Završena energetska obnova, V. OŠ Varaždin najljepša mala škola u Hrvatskoj Foto: Krešimir Đurić

Završena energetska obnova, V. OŠ Varaždin najljepša mala škola u Hrvatskoj

IHR/Varaždinske vijesti | 16.12.2020. u 12:50h | Objavljeno u Društvo

Završila je energetska obnova V. OŠ Varaždin, projekt težak 12,2 milijuna kuna, koja je sufinancirana europskim novcem. Radove su izvodili predstavnici zajednice ponuditelja, tvrtke Sviting, B3 i Instalomont Termocentar, a počeli su sredinom svibnja te su izvršeni u ugovorenom roku, a na tome se građevinarcima zahvalio i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok.

- Važno je naglasiti da se nastava tijekom trajanja radova nije prekidala. Jako je teško raditi kada su djeca u objektima, ali tako smo obnovili i vrtiće, a sada i varaždinske osnovne škole - zadovoljan je varaždinski gradonačelnik koji je rekao kako obnovom V. i II. OŠ Varaždin završava ciklus obnove, dogradnje te uređivanja svih školskih objekata u Varaždinu.

DSC_2442.jpg

- Dugo je V. OŠ Varaždin bila škola u koju se nije ulagalo, čak ni u ciklusu obnova škola 2007. i 2008. godine iz različitih razloga. Kad smo prije 13 godina nadograđivali sve naše škole, ovdje su napravljeni tek neki mali radovi. Kad se otvorila mogućnost da se ova škola, sa II. OŠ Varaždin, prijavi za sufinanciranje iz fondova EU, odmah smo pripremili projekte. Zadovoljstvo mi je što smo dobili 55 posto sredstava iz EU. Ostatak, 45 posto troškova trebao je snositi Grad Varaždin, međutim i tu očekujemo povrat sredstava jer smo jučer baš predali sve papire, tako da ćemo iz proračuna morati osigurati samo 25 posto cjelokupne vrijednosti investicije. Mislim da je to više nego dobar posao - ustvrdio je Čehok i dodao kako se pri ulaganju u škole Grad Varaždin vodi činjenicom da svima treba dati jednake obrazovne šanse.

- To naravno ne znači samo jednakost u zidovima, na što se najčešće svodi ulaganje u Hrvatskoj, to se odnosi na jednakost u obrazovnim mogućnostima. Vjerujem da je ovako obnovljena V. OŠ Varaždin u materijalnom smislu dobra pretpostavka da se ovdje razmaše i ne samo učenička, nego i učiteljska mašta, imaginacija i znanje i da ova škola postane jedna od najljepših malih škola u Hrvatskoj, kao što sam već naglašavao - rekao je varaždinski gradonačelnik i najavio da će radovi na energetskoj obnovi II. OŠ Varaždin završiti krajem siječnja, odnosno početka veljače.

- Time ćemo, kao što sam rekao, završiti ciklus ulaganja u naše varaždinske škole. Kad su se uvodili pedagoški standardi, 2009. godine, Grad Varaždin je bio primjer kako Hrvatska treba izgledati 2020. godine. Sada je godina na izmaku, a Grad Varaždin je još uvijek grad koji ima sve škole u jednoj smjeni, svi školski obojekti su obnovljeni. Još trebamo riješiti dio u starom dijelu III. OŠ Varaždin, ali to je malen dio za koji se projekti pripremaju. U svakom slučaju možemo reći slobodno da ovako uređene škole nema nijedan grad u Hrvatskoj. Ali nije to najvažnije. Najvažnije je to da imamo dobre učitelje, dobre ravnatelje, ljude koji znaju raditi s djecom i naravno da imamo dobra učenička postignuća i naši učenicii postaju kompetentni učenici koji mogu dalje nastaviti obrazovanje. To je smisao ulaganja u školstvo. Nije smisao hvaliti se zidovima, smisao je hvaliti se onime što je između zidova - rekao je Čehok.

DSC_2418.jpg

Ravnatelj V. OŠ Varaždin Mario Šipek rekao je kako su radovi trajali 180 dana.

- Moram reći da je ova godina bila vrlo izazovna, što se tiče organizacije nastave u školi i trajanja radova na zgradi te rekonstrukcije svih elektroinstalacija. Sada je sve završilo i možemo reći da imamo novu školu u kojoj ćemo imati izvrsne uvjete za rad djelatnika i boravak naših učenika. Što se tiče samih radova, školska zgrada je dobila novu ovojnicu, izmijenjena je sva stolarija, ugrađena nova kotlovnica, imamo novu rasvjetu i platformu za invalidne osobe. Zahvaljujem gradonačelniku što nam je omogućio da imamo kvalitetne uvjete za rad - rekao je Šipek.

U ime izvođača radova zahvalio se svima na strpljenju i razumijevanju Goran Sokač.

- Kao građevinaru izuzetno mi je zadovoljstvo što smo ovako veliki pothvat završili u ugovorenom roku, glede kvalitete i ugovornog roka. Objekt je završen, sigurno će djelatnici i učenici škole imati kvalitetni boravak u školi te svima želim uspješan rad - poručio je.

Inače, ukupna vrijednost projekta energetske obnove V. OŠ Varaždin iznosi 12.226.814,93, kuna, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je nakon ocjene projektnog prijedloga predložio dodjeljivanje bespovratnih sredstava u iznosu od 6.204.585,34 kuna.

DSC_2404.jpg

DSC_2458.jpg

DSC_2471.jpg