gore, između 2008. i 2013. godine. Konvenciji su pristupile Austrija, Bugarska, Mađarska i Slovenija, tako da u ovom trenutku broji 11 država.

- Osim što je pristupanje Republike Hrvatske Konvenciji preduvjet ulaska u prostor Schengena, smatra se da bi upravo njezino pristupanje dodatno pridonijelo očuvanju stabilnosti i sigurnosti na jugoistoku Europe, ali i označilo premosnicu državama zapadnog Balkana na putu prema Europskoj uniji - rekao je Stričak te se potom osvrnuo na nezakonite migracije istaknuvši da je upravo “migrantska kriza” bila najveća krizna situacija s kojom se susrela hrvatska policija od Domovinskog rata.

- 2015. godine je kroz Hrvatsku prošlo više od 670.000 migranata, a da naši građani i gospodarstvo nisu pretrpjeli nikakve ozbiljnije štete. Tada je balkanska ruta išla preko Srbije, a sada novom preko Bosne i Hercegovine, tj. od Grčke preko Albanije, Crne Gore do BiH. Balkanska ruta, po procjeni pojedinih analitičara, odgovara onoj koju koriste krijumčari oružja i droge. Kada govorimo o terorističkim prijetnjama napominjem da su najveća prijetnja povratnici s ratišta iz Sirije i Iraka. Stoga smatram dobrim rješenjem odredbu da će ugovorne stranke tj. države potpisnice imati ujednačenu razinu informacija o stopi kriminaliteta, te najmanje jednom godišnje izraditi zajedničke analize - naveo je Stričak. 

U konvenciju su ugrađene i odredbe kojima se uređuje zajednička analiza prijetnji, časnici za vezu, zaštita svjedoka, razmjena podataka i iskustava, potjera, prekogranični nadzor, nadzirane isporuke, prikrivene istrage, zajednički istražni timovi, zaštita podataka, te osnivanje i rad odbora Ministara.Vezano na suradnju naveo je kako smatra dobrim rješenjem odredbe da tijela za provedbu zakona ugovornih stranaka surađuju u području razmjene nastavnih planova za obuku i usavršavanje, dogovaraju zajedničke seminare i prekogranične vježbe, sudjeluju u specijalnim operacijama u svojstvu promatrača, omogućuju pohađanje tečajeva usavršavanja, a sve u cilju što veće sigurnosti svih građana.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.