Vlada li u školama "zakon šutnje": ne žele ispasti loši nastavnici, pa trpe nasilje? Foto: Ilustracija

Vlada li u školama "zakon šutnje": ne žele ispasti loši nastavnici, pa trpe nasilje?

IHR/Varaždinske vijesti | 23.9.2019. u 19:30h | Objavljeno u Društvo

Mnogi se sjećaju videosnimke učenika koji se gađaju stvarima preko profesora kojeg su toliko izludili da je počeo bacati stvari kroz prozor, a kojeg je na YouTube kanalu objavio bivši učenik Srednje škole Arboretum Opeka Marčan. Videosnimka je brzo uklonjena, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja tada su poručili kako će provesti inspekcijski nadzor.

Ovaj tjedan stručno-savjetodavna pomoć

Tri mjeseca kasnije u Ministarstvu nam nisu potvrdili je li nadzor proveden, što je utvrđeno i jesu li izrečene sankcije. Odgovorili su nam samo da je predmet proslijeđen na nadležno postupanje Agenciji za odgoj i obrazovanje s obzirom da AZOO provodi stručno-pedagoški nadzor nad radom učitelja te nas uputili da odgovore potražimo tamo. Međutim, ni u AZZO-u ne otkrivaju previše.
- Agencija za odgoj i obrazovanje provodi stručno-savjetodavnu pomoć u Srednjoj školi Arboretum Opeka Marčan – kratko su odgovorili na naš upit, a ravnateljica Srednje škole Arboretum Opeka Rajka Tršinski samo nam je otkrila da će se stručno-savjetodavna pomoć obaviti ovaj tjedan.
Ovakvim šturim informacijama nisu iznenađeni u udruzi nastavnici.org. Iako iz te udruge upozoravaju kako su nastavnici u školama sve više izloženi takvim situacijama, uključujući verbalno, pa i psihičko nasilje, prema podacima Ministarstva u ovoj godini u Varaždinskoj županiji zabilježena je tek jedna prijava nasilja nad nastavnikom. Dajana Vidaković iz udruge nastavnici.org tvrdi da je to zato što nastavnici nasilje – ne prijavljuju.
- Ako i postoji statistika o broju nasilja nad profesorima, sumnjam da je vjerodostojna i da će ocrtavati stanje na terenu. Zašto? Razlog je prilično prozaičan: nasilje u školama se ne prijavljuje. Prošle godine u prosincu imali smo akciju #ijasamfranjo i skup “Za sigurne škole” kojima smo htjeli ukazati na problem rastućeg nasilja u školama. Neke od priča kolegica i kolega koje su anonimno poslali u sklopu #ijasamfranjo su bile za plakanje, ali kroz sve to provlači se jedna zajednička crta, a to je da je većina tih slučajeva zataškana unutar škole – tvrdi.
U školama, ističe, vlada svojevrstan “zakon šutnje” koji počinje time da se ljudi ustručavaju reći što im se događa jer se boje da će biti proglašeni lošim prosvjetnim djelatnikom, nesposobnim kontrolirati razred i uspostaviti disciplinu. Najgore je što su takvi nastavnici osuđeni na posramljivanje unutar vlastitih redova.
- Ako se požalite na ponašanje nekog učenika u zbornici ili na Učiteljskom vijeću, na što vas kolege poklope riječima„meni je baš dobar“ ili „ja s njim nemam problema“, svi zaključe da je problem očito u vama. Najgore je to što ne možete provjeriti imaju li ti kolege problema sa spornim učenikom ili ne. Za to što se takve stvari u školama „podmeću pod tepih“ i takve priče ne izlaze iz školske zgrade zaslužni su i ravnatelji kako škola ne bi došla na loš glas, odnosno kako oni ne bi bili proglašeni nesposobnim ravnateljima koji ne znaju napraviti reda u školi. Kada sve to uzmete u obzir, statistika koja se može dobiti službenim kanalima vjerojatno tvori samo maleni, jednoznamenkasti postotak stvarnih slučajeva nasilja – uvjerena je Vidaković. 

U Sindikatu hrvatskih učitelja (SHU) smatraju kako ni dosadašnji načini rješavanja nisu pokazali mnogo uspjeha jer se nasilje prijavama policiji u pravilu ne smanjuje i dugoročno ne rješava.

Više pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...

Označeno u